Wanneer kalk strooien

Door Tuindingen - 22-11-2019 in Onderhouden van en werken in de tuin
1 reacties

Wanneer kalk strooien

In de winter is het de ideale periode om kalk te strooien in zowel de border als op het gazon. Maar waarom is kalk strooien zo belangrijk?

1. Het verhoogt de zuurgraad (pH) van de bodem. De opneembaarheid van voedingselementen is gekoppeld aan de pH van de bodem. Afhankelijk van het type beplanting zal deze bij een lage pH minder snel herstellen omdat de plant bepaalde voedingselementen niet goed kan opnemen. Dit geldt uiteraard niet voor zuurminnende planten zoals rhododendron.

2. Het verbeteren van de structuur van de bodem. Calcium zorgt voor een meer open en een kruimelige structuur van de toplaag, dit wordt vooral bevorderd door het strooien van kalk. 

3. Voeding voor beplanting en gazons. Calcium is een belangrijk voedingselement voor de plant. Het zorgt ervoor dat de celwanden veerkrachtig en sterk zijn. Bij een tekort aan calcium zijn beplanting en gazon vatbaarder voor gebreksziekten en schimmelaantastingen.

DCM heeft 2 soorten kalk in haar assortiment. Dit zijn DCM GROEN-KALK® en DCM ZEEWIERKALK. 

Wanneer kalk strooien  

DCM GROEN-KALK®
 
Deze kalk heeft een harde korrel en lost daardoor minder snel op. Bevat 15% magnesium (MgO) voor een mooie, groene kleur van blad en gras. De ideale strooiperiode is december / januari.

DCM ZEEWIERKALK

Bevat nauwelijks magnesium maar heeft een hoger percentage calcium. De korrel is zachter dan de korrel van DCM-GROEN-KALK® en lost sneller op. Daardoor is deze kalksoort ook nog toepasbaar in het vroege voorjaar. Heeft een snelle werking op de structuur van de bodem. 

Wanneer kalk strooien

 


 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.


Jan de B 22-11-2019
heeft een neusje voor tuinieren

Strooi kalk niet tegelijk met organische mest omdat door de snelle vorming van koolzuur een belangrijk deel van de stikstof dan vervluchtigd. Kalk bind zich goed aan de grond dus dat kun je ruim voor het groei- en mestseizoen al strooien


De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions