Lavendel jaarlijkse snoeibeurten

Door Roel - 12-6-2019 in Hoe snoei ik mijn
0 reacties

Lavendel jaarlijkse snoeibeurten

Tips voor het jaarrond onderhoud van lavendelplanten.

Lavendel is een volledig tot half winterharde, groenblijvende plant, met heerlijk geurende aromatische blaadjes en karakteristieke bloemen. De lavendel gedijt in vruchtbare, goed gedraineerde, alkalische grondsoort en is bestand tegen lange hete, droge perioden. Plant Lavendel altijd in de volle zon. In de winter zijn de wortels bevattelijk voor rot, vooral op zware zompige of slecht gedraineerde grond. Vergeleken met de meeste andere heesters wordt hij niet oud. Na 7 of 8 jaar is ze meestal te oud, het wordt dan een open enigszins spreidende plant met kaal, oud hout. Lavandula dentata en L. stoechas hebben een toefje schutblaadjes direct boven de bloem. Deze schutblaadjes hebben meestal dezelfde kleur als de bloemen

 

                                       

De Lavendel of Lavandula is een geslacht  van 28 soorten groenblijvende struiken en behoren tot de grote lipbloemfamilie (Lamiacceae).


Snoeitijd voor de meeste lavendel soorten:

  • Lavendel angustifolia en cultivars  na de bloei
  • Lavendel x intermedia en cultivars na de bloei
  • Lavendel stoechas en cultivars voorjaar

 

                                          

 

Eerste snoei van lavendel


Snoei jonge planten voor een bossig uiterlijk, met sterke scheuten vanuit de basis. Na aanplanting verwijder je alle zwakke of beschadigde delen. Snoei de overige scheuten terug tot de helft van hun lengte, om de aanwas van nieuwe scheuten aan de basis te stimuleren.

Onderhoudssnoei van Lavendelplantjes


Snoei na de bloei alle dode bloemen weg, inclusief 5 tot 7 cm van de bebladerde stengels. Snoei is niet alleen om verwelkte bloemen te verwijderen en de plant bossig en compact te houden, maar ook om de aanwas van veel nieuwe scheuten te stimuleren en te voorkomen dat de onderkant van de plant kaal wordt. In de lente verwijder je alle gebroken, beschadigde of bevroren scheuten en knip je lange stengels weg.
 

Verjongen van oude, kale Lavendel struikjes


De oudere lavendel struiken worden vaak kaal aan de onderkant. Ze herstellen bijna niet van zware snoei en op het kale oude hout vormen zich geen nieuwe scheuten.
lavendel planten snoei je rigoureus terug tot aan het laatste blaadje op het kale hout dan hem je kans dat de oudere lavendel plantjes weer gaan uitlopen, snoei je te diep terug dan zal de lavendel niet meer uitlopen en deze heftige snoeibeurt niet overleven. Je kan dan beter oude en warrige struiken vervangen voor nieuwe plantjes.

 

                                        
 


Handige tip. plaats enkele lavendel struikjes onder je rozen en luizen blijven op een afstand. 
 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions