Amelanchier lamarckii - Amerikaans krentenboompje

27 May 2020 in Bladverliezende beplanting

Door tuin.fr.grHet vanuit Noord-Amerika afkomstige krentenboompje doet het buitengewoon goed in ons land. Een echte aanwinst voor elke tuin waar het altijd wel een mooie verschijning is.


In de vroege lente zijn de blaadjes bij het ontluiken koperrood gekleurd. Het blad is ovaal tot breed elliptisch met een licht grijsgroene onderkant, in de herfst krijgt het een prachtige oranje tot donkerrode verkleuring.
Hij bloeit met massa's witte of roze bloemtrosjes. (april-mei)
Vanaf juni/juli verschijnen de eetbare rode/blauwpaarse eetbare bessen.
Ze zijn bijzonder lekker. Vroeger werden deze bessen gebruikt als alternatief voor krenten.
Heester.
Winterhard. Bladverliezend. Hoogte 2/4 meter


Plantvoorschriften algemeen
Zon /halfschaduw.
Door het formaat en de mooie verkleuringen is het krentenboompje een ideale sierheester om achteraan in de sierborder te verwerken. Plant er enkele naast elkaar zodat ze een bosje vormen. Ook is het Krentenboompje prima toepasbaar in grote, bosachtige tuinen. Hier kan het Krentenboompje gebruikt worden in groepen, met onderbeplanting van bodembedekkers.
Komt vooral op licht vochtige zand en zure grond voor, maar kan zowat overal geplant worden.


Onderhoud
Krentenboompjes zijn sierstuiken of heesters die weinig nieuwe scheuten geven. Ze hebben de neiging om met hun hoofdtak door te groeien tot een meerstammige boomvormige struik. Bij deze heesters beperkt het snoeien zich meestal tot het weghalen van het aanwezige dode hout, het wegnemen van verkeerd geplaatste takken en het verwijderen van wilde scheuten. Beschadigde of afgeknapte takken snoei je weg tot op een zijtak eronder (als die aanwezig is).
Snoeien gaat ten koste van de bloemen.

Als u de struik niet te groot wilt laten worden en teveel verhouting wilt voorkomen, kunt u na de bloei in mei een verjongingssnoei toepassen. In ca. 3 jaar snoeit u dan de struik helemaal. Bekijk de struik goed voor u begint te snoeien. Kies ca. 1/3 van de takken om mee te beginnen, verdeeld over de struik. Snoei nooit alleen aan de buitenkant. Verdeel het gelijkmatig en snoei ca. 1/3 van de takken terug tot op ca. 40 cm (vanaf de grond). Snoei liefst terug tot vlak boven een naar buiten gerichte knop.
Snoei volgend jaar in mei ca. de helft van de takken die niet snoeide en in het daaropvolgende jaar in mei de rest van de nog niet gesnoeide takken.
U heeft de struik nu in zijn geheel verjongd en daarom noemen we dit een verjongingssnoei.

Om een echte grote boom van het Krentenboompje te maken. Kunt u de struik opkronen. Doe dit het liefste in het najaar of in de winter. Zaag de laagste takken weg om de struik een boomidee te geven. Let er wel op dat u de takkraag spaart, door de lage takken niet glad langs de stam af te zagen. Dat is beter voor de boom.
Het afzagen van dikke takken gaat gefaseerd. Begin met een (flinke) zaagsnede aan de onderkant van de tak van de Krenteboom. Dit voorkomt afscheuren bij het laatste gedeelte van de tak. Zaag een dikke tak af/in op ca. 10 cm van de stam. Houd bij dunnere takken ca. 5 cm aan. De stomp die van de afgezaagde tak overblijft, kunt u daarna nog verder afzagen. Houd ook hierbij voldoende afstand van de stam om de takkraag niet te beschadigen.

Ziekten
Schildluis - roest


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bladverliezende beplanting

Hertshooi - Hypericum in. 'Magical Beauty'

Zeer goed aan te planten in een rotstuin; kleuren contrasteren perfect.


Door T.Z

Bladverliezende beplanting

Schoonvrucht - Callicarpa bodinieri

Gevuld met vele violetkleurige bessen, tot ver in de winter.


Door Roel

Bladverliezende beplanting

Vlinderstruik - Buddleja dav. 'Flower Power'

Bijzondere bloemen met prachtige kleurencombinaties.


Door Roel

Bladverliezende beplanting

Veelbloemige kornoelje - Cornus florida 'Cherokee Chief'

Bloeit met massa's rozerode bloemen in de periode mei-juni.


Door Roel

Bladverliezende beplanting

Fazantenbes - Leycesteria formosa 'Purple Rain'

Een leuke bijkomstigheid van Fazantenbes zijn de paarse bessen, die overigens erg in trek zijn bij vogels.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox