Mierenplaag in huis of tuin

09 May 2020 in Mieren

Door Roel

Afbeelding bij Mierenplaag in huis of tuin


Bij het zien van de eerste mieren in de tuin is de eerste reactie van ons mensen vaak niet erg positief.
Mieren roepen vaak onaangename associaties op. De eerste jeukende kennismaking met een mierenhoop en de overlast van een snoepende mierenmenigte in de keuken staan bij velen in het geheugen gegrift.

Mieren komen vrijwel overal op aarde voor het totale aantal bekende mierensoorten op de wereld bedraagt ongeveer 8800, verdeeld over ongeveer 300 generaties in 17 subfamilies, in Europa komen ongeveer 180 mierensoorten voor.

Mieren zijn toch best bijzondere dieren bekijk alleen eens het teamverband waarin ze samenwerken.
Een mierenkolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen), werksters (vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen. De grootste groep binnen de kolonie vormen de werksters, die onderling de werktaken verdelen. Er zijn onder andere verkenners, voedselverzamelaars, nest-onderhouders, kinderverzorgsters en soldaten. 

Elke mier voldoet aan zijn/haar taak binnen de kolonie en zoon kolonie kan erg nuttig zijn voor het ecosysteem.

  • Mieren helpen bij het bestrijden van schadelijke insecten
  • Mieren kunnen zaden verspreiden
  • Mieren spelen een belangrijke rol in de voedingsstoffenkringloop
  • Mierennesten bieden onderdak aan andere dieren

mierennesten-laten-verwijderen-uit-tuin-gras-terras

Mieren in de tuin kunnen hinderlijk zijn, zeker als er uitzonderlijk veel mieren rondlopen! Het gaat hier altijd om werksters uit een bepaald mierennest. Die bouwen het nest uit en ze zijn voortdurend op zoek naar voedsel voor hun kolonie.

Zodra de zon zich in het voorjaar laat zien komen mieren in de tuin tot leven. Ze starten met het bouwen van een mierennest. Mieren zijn altijd op zoek naar voedsel. Ze geven de voorkeur aan zoet voedsel en speuren hiervoor de hele omgeving af. Daarom vindt je mierenkolonies vaak in de buurt van huizen, mieren weten vaak vanuit de tuin de weg naar een woning gemakkelijk te vinden. Ze zijn zo klein dat ze altijd wel een gaatje weten te vinden om je huis binnen te komen. Als je één mier in huis hebt aangetroffen, is het spoor voor de mieren gemaakt en volgt de rest van de mierenkolonie al snel dezelfde route.


 

 

Er zijn diverse manieren om een mierenplaag te bestrijden, hieronder diverse manieren om de strijd aan te gaan;

  • Kruidenplanten tegen mieren
  • Huis tuin en keukenmiddeltjes ter bestrijding van mierennesten
  • Mierennest opheffen met een bloempot met potgrond  
  • Insecticiden ter bestrijding van mieren gebruik schaad meer dan je lief is
  •  

    Met deze kruidenplanten houdt je mieren uit je huis of tuin.

    Lavendel (Lavandula officinalis) tegen mieren

    Als de mieren je huis binnenkomen, kan het helpen om wat lavendel takjes in het kozijn of bij een deur te leggen. Mieren houden niet van deze sterke geur en zullen deze plaatsen vermijden.

    Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) een echt mierverdrijfend kruid

    Met dit bittere kruid verjaag je mieren uit huis en tuin. De plant bevat olie en daar zit tot 70 percent gif in tanaceton of betathujon.

    Munt (Mentha) geuren verwijdert mieren

    Als je op de plek van de overlast deze muntplanten neerzet dan zullen de mieren verdwijnen of een blokje omgaan, kun je het nest niet vinden maar zie je wel veel mieren lopen dan kun je de muntbladeren uitstrooien of de bladeren laten trekken in water en dan besproeien op de plaats waar de mieren zich ophouden.

    Salie (geslacht), het plantengeslacht Salvia is breed inzetbaar in de strijd tegen mierenleed

    Echte salie (Salvia officinalis),Veldsalie (Salvia pratensis), 

    Mieren leggen een geurspoor als ze het nest verlaten en de omgeving verkennen. Vinden ze niets nuttigs, dan vinden ze zelf de weg terug naar het nest door hun eigen geurspoor te volgen, dat ze dan niet versterken. Vinden ze echter ergens een bron van voedsel, dan leggen ze ook een geurspoor op de terugweg, zodat ook andere mieren de voedselbron kunnen vinden. Die mieren versterken hun geurspoor, en andere mieren weten dat ze een sterk spoor moeten volgen om een voedselbron te vinden. Door Saliebladeren op het geurspoor en rondom het nest te verspreiden raken ze gedesoriënteerd en zullen ze in paniek verdwalen en kunnen ze het nest niet terugvinden

    Basilicum doet wonderen bij mierenoverlast

    Mieren houden niet van sterk geurende kruidenplanten, snij de Basilicum in fijne stukjes en meng ze met een klein beetje water laat het een nacht intrekken en giet het direct op de mierenroutes.

    Denk er wel aan dit te herhalen als het heeft geregend.

    Afrikaantjes (Tagetes) beveilig je tuin in de strijd tegen mierenplagen (werkt al voor de bloei)

    Plant Afrikaantjes tegen mieren het plantje met de typische oranje-gele bloem en haar typische geurtje, is een echte mierenstopper. Plant de Afrikaantjes op plaatsen waar mieren altijd je huis binnen komen. De Afrikaantjes rekenen trouwens ook af met parasiterende wormpjes in de grond. En zeg nu zelf het zijn toch ook echt wel vrolijke plantjes die je niet in de steek laten.

    Majoraan (majoraan hortensis) of worstkruid is een sterk geurende plant waar mieren niet van houden.

    Het kruid maakt traditioneel onderdeel uit van de Provençaalse kruidenmix de sterke geur houdt mieren op afstand, nadeel is dat majoraan niet tegen nachtvorst kan en dus niet in het vroege voorjaar zijn diensten kan bewijzen in de strijd tegen de eerste mieren. Wel kun je keukenkast uitpluizen en gedroogde kruiden vermengen met wat water en over het mierennest strooien. 

    Goudsbloem (Calendula officinalis) een echte mierenstopper

    Een veelzijdig kruid en in veel tuinen te vinden. Het is een éénjarige plant van 20 tot 50 cm. hoog, met prachtige oranje gele bloemen die bloeien van juni tot oktober. De goudsbloem heeft het naar zijn zin op een schrale zonnige plek en zal zich spontaan uitzaaien.

    Goudsbloemen houden mieren op afstand, dit komt door de plant eigen stof pyretrine die gebruikt wordt voor insectwerende middelen.  

    Let op!! De enkelbloemige hebben meer effect dan dubbele cultivars ter bestrijding van een mierenplaag

    Deze mieren bestrijdende plant heeft in de volksmond diverse namen:

    Goudsbloem, Tuingoudsbloem, Dodenbloem, Vergabloem, Gaublomme, Gouzeblomme, Studentenbloem, Mariabloem, Oranjebloem, Guldenbloem, Wrattenkruid, Kroningsbloem, Rhingelbloeme.

    mieren-verjagen-uit-de-tuin

     

    Mieren bestrijden met huis tuin en keukenmiddeltjes.

    Een goed bestrijdingsmiddel is kokend water, al dan niet met afwasmiddel met citroengeur erin vermengd. Een effectieve manier is om een grote bloempot op de ingang van het nest te zetten. Giet langs de pot kokend water, wacht enkele minuten en keer de pot om. De mieren zullen in de pot zijn gekropen om te ontsnappen aan het water. Giet nu het kokendhete water in de pot. Een andere manier is kokend water in alle uitgangen te gieten en dit enkele dagen te blijven herhalen. Kokend water is ook een goed bestrijdingsmiddel tegen de mieren die de vuilniscontainer belagen. Het effect is dubbel, geen mieren en een schone container.

    Mieren verdrijven met azijnwater.

    Je kunt gewone azijn of schoonmaakazijn verdunnen met water en regelmatig de mierennesten met een nevelspuit besproeien. Meng één deel azijn op twee delen water.

    Let op!! Veel mensen gebruiken schoonmaak- of keukenazijn tegen onkruid, groene aanslag, tegen mieren. Maar dit middel is helemaal niet zo onschuldig als het doet geloven. Volgens onderzoek blijkt nu dat er bij veelvuldig gebruik van azijnzuur al een risico is voor planten naast het bespoten oppervlak. En als er veel azijn gebruikt wordt met een gieter en dit zuur direct in de grond loopt, kan dat een acuut risico vormen voor bodemorganismen. Je hebt de mierenplaag bestreden maar je maakt meer kapot dan je lief is.

    Mieren bestrijden met bakpoeder

    Bakpoeder verandert de zuurtegraad (pH). Mieren komen echter door deze verandering in pH te overlijden. Dat gaat niet direct en daardoor zijn de mieren in de gelegenheid om het bakpoeder mee naar hun nest te nemen. Daar worden ook de andere mieren die met het bakpoeder in aanraking komen gedood.

    Mieren kunnen bakpoeder niet verteren. De tweede manier dat men zegt dat bakpoeder effectief is tegen mieren omdat zij het niet kunnen verteren. Het blijft in hun lijf totdat het hun systeem zo verstop dat de mier er dood aan gaat. Wederom gebeurt dit na verloop van tijd waardoor het bakpoeder naar het nest meegenomen kan worden en daar de hele kolonie doodt.

    Mieren bestrijden met baking soda

    Baking soda of zuiveringszout werkt even goed, of nog beter, dan bakpoeder. 

    Het baking soda recept tegen mieren.

    – 6-8 theelepels honing of suiker

    – 6-8 theelepels soda

    – heet water

    – kopje om te mixen

    – Leeg schoonmaak spuitbusje met vernevelaar

    Spuit de mieren in met het mengsel en herhaal dit de volgende dag.
     

    Extra tip voor de grotere mierenplagen, vul enkele bierdopjes met bovenstaand mengsel en plaats deze strategisch op enkele plaatsen rondom het nest of nestuitgangen
    mieren-laten-ontploffen-met-baking-soda

     

    Een compleet nest verplaatsen.

    De meest diervriendelijke manier om mieren te bestrijden is om het nest te verplaatsen. Dit is een flinke klus, omdat je precies moet weten waar het nest zich bevindt. Gebruik een schep om het nest te verplaatsen. Een andere manier om een mierennest te verplaatsen is door gebruik te maken van een bloempot. Plaats omgekeerde bloempotten gevuld met potgrond op de grootste uitgangen van het mierennest. De mieren zullen hun nest in deze potten gaan maken. Na ongeveer twee weken kan je de potten inclusief nest verplaatsen naar een minder vervelende plaats.

    Ingang-mierennest-in-terras-vinden

    Insecticiden ter bestrijding van mieren

    Insecticiden voor de particuliere tuinbezitter zijn er in allerlei maten en vormen: lokdozen, poeders, sprays, schuimen en vloeibare producten. Vergeet daarbij echter nooit dat het gaat om chemische producten, ook al staat er "bio", "green" of "eco" in de naam. Dit is namelijk geen garantie voor milieuvriendelijke producten. Enkel producten met pyrethrine, spinosad, goudsbloem, pyrethrumextract, eucalyptus en siliciumdioxide zijn daadwerkelijk van natuurlijke oorsprong, en dan nog blijven het giftige stoffen die je beter niet kunt gebruiken ter bescherming van het hele ecosysteem

    Relevante artikel: 

    - mieren in het gazon bestrijden

     


    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Sylvie Avatar

    Sylvie 8 maanden geleden
    Wat een handige tips! Ik heb net een nieuw huis, dus ben druk in de weer geweest een moestuintje te maken en heb gelijk ook wat van de kruiden gepland. Tevergeefs, want blijkbaar waren de vorige bewoners echt sloddervossen dus de mieren zaten er allang kwam ik achter. Dus voor een quick fix, heb ik even navraag gedaan in de buurt voor methodes die mijn moestuintje wel verder heel houden en kwam terecht bij https://ofsservices.nl/mieren-bestrijding/ die blijkbaar gewoon mieren kunnen weghalen zonder rare gif en alles. Mieren waren zo weg, kan ik genieten van mijn gloednieuwe tuintje dus goede bonustip als je geen geduld hebt!


    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox