Gazononderhoud bij robotmaaien

22 Jun 2023 in Gazon
Afbeelding bij Gazononderhoud bij robotmaaien


Speciale meststof gemaakt voor gazons waar een robot- of mulchmaaier het werk verricht. 

DCM Robotmaaier meststoffen mix. Deze meststof maakt je gazon mooi groen en voorkomt veel mos en vilt. Zo kan je gazon goed blijven ademen.

Als je een robot- of mulchmaaier gebruikt, wordt het gras in kleine stukjes versnipperd en vallen tussen de grasplantjes. Micro-organismen breken dit af en maken er voeding voor het gazon van. Maar die voeding is niet genoeg om het gazon echt mooi te houden. De kleine stukjes gras kunnen zorgen voor een dikke viltlaag die het gazon verstikt.

DCM ROBOT-MIX is een samengestelde organisch-minerale meststof met kalk en bacteriën (NPK 8-3-18 + Ca + Mg + Fe). Door de combinatie van meststof en kalk wordt niet alleen het gazon gevoed, maar ontzuurt het ook de bodem lichtjes wat de opneembaarheid van voedingselementen verbetert.

gazonverzorging-bemesting-advies-welk-soort-meststoffen-gebruiken-voorjaar-zomer-najaar-robotmaaier

Aanzienlijk minder vilt en mos in het gazon.

Ook bij robot- of mulchmaaien komt het er dus op aan je gazon op de juiste manier te verzorgen en te bemesten.

Daarnaast is in proeven bewezen (zie grafiek) dat bemesten met speciaal samengestelde meststoffen zorgt voor aanzienlijk minder vilt in de grasmat. Ook heeft deze meststof een indirecte werking tegen mos. Na een toepassing verkleurt het mos geleidelijk aan geel en kan het gemakkelijk verwijderd worden door uitkammen en verticuteren.

bemsting-advies-gras-gazon-waar-een-robotmaaier-op-staat

Het hoge kaliumgehalte zorgt bovendien voor een sterke en dichte grasmat die goed bestand is tegen droogte, betreding en vorst. In een dicht gazon krijgen mos en onkruid ook minder kans om te groeien. Deze meststof bevat tenslotte magnesium en ijzer voor een frisgroene graskleur.

3 jaar professioneel onderzoek naar meststoffen die samenwerken met robotmaaiers.

 

Unieke MINIGRAN®TECHNOLOGY komen samen onder je voeten

De kleine MINIGRAN®-meststofkorreltjes zijn homogeen van samenstelling, stof-arm en 94 keer kleiner dan de klassieke meststofkorrel. Hierdoor vallen de micro-granules diep in het gras, en worden deze niet opgeraapt tijdens het maaien. Ook de werking van de verschillende voedingselementen verloopt beter. Bovendien zijn de MINIGRAN®-korreltjes makkelijk toepasbaar met alle strooi- en doseersystemen en verdelen ze perfect gelijkmatig voor een homogene groei en diepgroene graskleur.

Biologisch gecertificeerde meststoffen met bacteriën  zorgt voor een optimaal resultaat.

De voordelen;

  • Meststof met kalk en bacteriën, speciaal ontwikkeld voor gazons met een robotmaaier of mulchmaaier
  • Lange en uniforme werking (100 dagen) voor een homogene groei, zonder extra maaibeurten 
  • In proeven bewezen dat 2x per jaar bemesten met DCM ROBOT-MIX zorgt voor minder vilt in de grasmat
  • Met indirecte werking tegen mos: het mos verkleurt geleidelijk aan geel en kan na 2 à 3 weken eenvoudig verwijderd worden door uitkammen of verticuteren
  • Hoge kaliumgehalte: voor een sterke en dichte grasmat goed bestand tegen droogte, vorst en betreding
  • Met extra magnesium en ijzer voor een diepgroene graskleur
  • Bevat geen ijzersulfaat; maakt geen vlekken op tegels of kleding
  • De kalk aanwezig in de meststofkorrel ontzuurt de bodem lichtjes wat de opneembaarheid van voedingselementen verbetert
  • Organische voedingselementen: worden geleidelijk vrijgesteld door het bodemleven + vorming van humus voor een betere inworteling en minder uitspoeling



Gebruikshandleiding meststoffen hoeveelheid en toepassing per seizoen

De exacte dosis hangt af van de behoefte van het gras, het moment van toepassen, de voedingsreserve in de bodem en de intensiteit van het beregenen.

Gebruik DCM ROBOT-MIX bij vochtig weer en een temperatuur hoger dan 10°C. Bij droog en warm weer beregenen na toepassing. Pas de hoogste dosis toe op lichte zandgronden en speelgazons en gebruik de laagste dosis op zware kleigronden en siergazons. Een toepassing van DCM ROBOT-MIX in het najaar versterkt de gazon voor de winter en vermindert het verschijnen van mos en vilt in het daaropvolgende voorjaar.

Gebruik van meststoffen per seizoen voor robotmaaiers  

Voorjaar  

  • gazon met mos 3 – 5 kg  (per 100 m²)
  • gazon zonder mos 5 – 10 kg (per 100 m²)

Zomer

  • 3 – 5 kg/100 m²

Najaar  

  • gazon met mos 4 – 5 kg  (per100 m²)
  • gazon zonder mos 6 – 8 kg (per100 m²)

(in geval van mos: na 2-3 weken verticuteren om het dode mos te verwijderen)

Over DCM 

meststoffen-tegen-onkruid-en-mos-bij-gebruik-robotmaaier

De Ceuster Meststoffen NV (DCM) wil elke hobby-tuinier en professionele tuinder optimaal ondersteunen met kwalitatieve, innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen. We zijn vooruitgangsdenkers met groene vingers en een groen hart, dus hoe beter we de natuur begrijpen, hoe beter we haar een handje kunnen helpen met technologische innovaties. Daarom zetten we ook sterk in op onderzoek en ontwikkeling.

DCM is onderdeel van familiebedrijf Group De Ceuster en beschikt over meer dan 45 jaar ervaring in het ontwikkelen, produceren en verkopen van organische en organisch-minerale meststoffen. In de loop van de jaren werd dit productengamma uitgebreid met de beste potgronden, bodemverbeteraars, afdekmaterialen, graszaden en oplossingen van natuurlijke oorsprong voor de preventie en/of behandeling van plantenziekten.

Dankzij eigen filialen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, maar ook door partnerships met distributeurs in tal van andere landen, wordt onze kwaliteit wereldwijd gewaardeerd door professionals en tuinliefhebbers.

Al van bij de start van DCM in 1976 werd duurzaamheid als één van de belangrijke pijlers in onze bedrijfsfilosofie beschouwd.

Contact

DCM Nederland B.V.

Pondweg 21
2153 PK Nieuw-Vennep (NL)
+31 71 401 88 44
(op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Email je vraag naar info@dcm-info.nl


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Karlijn postma Avatar

Karlijn postma 9 maanden geleden
We hebben op dit moment veel klaver in ons gazon en laaggroeiende boterbloemen. We hebben in het voorjaar goed geverticuteerd en doorgezaaid.

Nu willen we in de zomer nog eens bemesting toevoegen. Graag horen we welke meststoffen geschikt zijn om de grasmat te versterken en klaver te onderdrukken.

Karlijn


DCM Nederland Avatar

DCM Nederland 9 maanden geleden
Beste Karlijn,

Klaver in het gazon is vaak de oorzaak van een gebrek aan Stikstof(N) in de bodem. Bij een volgende bemestingsronde is het daarom verstandig een meststof te gebruiken met een hoog Stikstof(N) gehalte. In ons geval is dat de gazonmeststof Vital-Green.

Meer informatie over dit product vind je in de link naar onze website: https://dcm-info.nl/hobby/producten/gazon-meststoffen/dcm-meststof-vital-green-gazon


Gazon

Gazononderhoud bij robotmaaien

Houd je gazon groen en gezond met een robotmaaier! Bemest regelmatig met DCM ROBOT-MIX, verminder vilt en mos. Verticuteer indien nodig voor een dichte grasmat. Het recept voor sterk, groen en gemakkelijk onderhoud.


Gazon

Waarom zou je het gazon beluchten?

Het gazon beluchten wordt vaak nog heel weinig gedaan. Zonde eigenlijk want het beluchten van een gazon heeft enorm veel voordelen!


Gazon

Geen graszoden levering WK Qatar

Hendriks Graszoden schrikt van barre arbeidsomstandigheden


Door Tuindingen

Gazon

Hoe krijg je meer madeliefjes in je gazon?

Biodiversiteit verhogen met een kruidenrijk gazon


Door Leoni

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox