Verbascum / Toorts

20 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Soms komen de zaailingen van deze plant op vaak onverwachte plaatsen in de tuin op !
Toorts is een geslacht uit de helmkruidfamilie. Het geslacht telt circa 250 soorten, die van nature voorkomen in Europa en Azië.
De meeste verbascums zijn tweejarigen, na de bloei sterven ze meestal af.
Toortsen vormen in het jaar dat ze zijn gezaaid, platte bladrozetten. Pas in het tweede of derde jaar groeit uit de rozet een hoge bloemschacht. Daaraan zitten veel knoppen die geleidelijk aan opengaan.
De kleur van de bloemen bij de hogere soorten varieert van roomwit tot diepgeel.
De stevigste soorten blijven lang overeind, vaak tot in de volgende lente. Op die wijze zorgen ze voor een stoer wintersilhouet. Bij elke windstoot wiegt de stevige stengel heen en weer en strooit hij enkele van zijn tienduizenden minuscule zaadjes uit, waarbij hij zichzelf uitzaait.
Verbascum chaixii is meerjarig, heeft groene bladeren en bereikt slechts 1 m hoogte. De lichtgele bloemen verschijnen eveneens in juli en augustus. Het ras Album’ bloeit wit.
Verbascum phoeniceum, de paarse toorts, is meerjarig en bereikt slechts 40-60 cm hoogte. De bladeren zijn donkergroen. Op slanke stengels verschijnen in mei en juni violetpurperen bloemen.
Verbascum bombyciferum is tweejarig en wordt tot 1,8 m hoog. De planten zijn viltig behaard. De zwavelgele bloemen verschijnen in juli en augustus. Het ras ‘Polarsommer’ heeft goudgele bloemen en wordt slechts 1,6 m hoog.
Verbascum olympicum is tweejarig en wordt tot 2 m hoog. Deze planten hebben wit viltige bladeren en hebben in juli en augustus vertakte bloeiwijzen met gele bloemen.
Verbascum nigrum Meerjarig.Winterhard. Bladverliezend.  Bloemhoogte tot 125CM.
Bloei: juli / sept.
Zwarte toorts heeft lange aarvormige bloeiwijze, dicht bezet met gele bloemetjes met opvallende donkerroze meeldraden.
De wortelstandige bladeren vormen een rozet en zijn ongeveer 15cm hoog.
De bladeren aan de bloemstengels zijn kleiner.
Zwarte toorts is een meerjarige plant.
Plantvoorschriften algemeen
Met toortsen kunt u alle zonnige, droge standplaatsen verfraaien. Dicht bij het huis, tegen muren, naast het terras of op een glooiing zijn toortsen opvallende blikvangers. In perken en borders zijn voor de achtergrond de hoge soorten en rassen geschikt. Op de voorgrond of in de rotstuin zijn de lage soorten en rassen geschikt.
In het algemeen groeit de plant op droge of licht vochtige grond in de volle zon.
Enige waar je een beetje rekening mee moet houden is dat ze in de winter niet van natte voeten houden. Verhoog zonodig de doorlatendheid van de grond door er zand of fijn grind door te mengen.
De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.)
 
Zaaien:
Gecontroleerd zaaien: Maart-april in zaaibakje of potje zaaien. Verspenen en koeler opkweken. Verpotten zodra de plant goed ontwikkeld is en in het najaar uitplanten. Ter plekke zaaien in september-oktober. De zaden zullen het voorjaar erop kiemen. Uitdunnen op 15 cm. Let op: bij gecontroleerd zaaien het kan zijn dat het zaaisel een koudebehandeling nodig heeft.
Onderhoud
Basisbemesting in de lente.
Verwijder de uitgebloeide bloemen als u de levensduur van de planten en een tweede bloei laat in de zomer wilt bevorderen.
Als u de uitgebloeide stengels zo snel mogelijk verwijdert, leven de planten langer. Veel soorten zaaien zichzelf uit als u de zaden aan de plant laat rijpen. In veel gevallen ontwikkelen zich ook dochterrozetten
Verplant de zaailingen vanaf augustus. Delen in lente of herfst.
Schud de uitgebloeide stengels uit in een papieren zakje. U kunt ook de hele stengel afsnijden en deze in het zakje stoppen. Bewaar dit tot het voorjaar op een droge plaats
Ziekten
Meeldauw wordt veroorzaakt door schimmels. Op de bladeren ontstaat een witachtige schimmellaag. De bladeren rollen zich op en groeien krom. Ook scheuten en bloemknoppen kunnen worden aangetast. Aangetaste delen van de planten vernietigen.

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox