Laatst bloeiende vlinderplant van het jaar welke altijd bloeit

10 Oct 2020 in Beplanting

Door KimAls je aan een heester voor vlinders denkt, staat de vlinderstruik natuurlijk bovenaan je lijstje.

Maar er zijn meer heesters aantrekkelijk voor vlinders. De klimop (Hedera) is een goede tweede keuze. De groene bloemen geven zoete nectar in september en oktober, op een moment dat veel bloemen al zijn uitgebloeid. Deze nectar is van levensbelang voor trekvlinders, zoals de atalanta. Deze vlinder moet zijn buikje vol eten voordat hij terug kan vliegen naar warmere streken, zelfs tot in Afrika. Een klimop bloeit pas in het volwassen stadium. De plant klimt dan niet meer, maar gaat op een heester lijken. Het volwassen stadium wordt bereikt na veel jaren snoeien.

Je kunt de klimop ook als heester kopen, dan is de naam Hedera helix arborescens. De hedera helix arborescens wordt 1 tot 1,5 meter hoog en kan wel 2m breed worden. Heb je een kleine tuin, dan kun je kiezen voor de kleine variant Hedera helix ‘arbori compact’. Deze blijft onder de 1 meter hoog en breed. 

Tuinier vlindervriendelijk 

Hedera of klimop is een heel bekende klimplant. De plant wordt gebruikt vanwege het wintergroene blad. Voor vlinders heeft dit blad nut als zonneplek of verstopplek tegen regen of kou. Een volwassen klimop klimt niet meer, maar bloeit als nooit tevoren. De plant voor veel vlinders nog interessanter. 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Leen Avatar

Leen 7 maanden geleden
Hoi, heb vorig jaar maart een stekje vd vlinderboom geplant, vandaag de dag is ie al bijna 2 meter hoog en 1.5 m breed. Hoe en wanneer mag ik die wat "bijknippen" of snoeien?


Kim Avatar

Kim 3 jaar geleden

Het vlinderseizoen is tegenwoordig vrijwel jaarrond. In februari komen op een zonnige, warme dag de overwinteraars al tevoorschijn. Tot in november, en afgelopen jaar zelfs december, zijn vlinders actief. Wil je ze in je tuin krijgen dan moet je zorgen dat er altijd wat voor ze te halen is. Ze kunnen met hun roltong alleen maar vloeibaar voedsel eten en hebben bloeiende planten nodig. Gelukkig zijn vlinders minder kritisch dan rupsen. Ze kunnen nectar uit veel verschillende bloemen gebruiken. Ze leven echter maar kort en gaan zeer effectief met hun tijd om en hebben dus het liefst planten waar veel goede nectar makkelijk beschikbaar is.

 

 


Beplanting

Schaduwplant soorten

Nu zullen sommige mensen af ​​en toe de term "schaduwplanten" gebruiken om grote planten te beschrijven die schaduw geven, zoals een meerstammige heester die een border overschaduwd of een parasolboom die schaduw geeft aan het terras. in dit blog gaan we het hebben over planten die in de schaduwrijke tuin of border het naar hun zin hebben.


Door Tuindingen

Beplanting

planten, struiken en bomen die samenleven in Symbiose

Eigenlijk zou je de planten, struiken en bomen in je tuin gewoon kunnen beschouwen als een grote groene gemeenschap,


Door Marie Mul

Beplanting

Houttuynia cordata 'Chameleon'

Ze is niet mooi, ze is prachtig! De charme die ze uitstraalt, heeft ze niet te danken aan haar bloemen, Nee, haar opvallende verschijning moet ze hebben van het bijna hartvormige blad, dat fris geel/groen gevlekt van start gaat.


Door Marie Mul

Beplanting

Wanneer uitgebloeide bloemen van de hortensia verwijderen

Hoe moet je bloemen uit je hortensia knippen? ... Richt je op de oude bloemen van vorig jaar; knip de uitgebloeide takken terug tot een gezond paar knoppen.


Door Tuindingen

Beplanting

Planten of verplanten in het najaar

Wist je dat het najaar het ideale plantseizoen is om nieuwe planten in je tuin te zetten


Door Roel

Beplanting

UITLEG; NPK formule meststoffen. Hoe wat en welke gebruiken voor de tuin?

van kunstmest, organische, minerale meststoffen, tot groenbemesters.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox