Laatst bloeiende vlinderplant van het jaar welke altijd bloeit

10 Oct 2020 in Beplanting

Door KimAls je aan een heester voor vlinders denkt, staat de vlinderstruik natuurlijk bovenaan je lijstje.

Maar er zijn meer heesters aantrekkelijk voor vlinders. De klimop (Hedera) is een goede tweede keuze. De groene bloemen geven zoete nectar in september en oktober, op een moment dat veel bloemen al zijn uitgebloeid. Deze nectar is van levensbelang voor trekvlinders, zoals de atalanta. Deze vlinder moet zijn buikje vol eten voordat hij terug kan vliegen naar warmere streken, zelfs tot in Afrika. Een klimop bloeit pas in het volwassen stadium. De plant klimt dan niet meer, maar gaat op een heester lijken. Het volwassen stadium wordt bereikt na veel jaren snoeien.

Je kunt de klimop ook als heester kopen, dan is de naam Hedera helix arborescens. De hedera helix arborescens wordt 1 tot 1,5 meter hoog en kan wel 2m breed worden. Heb je een kleine tuin, dan kun je kiezen voor de kleine variant Hedera helix ‘arbori compact’. Deze blijft onder de 1 meter hoog en breed. 

Tuinier vlindervriendelijk 

Hedera of klimop is een heel bekende klimplant. De plant wordt gebruikt vanwege het wintergroene blad. Voor vlinders heeft dit blad nut als zonneplek of verstopplek tegen regen of kou. Een volwassen klimop klimt niet meer, maar bloeit als nooit tevoren. De plant voor veel vlinders nog interessanter. 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Leen Avatar

Leen 1 jaar geleden
Hoi, heb vorig jaar maart een stekje vd vlinderboom geplant, vandaag de dag is ie al bijna 2 meter hoog en 1.5 m breed. Hoe en wanneer mag ik die wat "bijknippen" of snoeien?


Marie Mul Avatar

Marie Mul 3 jaar geleden
Leuk stuk!


Kim Avatar

Kim 5 jaar geleden


Het vlinderseizoen is tegenwoordig vrijwel jaarrond. In februari komen op een zonnige, warme dag de overwinteraars al tevoorschijn. Tot in november, en afgelopen jaar zelfs december, zijn vlinders actief. Wil je ze in je tuin krijgen dan moet je zorgen dat er altijd wat voor ze te halen is. Ze kunnen met hun roltong alleen maar vloeibaar voedsel eten en hebben bloeiende planten nodig. Gelukkig zijn vlinders minder kritisch dan rupsen. Ze kunnen nectar uit veel verschillende bloemen gebruiken. Ze leven echter maar kort en gaan zeer effectief met hun tijd om en hebben dus het liefst planten waar veel goede nectar makkelijk beschikbaar is.

 

 


Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

Beplanting

Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


Door Jan de B

Beplanting

Een beplantingsplan maken? Zo doe je dat in 5 stappen

Een beplantingsplan voor je nieuwe tuin maken? Of je tuin opfrissen met nieuwe planten? Met een goed beplantingsplan weet je zeker dat jouw project gaat slagen! Hier lees je in 5 stappen hoe je een beplantingsplan maakt


Beplanting

Forsythia

Verschillende soorten wanneer je goed kijkt.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox