Wanneer en hoe vaak is het volle maan in 2023?

09 Jan 2023 in Onderhouden van en werken in de tuin

Door Tuindingen

Afbeelding bij Wanneer en hoe vaak is het volle maan in 2023?


Hoe vaak is het eigenlijk volle maan in het jaar 2023?

Dit komt (ongeveer) eens in de dertig dagen voor. Als de eerste volle maan in een jaar vroeg in januari valt, betekent dit dat er soms dertien volle manen in een jaar zijn. Meestal zijn dit er echter twaalf. Máár voor 2023 geldt, jawel, dat er maar liefst dertien volle manen zijn.

Een volle maan is een maanfase waarbij de maan helemaal verlicht is door de zon. Dit gebeurt wanneer de maan op dezelfde lijn staat als de aarde en de zon. Dit betekent dat de maan op de avond van een volle maan zeer helder zal zijn en dat het licht van de maan de aarde goed zal bereiken. Een volle maan komt gemiddeld eens per maand voor.


waneer-en-hoe-vaak-is-het-volle-maan-in-2023moon-full-moon-calender-volle-maand-kalender-datum-per-maand

De maanstand en invloeden 
Er zijn verschillende opvattingen over de invloed van een volle maan op het menselijk gedrag en de natuur. Sommigen geloven bijvoorbeeld dat een volle maan kan leiden tot veranderingen in het menselijk gedrag, zoals agressie, slaapstoornissen en emotionele instabiliteit. Anderen geloven dat de volle maan invloed kan hebben op de getijden, de plantengroei en zelfs de zwangerschap.

Wanneer je bij het tuinieren rekening houdt met de maanstand wordt dat ecologisch tuinieren of biologisch dynamisch tuinieren genoemd. Zaaien, snoeien en oogsten gebeurt bij verschillende planeetstanden omdat verschillende periodes invloed kunnen hebben op wortel-, blad-, bloem-, vrucht- en/of zaadontwikkeling. De maanstanden worden aangeduid als dalende en stijgende maanstand, naar het dalen en stijgen van de sappen in bomen en planten.


Als je wil proberen om het tuinieren af te stemmen op de fasen van de maan, kun je er rekening mee houden dat volgens sommige opvattingen het beter is om zaad te zaaien en jonge planten te planten tijdens een stijgende maan, terwijl het beter is om te oogsten en te snoeien tijdens een dalende maan. Maar wees er wel op bedacht dat deze opvattingen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. 

Het feit voor 2023 is dat er 13 volle manen te zien zullen zijn (oeps ongeluks getal) 


waneer-en-hoe-vaak-is-het-volle-maan-in-2023Full-Moons-calender-2023-volle-maan-dagen-datum-in-2023-hoevaak-is-er-een-volle-maan-te-zien-in-2023-hoeveel-keer-volle-maan-in-een-jaar

Credits: Volle manen calender 2023 poster. Deze poster heeft de vorm A3 en is 297 x 420 mm groot. De posters van Driftwood Designs zijn geïllustreerd door Lizzie Spikes in Aberystwyth en gedrukt in Wales op 350 gsm 100% gerecycled papier. Dit board geeft een matte finish aan de print.)


Hoe je de maankalender kan inzetten bij het tuinieren. 

De Maankalender is een kalender die uitlegt wat je in de tuin moet doen in relatie tot de seizoenen, de beweging en de fasen van de maan.

Opkomende maan 
Dit is een ideale fase voor alles wat zich bovengronds afspeelt. Dit is het moment waarop het sap van de planten opstijgt naar de takken. Dit is wanneer het sap van de planten opstijgt naar de takken, dus u doet tuinwerk zoals het zaaien, enten, schoffelen, het behandelen van ongedierte en het oogsten van de groenten waarvan de bladeren worden gegeten.

Aflopende maan
Dit is een goed moment voor alles wat onder de grond zit, want het sap keert terug naar de wortels. Het is ook de juiste timing voor het snoeien van bomen. Je doet het werk op de grond, verplanten, bemesten en planten. Dit is ook het moment om de wortelgroenten te oogsten.

Opkomende maan (Nieuwe maan tot volle maan)
Deze fase is goed geschikt voor het oogsten en plukken, omdat de vruchten en bloemen veel beter houdbaar zijn. In deze periode zijn de planten veel beter bestand tegen ongedierte. Dit is het moment om over te gaan tot het oogsten van seizoensfruit en -groenten, en om de planten te beschermen tegen verschillende plagen.

Afnemde maan (Van volle maan naar nieuwe maan)
In een afnemende maan is het raadzaam om bemestingsoperaties uit te voeren. Dit is een periode waarin de planten minder levendig zijn, maar de smaken en geuren vertienvoudigen.

De maanknopen
Dit zijn de vier dagen dat u geen werk in uw moestuin mag doen. Er is geen groei of vitaliteit in uw tuin. Dit zijn de dagen dat de Aarde en de Maan het dichtst bij elkaar zijn, het verste uit elkaar, en de dagen dat de elliptische baan van de Aarde rond de Zon de elliptische baan van de Maan snijdt. Het werk dat tijdens deze vier dagen wordt gedaan, zal geen goed doen.

Het proberen waard, je zou wel eens zeer verbaasd kunnen zijn over de resultaten!


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Liss Avatar

Liss 1 jaar geleden
Fantastisch leuk overzicht 😍


Mark de Ad Avatar

Mark de Ad 1 jaar geleden
Leuke tips hoor!


Roel Avatar

Roel 1 jaar geleden
waardevol als het bij je gedachten goed past


Onderhouden van en werken in de tuin

Tuinnetten vormen een gevaar voor vogels en egels

Gebruik van tuinnetten kan gevaarlijk zijn voor dieren. Ze kunnen erin verstrikt raken, wat fataal kan zijn. Controleer en minimaliseer het gebruik.


Door Tuindingen

Onderhouden van en werken in de tuin

De slimme Hark-egg maakt de grond los zonder deze weg te harken

Een Hark-Egg die is afgeleid van een Eg die een boer achter zijn tractor gebruikt. De slim geplaatste tanden maken de grond los zonder deze weg te harken.


Door Tuindingen

Onderhouden van en werken in de tuin

Een tuinliefhebber die voor bestrijdingsmiddelen kiest, zal meer dan onkruid en slakken verliezen

Voor veel tuinliefhebbers is de verleiding groot om naar bestrijdingsmiddelen te grijpen om plagen te bestrijden. Maar het gebruik van deze middelen kan meer kosten dan alleen het verlies van ongewenste kruiden en slakken.


Door Jan de B

Onderhouden van en werken in de tuin

Tuinwerkzaamheden in het voorjaar - Snoeisel van siergrassen hergebruiken

De tuin verdient een volkoren boterham - Mulchen heeft veel voordelen. Door te mulchen kun je tuinafval hergebruiken én de grond verbeteren. Plantenvoeding: de humus die vrijkomt wordt opgenomen door de plantenwortels en dient als voeding voor de planten. Onkruidwerend: de mulchlaag remt de groei van onkruid af. Bescherming: de organische laag vormt een beschermlaag tegen zware regenval, felle zon, temperatuurverschillen en uitdrogende wind. Houdt vocht vast: de grond droogt minder snel uit, wat goed is voor je planten. Hergebruiken: door tuinafval te hergebruiken hoef je minder weg te gooien.


Door Tuindingen

Onderhouden van en werken in de tuin

De tuin voorjaar klaar maken doe het niet

In het voorjaar wil je de tuin ontdoen van haar winterjas. Wacht er nog even mee als je deze klus toch wil uitvoeren.


Door Roel

Onderhouden van en werken in de tuin

Wanneer en hoe vaak is het volle maan in 2023?

Wanneer je bij het tuinieren rekening houdt met de maanstand wordt dat ecologisch tuinieren of biologisch dynamisch tuinieren genoemd. Zaaien, snoeien en oogsten gebeurt bij verschillende planeetstanden omdat verschillende periodes invloed kunnen hebben op wortel-, blad-, bloem-, vrucht- en/of zaadontwikkeling. De maanstanden worden aangeduid als dalende en stijgende maanstand, naar het dalen en stijgen van de sappen in bomen en planten.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox