Hippeastrum / Amarilis

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr



De hippeastrum, ook wel amaryllis genoemd, groeit van nature uit een bol en vindt haar oorsprong in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. 
De amaryllis is een bloembol uit de narcisfamilie die in huis groeit en bloeit.
De amaryllis is tegenwoordig in veel spectaculaire kleuren verkrijgbaar: donkerrood, knalrood, spierwit, wit met rode streepjes of zalmroze.
De bollen kunnen wel een doorsnede van meer dan 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer kans op meer bloemstelen en dus op meer bloemen. Ze bloeien relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Koop bij voorkeur bollen met lange, vleesachtige wortels.
Plantvoorschriften algemeen
De bol is vanaf november volop verkrijgbaar. Bij bloemisten en tuincentra zijn tevens ‘kant en klare’ amaryllissen in potten verkrijgbaar. Je hoeft deze niet meer te planten en kunt al snel genieten van de imposante bloemen!
Amaryllisbollen zijn zeer eenvoudig te planten: 
Vul een pot voor de helft met aarde en zet daar de bol op.
Vul daarna de pot verder met aarde zodat twee derde van de bol onder de grond zit en een derde boven de aarde uitsteekt.
Vervolgens zet je hem op een lichte plek waar het lekker warm is.
In het begin hebben de bollen niet zoveel water nodig, pas als de eerste stengel gaat groeien heeft de amaryllis meer water nodig.
Net als voor hyacinten, bestaan er voor amaryllissen speciale glazen waar je de plant kan kweken op water. Zorg ervoor dat het water net onder de bol blijft.
Onderhoud
Tijdens de bloeiperiode in de winter is het voldoende om de plant 1 maal per week water te geven. Vermijd echter waterophopingen. Let er tijdens de gietbeurt op dat de knol constant droog is om zo rotting te voorkomen. Ideaal is om water te geven via het onderpot. Zo wordt het water langzaam aan door de wortels en de potgrond opgenomen. Om te vermijden dat de stengels zich voornamelijk in 1 richting neigen te ontwikkelen, draai je de bloempot best regelmatig 180°.
 
Een amaryllis bloeit kleurrijk en groots, maar na de bloei blijft er alleen groen over. Wilt u amaryllis overhouden, dan moet u na de bloei direct handelen. De steel van de bloem zuigt energie uit de bol, die kunt u dus het beste meteen na de bloei wegnemen. Snijd de steel tot twee centimeter boven de bol af, snel en zorgvuldig. Beschadig de bladeren niet, die zijn belangrijk. Uit deze bladeren haalt de amaryllis, via fotosynthese, voeding voor volgend jaar!
Geef nog af en toe water. Zet de bol in pot in het voorjaar weg op een niet al te lichte en warme plek en geef slechts af en toe water, of zet hem medio mei in de tuin. Stop in augustus met water geven en zet de bol op een koele, donkere plaats. Verwijder in november de oude bladeren en verdroogde wortels en zet de bol weer op een warme, lichte plek binnenshuis en begin weer met water geven. 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox