Bladluizen wat doen ze in mijn tuin

11 Jan 2021 in Insecten

Door TuindingenWat zijn bladluizen? 

Er bestaan honderden bladluissoorten in de natuur. Een bladluis is een plantenetende insect met een bol- tot peervormig lijf. De meeste bladluizen zijn groen, maar er zijn ook gele, zwarte, witte, roze en paarse soorten. Ze zijn ongeveer 5 millimeter groot. 

Bladluis herkennen 

Dit vervelende insect kan voorkomen op vrijwel alle planten met zacht blad. Om het te herkennen moet je  planten  regelmatig  checken, zodat je er op tijd bij bent. Het is belangrijk dat dit dagelijks gebeurt. Bij het controleren moet je letten op de bladeren van de planten. Als ze opvallend gekruld zijn, als ze plakken en eventueel gele plekken vertonen, is de kans groot dat je plant bladluis heeft.

De plakkerige bladeren worden veroorzaakt door de honingdauw die wordt afgescheiden door de luizen, iets waar mieren toevallig dol op zijn. Dat is dus nog iets waaraan je bladluis kunt herkennen: de overmatige aanwezigheid van mieren. Een effect van bladluis is dat de plant zwak is en dat het stopt met groeien. Bij het controleren moet je ook letten op witte vervellingshuidjes op de plant. Ook zou je bladluizen kunnen herkennen door roetdauw: zwarte puntjes die vooral bij rozenstruiken veel voorkomen. 

Hoe gaat bladluis te werk? 

Vaak zijn het eerst de zwakke planten die worden getroffen door bladluizen. Bladluizen gaan te werk door de sappen uit de plant weg te zuigen en ze met hun giftige speeksel te injecteren. Hierdoor krijgen planten onvoldoende voedingsstoffen binnen en worden er virussen veroorzaakt. De bladluis krijgt een overschot aan suiker binnen en scheidt dit uit op de plant: honingdauw.

Roetdauwschimmel ontstaat als gevolg van bladluis door die honingdauw. Hierdoor wordt de plant nog meer schade toegebracht en vermindert de fotosynthese. Gevolgen kunnen zijn gele bladeren (Chlorosis), een groeistoornis en verdroging. De plant kan zelfs sterven (Necrosis). 

Overschot bladluizen

Bladluizen kunnen zich enorm snel voortplanten, vooral met warm weer. Ze planten zich tot wel 7 keer sneller voort dan andere insecten. Dat is onder andere een reden waarom er zo veel van zijn en waarom ze zoveel schade aanrichten. Soms zijn er bladluizen met vleugeltjes, waardoor ze zich heel snel kunnen verspreiden van de ene naar de andere plant. Bladluizen eten van de bladeren omdat hun sappen vol voedingsstoffen zitten. Hierdoor zijn kleine luisjes heel snel volwassen, soms al binnen een week. 

Wist je dat Bladluizen zwanger geboren worden

In de lente en de vroege zomer is het babytijd bij de bladluizen. Uit de eitjes in het lichaam van de vrouwtjes komen er baby’s, die nimfen genoemd worden. Het vreemde is dat deze nimfen nog in het lichaam van hun moeder uit het eitje komen. De nimfen verlaten als babybladluizen het lijf van hun moeder, wat uniek is in de wereld van de insecten. Deze nimfen zijn allemaal vrouwtjes en bevatten van in het prille begin al eitjes. Ze hebben geen partner nodig om kleintjes te produceren en zijn dus eigenlijk al ‘zwanger’ wanneer ze op de wereld komen.

Bestrijding bladluizen

Het bestrijden van bladluizen kun je het best doen op een natuurlijke wijze. Dit tast de plant niet aan, en is veel milieuvriendelijker. Lieveheersbeestjes zijn toevallig gek op bladluizen. Daarom zijn de larven van lieveheersbeestjes een super populaire manier om bladluis op een natuurlijke manier te bestrijden. Larven eten tot wel 100 bladluizen per dag, die hebben ze nodig bij de ontwikkeling van larve tot volwassen kevertje.

Lieveheersbeestjes leggen hun eitjes bij een kolonie bladluizen. Ze leggen zo'n 20 à 50 eitjes per dag. Reken maar uit, op die manier worden de bladluizen razendsnel bestreden. 

Welke plantensoorten in jouw tuin worden opgegeten door bladluizen?


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Insecten

Hallo, ik ben een wesp

En als je me eenmaal kent, dan val ik ook best wel mee.


Door Paula kok

Insecten

Zwermseizoen bijen gaat van start

Meldpunt bijenzwermen imkers Nederland


Door Roel

Insecten

De Veenmol een krekelachtig insect met grote klauwen

Veenmollen zien er bizar uit en zingen ook hun eigen lied.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox