Waarom zou je het gazon beluchten?

10 Jan 2023 in Gazon


Waarom zou je het gazon beluchten?

Misschien herken je het wel. De grond van het gazon blijft heel lang nat en het gras lijkt niet lekker te willen groeien en al helemaal niet bij droogte. Grote kans dat dit probleem in de bodem zit! De grond in de tuin wordt door het lopen of spelen op het gras steeds een beetje verder dicht gedrukt. Als dit gebeurd komt er steeds minder zuurstof in de toplaag van het gazon en zal de toplaag zelfs bijna verstikken. Door de dichtgedrukte grond kunnen nieuwe jonge grasplantjes ook heel moeilijk kiemen waardoor deze het vaak niet overleven. Omdat de toplaag een solide laag is geworden zal het regenwater er ook heel moeilijk doorheen zakken waardoor je last krijgt van mos. Het beluchten van een gazon is dus een hele grote stap die je eigenlijk niet mag overslaan bij het onderhouden van je gazon.

Hoe moet je een gazon beluchten?

Een gazon beluchten kan op diverse manieren. Er zijn prachtige praktische ''schoenen'' voor die je over je schoenen heen kunt doen waar allemaal spijkers op zitten waarmee je kleine gaatjes kunt prikken. Een prima oplossing voor een klein gazon, maar een hels karwei voor een groot gazon. Je kunt er ook voor kiezen een speciale gazon prikrol aan te schaffen. Hiermee haal je oneffenheden weg maar prik je ook gaten in het gazon om de toplaag te verbeteren. Je kunt het gazon ook mechanisch beluchten maar dit is vaak een dure oplossing. Zelf heb ik ervoor gekozen een bestaand werktuig zo aan te passen dat deze achter een zitmaaier kan. Hiermee kun je zowel beluchten, als verticuteren en met de opgebouwde strooier kun je ook direct kunstmest verspreiden. 


Wat kun je doen na het gazon beluchten?

Je kunt er voor kiezen om het gazon direct te bezanden na het beluchten. Door hier scherp zand (bijvoorbeeld brekerszand) voor te gebruiken houd je de toplaag luchtiger en zorg je voor een open bodemstructuur waardoor vocht en zuurstof makkelijker door de toplaag kan trekken. Zorg er daarnaast voor dat je de juiste bemesting op het juiste moment gebruikt om zo het gazon de voeding te geven die het nodig heeft.

Deze tuintip wordt u aangeboden door:

Onafhankelijk Tuinadviseur Niels Treffers 

Fijn Tuinadvies 

Gazon-gazonverzorging-tuinieren-tuinonderhoud


2
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Liss Avatar

Liss 1 jaar geleden
We hebben nogal last van onkruid in ons gras. Helpt beluchting ook tegen het onkruid.

En

Welke bemesting zou je adviseren in het voorjaar?


Niels Treffers - Fijn Tuinadvies Avatar

Niels Treffers - Fijn Tuinadvies 1 jaar geleden
Beste Liss,

Indirect helpt beluchten zeker tegen onkruid omdat op deze manier het gras sterker wordt. Waar sterk gras groeit, groeien geen onkruiden. Met bemesting is het vrij lastig te zeggen omdat dit erg afhankelijk is van de huidige voedingswaarde van de bodem.


Gazon

Waarom zou je het gazon beluchten?

Het gazon beluchten wordt vaak nog heel weinig gedaan. Zonde eigenlijk want het beluchten van een gazon heeft enorm veel voordelen!


Gazon

Geen graszoden levering WK Qatar

Hendriks Graszoden schrikt van barre arbeidsomstandigheden


Door Tuindingen

Gazon

Hoe krijg je meer madeliefjes in je gazon?

Biodiversiteit verhogen met een kruidenrijk gazon


Door Leoni

Gazon

Heb jij een gezond gazon?

Bloemenweide of een strak biljartlaken


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox