Een tuinliefhebber die voor bestrijdingsmiddelen kiest, zal meer dan onkruid en slakken verliezen

28 Mar 2023 in Onderhouden van en werken in de tuin

Door Jan de B

Afbeelding bij Een tuinliefhebber die voor bestrijdingsmiddelen kiest, zal meer dan onkruid en slakken verliezen


Tuinieren is een heerlijke hobby die vele voordelen biedt, zoals het kweken van eigen groenten en fruit, het creëren van een mooie buitenruimte en het genieten van de natuurlijke elementen. Echter, soms kunnen er (plagen) in de tuin opduiken, zoals (on)kruid, slakken en andere plaagdiertjes die de groei en gezondheid van de planten in gevaar kunnen brengen. 

Voor veel tuinliefhebbers is de verleiding groot om naar bestrijdingsmiddelen te grijpen om deze plagen te bestrijden. Maar het gebruik van deze middelen kan meer kosten dan alleen het verlies van ongewenste kruiden en slakken. Bestrijdingsmiddelen zijn chemicaliën die zijn ontworpen om ongewenste organismen te doden, zoals insecten, schimmels en onkruid. Ze worden vaak gebruikt om plagen in de tuin te bestrijden, maar het gebruik ervan kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van milieu, dier en mens.

Werk je met bestrijdingsmiddelen dan zal dit de biodiversiteit in de tuin schaden. 

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan niet alleen de plagen doden waar ze voor bedoeld zijn, maar ook andere nuttige organismen, zoals bijen, vlinders en andere insecten die bijdragen aan de bestuiving en de algehele gezondheid van de tuin. Het kan ook de bodemkwaliteit verminderen en de groei van gezonde planten en gewassen verstoren.

Bestrijdingsmiddelen-in-de-tuin-zijn-slecht-voor-bodemleven-en-biodiversiteit

Bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor de gezondheid van mensen en dieren. 

Blootstelling aan bestrijdingsmiddelen kan leiden tot ademhalingsproblemen, huidirritatie, hoofdpijn en andere gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen deze chemicaliën in de voedselketen terechtkomen en via voeding en drinkwater in het lichaam van mens en dier terechtkomen.

Bestrijdingsmiddelen vervuilen het milieu. 

Bestrijdingsmiddelen kunnen in het grondwater, oppervlaktewater en de bodem terechtkomen en kunnen een negatief effect hebben op de water- en luchtkwaliteit. Het kan ook de natuurlijke habitats van dieren en planten aantasten en de balans van het ecosysteem verstoren. Daarom is het belangrijk voor tuinliefhebbers om na te denken over alternatieve methoden om plagen te bestrijden, zoals het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, het handmatig verwijderen van onkruid en plagen en het aanplanten van inheemse planten die van nature bestand zijn tegen bepaalde plagen. Door deze alternatieve methoden te gebruiken, kan men niet alleen de gezondheid van de tuin en de natuurlijke habitats beschermen, maar ook bijdragen aan een gezondere en duurzamere omgeving voor mens en dier.

Slakken kunnen een grote plaag zijn in de tuin, als je probeert om op een natuurlijke manier te tuinieren.

 een-tuinliefhebber-die-voor-bestrijdingsmiddelen-kiest-zal-meer-dan-onkruid-en-slakken-verliezenSlakken-bestrijden-op-een-natuurlijke-manier-wat-werk-wel-methode

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om slakken te bestrijden zonder giftige chemicaliën of slakkenkorrels te gebruiken. 

Hier zijn enkele tips:

Koffiedik:
Strooi koffiedik rondom de planten die slakken aantrekken. 

Scherpe obstakels:
Strooi gebroken eierschalen, dennennaalden of schelpen rondom de planten. Slakken hebben moeite met kruipen over scherpe voorwerpen

Natuurlijke vijanden:
Aantrekken van natuurlijke vijanden van slakken zoals vogels, egels, kikkers en padden kan helpen bij het verminderen van de populatie van slakken in de tuin.

Handmatige verwijdering:
Ga 's avonds de tuin in met een zaklamp en zoek naar slakken. Verwijder ze met de hand, verzamel ze in een bakje en maak ver weg van huis een all you can eat voor egels en tuinvogels. 

Water geven in de morgen:
Probeer planten 's morgens in plaats van 's avonds water te geven, want vocht trekt slakken aan.

Het combineren van verschillende methoden kan het meest effectief zijn bij het bestrijden van slakken. Onthoud wel dat enige aanwezigheid van slakken goed is voor een gezonde ecologische balans. Het doel is om de slakken invasie onder controle te houden zonder de biodiversiteit te verstoren.

Gezond bodemleven hebben en behouden.


Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten en een gezonde omgeving. Door het gebruik van een mulchlaag of organische meststoffen en het vermijden van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen kan je bijdragen aan een gezond bodemleven. Hierdoor kunnen wormen en andere bodemorganismen bijdragen aan een betere structuur van de bodem en de voedingsstoffen beter beschikbaar maken voor de planten.

Kortom, gezond tuinieren heeft vele voordelen voor mens, dier, planten en bodemleven. Door bewust te tuinieren en te kiezen voor natuurvriendelijke middelen kan je bijdragen aan een gezonde omgeving en een beter milieu. 

 Zo kan je genieten van een prachtige tuin en bijdragen aan een gezonde biodiversiteit




0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Onderhouden van en werken in de tuin

Tuinnetten vormen een gevaar voor vogels en egels

Gebruik van tuinnetten kan gevaarlijk zijn voor dieren. Ze kunnen erin verstrikt raken, wat fataal kan zijn. Controleer en minimaliseer het gebruik.


Door Tuindingen

Onderhouden van en werken in de tuin

De slimme Hark-egg maakt de grond los zonder deze weg te harken

Een Hark-Egg die is afgeleid van een Eg die een boer achter zijn tractor gebruikt. De slim geplaatste tanden maken de grond los zonder deze weg te harken.


Door Tuindingen

Onderhouden van en werken in de tuin

Een tuinliefhebber die voor bestrijdingsmiddelen kiest, zal meer dan onkruid en slakken verliezen

Voor veel tuinliefhebbers is de verleiding groot om naar bestrijdingsmiddelen te grijpen om plagen te bestrijden. Maar het gebruik van deze middelen kan meer kosten dan alleen het verlies van ongewenste kruiden en slakken.


Door Jan de B

Onderhouden van en werken in de tuin

Tuinwerkzaamheden in het voorjaar - Snoeisel van siergrassen hergebruiken

De tuin verdient een volkoren boterham - Mulchen heeft veel voordelen. Door te mulchen kun je tuinafval hergebruiken én de grond verbeteren. Plantenvoeding: de humus die vrijkomt wordt opgenomen door de plantenwortels en dient als voeding voor de planten. Onkruidwerend: de mulchlaag remt de groei van onkruid af. Bescherming: de organische laag vormt een beschermlaag tegen zware regenval, felle zon, temperatuurverschillen en uitdrogende wind. Houdt vocht vast: de grond droogt minder snel uit, wat goed is voor je planten. Hergebruiken: door tuinafval te hergebruiken hoef je minder weg te gooien.


Door Tuindingen

Onderhouden van en werken in de tuin

De tuin voorjaar klaar maken doe het niet

In het voorjaar wil je de tuin ontdoen van haar winterjas. Wacht er nog even mee als je deze klus toch wil uitvoeren.


Door Roel

Onderhouden van en werken in de tuin

Wanneer en hoe vaak is het volle maan in 2023?

Wanneer je bij het tuinieren rekening houdt met de maanstand wordt dat ecologisch tuinieren of biologisch dynamisch tuinieren genoemd. Zaaien, snoeien en oogsten gebeurt bij verschillende planeetstanden omdat verschillende periodes invloed kunnen hebben op wortel-, blad-, bloem-, vrucht- en/of zaadontwikkeling. De maanstanden worden aangeduid als dalende en stijgende maanstand, naar het dalen en stijgen van de sappen in bomen en planten.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox