Schapenvacht reinigen in de sneeuw

Door Maureen - 26 dagen geleden in Tuin inspiratie
0 reacties

Schapenvacht reinigen in de sneeuw

(Tip) Schapenvacht reinig je in de sneeuw
 

We mogen blij zijn als het een keertje sneeuwt in Nederland, want dat is heel goed nieuws voor schapenvachten! 

Sneeuw is een uitstekende reiniging voor een schapenvacht. Het absorbeert vuil en laat geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Aangezien de meeste schapenvachten niet gewassen kunnen worden is dit dus het moment om je schapenvacht eens goed te reinigen.

Schapenvacht reinigen in sneeuw

Hoe ga je te werk:  Zodra er een goed laagje sneeuw ligt wacht je tot het stopt met sneeuwen. Dit om te voorkomen dat de leerzijde-de huid, nat wordt. Druk de vacht dan met de wol zijde goed aan in de sneeuw. Kun je niet wachten tot het stopt met sneeuwen, dek de schapenvacht dan toe. Doe dit bijvoorbeeld met een wollen deken, dan frist die ook weer lekker op. Heb je een vilten schapenvacht, een vacht met een wollen achterzijde, dan hoef je deze niet toe te dekken. 

Voor het beste resultaat laat je de vacht zo lang mogelijk liggen. Let er wel op dat het niet gaat dooien want dan zou de schapenvacht nat kunnen worden. Ook na een klein uurtje heb je al een fris resultaat dus langer is niet noodzakelijk maar geeft wel een beter resultaat.

Haal de vacht uit de sneeuw en klop deze goed uit. Het vuil kun je nu zien liggen in de sneeuw. Ook zul je merken dat de vacht weer lekker zacht is geworden. Is de leer zijde onverhoopt toch erg nat geworden laat deze dan langzaam opdrogen. Wanneer deze zijde te snel opdroogt kan deze stug worden en zelfs scheuren. Rek de leer zijde regelmatig op tijdens het drogen en wanneer deze droog is vet hem dan in met een neutraal ledervet zoals bijvoorbeeld zadelvet. Wil je de schapenvacht weer helemaal als nieuw maken, borstel deze dan voorzichtig door met een grove kam of borstel. Een speciale  schapenvacht borstel kan hierbij gebruikt worden maar is niet noodzakelijk. Een grove (honden)borstel volstaat ook.

Deze reinigende methode werkt ook heel goed bij wollen dekens of bijvoorbeeld je dikke wollen vest. Sneeuw is dus niet alleen heel leuk maar ook nog eens heel nuttig.

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions