Tanacetum / Wormkruid soorten

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Tanacetum / Wormkruid soorten


De planten van de Tanacetum Coccineum groep zijn kruisingen.
Ze lijken wat de vorm betreft op margrieten. De oorspronkelijke soort is afkomstig uit de Kaukasus, Armenië en Iran. Alle bloemen hebben een centrum van goudgele buis-bloemen met eromheen een krans van krachtig rode of roze lintbloemen. De planten vormen vertakte pollen met geveerde bladeren. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm.

Het zijn meerjarige vaste planten. Bloeiperiode mei/juni.
Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.)
Met zijn kleine margrietachtige bloempjes is hij goed te combineren met rozen, geurend naar kamille maar iets meer kamerachtig.
De geur verjaagt ook sommige schadelijke insecten van de andere planten.
Beproefde rassen zijn de roze ‘Eileen May Robinson’ en haar roodbloeiende tegenhanger ‘Regent’. Beide kunnen een hoogte van 80 cm bereiken. ‘Robinson’s Rose’ en de donkerkarmijn rode ‘Robinsons Red’ kunt u door zaad vermeerderen. Ze worden 90 cm hoog. De slechts 60 cm hoge ‘James Kelway’ bloeit zuiverrood. Ook aan te bevelen is de rode, gevuldbloemige ‘Alfred’, die ook 60 cm hoog wordt.

Tanacetums zijn ook uitstekende snijbloemen, die lange tijd houdbaar zijn en in ieder gemengd zomer boeket passen.

Plantvoorschriften algemeen
Groepen tanacetum passen goed in een zonnige border. Ze zijn geschikt als kleurige partners van vaste planten. Houd er rekening mee dat deze sierlijke planten alleen tot hun recht komen als u ze in grote groepen plant.
Koop in het voor- of najaar compacte tanacetums in afzonderlijke potten. Een aantal rassen kunt u ook zelf zaaien en opkweken.

Standplaats
De planten gedijen het beste in de volle zon en op een warme, tegen de wind beschutte plaats. Doorlatende, vruchtbare grond. Voorkom stilstaand water rond de wortels. Zware grond met zand of compost verbeteren.
Zaai in maart het zaad breeduit in schalen met zaaiaarde. Op een warme en lichte plaats zetten.Vanaf eind mei in de volle grond planten. Zaailingen bloeien in het tweede jaar.

Onderhoud
Geef bij droogte water. Houd de grond vochtig door deze met mulch af te dekken. Na de bloei de stengels kort boven de grond afsnijden.
De hoge bloemstengels vallen snel uiteen en hebben ondersteuning nodig. Toediening van een volledige meststof bij het uitlopen in het voorjaar en na het terug snijden leidt tot de ontwikkeling van zeer veel en prachtige bloemen.

Ziekten
Tanacetum kan door de verwelkingsziekte worden aangetast. Bij deze ziekte raken de vaten verstopt, zodat de planten geheel of gedeeltelijk verwelken en bruin worden. Verwelking ondanks voldoende water kan op deze ziekte duiden. U moet de planten dan direct vernietigen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox