Mieren in het gazon bestrijden

09 May 2020 in Gazon

Door Tuindingen

Afbeelding bij Mieren in het gazon bestrijden


Mieren in het gazon en kale plekken

Er zijn situaties die wel eens als vervelend worden ervaren mieren die kale plekken in het gazon veroorzaken. 
Kale plekken in het gazon komen meestal door gele weidemieren. Weet je het niet zeker schuif wat aarde opzij en je kan er gele miertjes zien lopen. 

De gele weidemier, Lasius flavus, is een mierensoort die grote nestbulten maakt en daar in symbiose leeft met wortelluizen, die luizen leven van graswortels, de gele mieren "melken" deze luizen voor hun honingdauw in ruil voor de verzorging van hun larven. Hoewel de dieren onder de grond leven, hebben ze een groot effect op de groei van het gazon. De ene grassoort kan beter tegen luizenvraat dan de andere, rood zwenkgras reageert bijvoorbeeld op het geknabbel door een extra groeispurt, andere grassoorten zijn hier niet zo blij mee en overleven deze vraatschade niet waardoor er kale plekken zullen ontstaan in het gazon

De gele weidemier komt ook gewoon in de tuin voor, maar zonder opvallende nestbulten. Je kunt ze tegenkomen als je bijvoorbeeld een container verplaatst. Ze kunnen slecht tegen de zon, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zwarte mier en de bosmier. Het zijn eigenlijk albinomieren.’ In een tuin hoeven de weidemieren echter meestal geen nestbulten te bouwen. ‘De nestbulten bouwen ze om boven de vegetatie uit te komen, om zonlicht op te vangen. De zonnewarmte is nodig om de eitjes uit te broeden. In onze strak gemaaide gazons vangen ze zonder verhoging al genoeg zonlicht.’

In tuinen, parken en bossen zijn mieren nuttig.

Het opruimen van mierennesten op deze plaatsen met behulp van insecticiden brengt over het algemeen veel schade met zich mee. Niet alleen de mieren worden dan gedood, ook vele andere insecten, zoogdieren en vogels kunnen worden vergiftigd. De natuurlijke levensgemeenschap dreigt daardoor onnodig te worden verstoord. Het bestrijden van mieren dient alleen plaats te vinden wanneer deze insecten in gebouwen overlast veroorzaken. Enkele rondlopende mieren doen geen kwaad en veroorzaken geen schade. Wanneer zij echter in grote aantallen voorkomen, dan kan een bestrijding nodig zijn.

Kan ik zelf mieren bestrijden en hoe doe ik dat dan?

Bestrijding is erg afhankelijk van de mierensoort waar het om gaat en de grootte van het mierenvolk. Mierenlokdoosjes en mierenpoeder of korrels kunnen een oplossing zijn. Grote mierenkolonies worden er echter niet door uitgeroeid.  Meer menieren lees je hier

Het probleem echt oplossen door te mulchen - bestrijding van wortelluizen 

Mulch aanbrengen in de bodem schept de ideale omstandigheden voor alle in de bodem levende insecten. Daar zijn er ook veel bij die wortelluizen eten. In de wetenschap dat elk organisme een natuurlijke vijand heeft, kunnen we daar handig gebruik van maken. In halfverteerde compost leven al veel insecten als springstaarten, duizendpoten, mijten. Een andere methode is het toevoegen van aaltjes aan het gazon. Mieren hebben een hekel aan deze microscopische wormpjes. Wanner de mieren zich willen vestigen en ze de aaltjes zien, maken ze direct rechtsomkeer!

Mieren uit het gazon verwijderen: zelf vind ik dit dan ook beter om in plaats van symptomen te bestrijden, de grasplantjes preventief te wapenen tegen beestjes. Zo heb je ook geen last van mieren in het gazon.  

In het volgende artikel beschrijven we: 

- voedend voedsel voor planten en bodemleven 

bodemdeeltjes bepalen de bodemstructuur


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Gazon

Waarom zou je het gazon beluchten?

Het gazon beluchten wordt vaak nog heel weinig gedaan. Zonde eigenlijk want het beluchten van een gazon heeft enorm veel voordelen!


Gazon

Geen graszoden levering WK Qatar

Hendriks Graszoden schrikt van barre arbeidsomstandigheden


Door Tuindingen

Gazon

Hoe krijg je meer madeliefjes in je gazon?

Biodiversiteit verhogen met een kruidenrijk gazon


Door Leoni

Gazon

Heb jij een gezond gazon?

Bloemenweide of een strak biljartlaken


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox