Lisdodde - Typha laxmannii

Door Tuindingen - 24-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Lisdodde - Typha laxmannii

Mooie groene oeverplant met sigaartjes

De  lisdodde is een vrij algemene oeverplant die uit de lisdoddefamilie komt, ook wel Typhaceae genoemd. Deze plant groeit in groepjes bij elkaar en hebben kruipende wortels. Door deze complexe wortels is hij in staat om ook in golvend water prima te kunnen blijven staan. In de sigaartjes aan de top zitten de voortplantingsorganen. De sigaartjes zijn voorzien van veel zuurstof en is dus vrij lucht ontvlambaar. Kinderen willen deze nog wel is aansteken.

 

De verzorging van de lisdodde

Deze sierlijke overplant met sigaarvormige toppen is een aanvulling van de natuurlijkvijver. Deze plant vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt de lisdodde het best tot zijn recht in stilstaand, langzaam stromend, voedselrijk water. De bloeiperiode van deze bijzonder plant valt in de maanden juni en juli. De lisdodde groeit ongeveer 100 tot 250 centimeter de hoogte in. Een vrij grote plant dus. Daarnaast is deze plant prima winterhard.

 

De plaatsing van de lisdodde

De lisdodde dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2 en/of 3.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions