Skimmia (soort)

08 Oct 2020 in Bladhoudende beplanting

Door Tuindingen

Afbeelding bij Skimmia (soort)


Skimmia is een geslacht van overblijvende, groenblijvende planten uit de wijnruitfamilie,  waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes: als die worden gekneusd, komt er een citrusgeur vrij.

Het geslacht telt zeven of acht soorten, die in het algemeen afkomstig zijn uit Oost-Azië. De meeste soorten zijn in de Benelux redelijk winterhard, tot zo'n -10 °C. Voor ons klimaat zijn vooral de Skimmia japonica, Skimmia reevesiana en de hybride Skimmia x confusa voldoende winterhard.

japanese-skimmia-Bladhoudende-groenblijvende-vaste-planten-herfst-bloeier

De bessen zijn giftig, maar acute effecten zijn alleen merkbaar bij consumptie van grote hoeveelheden.
De bladeren zijn donkergroen, leerachtig, glimmend en elliptisch.

In april-mei gaan de knoppen open en bloeit de Skimmia met wit-roze-rode bloemen die sterk geuren: bijen zijn er dol op. Na de bloei komen eventueel de rode bessen. De Skimmia is een tweeslachtige plant: dat wil zeggen dat er mannelijke planten en vrouwelijke planten van zijn. Alleen de vrouwelijke planten krijgen bessen, en dat nog uitsluitend als er mannelijke planten in de buurt staan. Een uitzondering hierop vormt de ondersoort Skimmia japonica reevesiana die tweeslachtig is.

Plantvoorschriften / onderhoud algemeen
Skimmia is van nature een plant uit de bossen. Geef Skimmia’s daarom bij voorkeur een plaats in de halfschaduw. Een ochtend- of avondzonnetje kan geen kwaad maar de volle zon dient vermeden te worden, omdat het vaak leidt tot verbrande bladeren. De grond dient absoluut zuur te zijn, maar niet onder de 6.0 pH. Je kunt Rododendron grond gebruiken of turf om zo het plantgat voor te bereiden. Mulch de grond jaarlijks met eikenbladeren of boomschors om de zuurgraad op peil te houden. Verder dient de grond goed gedraineerd te zijn.

Verplanten van een Skimmia is geen probleem mits de kluit groot genoeg is om niet alle wortels te beschadigen. Zorg dat de nieuwe plek weer voldoende zure grond bevat.
Plantdichtheid: 1 - 3 per m²

skimmia-japonica-magic-marlot-bladhoudende-vaste-plant

Snoeien Skimmia
Skimma groeit zeer langzaam, daarom is snoei niet nodig. Wanneer je toch vormsnoei wil toepassen doe je dit best in het voorjaar, na de bloei.

Vermeerderen Skimmia
Skimmia is vrij gemakkelijk te zaaien. Peuter de zaadjes uit de bessen en zaai ze op kamertemperatuur. Het duurt drie tot vier weken eer ze ontkiemen. Het stekken van de Skimmia is vooral een kwestie van geduld. Gebruik stekken van ongeveer tien centimeter, die niet geheel verhout zijn. Augustus, september is de beste tijd. Zelfs met gebruik van een wortelhormoon (stekpoeder) kan het één tot anderhalf jaar duren eer de stekken wortelen. Ook bij marcotteren duurt het zo lang eer ze wortelen.

Ziekten Skimmia
Skimmia is een heel ziekte- en insecten resistente plant en heeft nauwelijks problemen. Als mensen klagen over de Skimmia is het dat de bladeren gele vlekken krijgen. Als de zuurgraad van de grond (pH) te hoog is (met andere woorden te alkaline) dan kan de plant zijn voedingstoffen niet goed meer opnemen en dat leidt tot lelijke, geel gevlekte bladeren.

Maak spannende combinaties met Skimmia japonica voor een gecombineerd borderpakket

borderpakket-combinatieplanten-beplantingsplan-skimmia-soorten

Skimmia japonica (Heester):  ook wel bekend als de Japanse Skimmia, is een groenblijvende heester met glanzende, leerachtige bladeren. Het produceert in het voorjaar geurige bloemen, gevolgd door decoratieve rode bessen in de herfst en winter, wat zorgt voor het hele jaar door interesse.

Hosta 'Halcyon' (Vaste plant):  is een populaire vaste plant die bekend staat om zijn grote, blauwgroene bladeren. In de zomer produceert het paarse bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.

Hakonechloa macra (Siergras):  ook wel bekend als Japans booggras, is een sierlijk siergras met boogvormige groeiwijze. Het heeft fijne, groene bladeren die in de herfst een prachtige gouden kleur aannemen.

Hydrangea paniculata 'Limelight' (Heester): is een opvallende heester met grote kegelvormige bloemen die in de zomer verschijnen. De bloemen beginnen groenachtig-wit en veranderen geleidelijk naar roze, waardoor een prachtig kleurverloop ontstaat.

Tiarella 'Spring Symphony' (Vaste plant):  is een charmante vaste plant met opvallende bladeren die diep ingesneden zijn. In het voorjaar produceert het delicate bloemen die lijken op schuim, wat zorgt voor een luchtige uitstraling in de border.

Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' (Heester): is een heester die vooral in de winter opvalt vanwege de opvallende oranje en rode takken. Het biedt een prachtig contrast, vooral op sombere winterdagen.

Geranium macrorrhizum 'Ingwersen's Variety' (Bodembedekker):  is een sterke bodembedekker met aromatische, diep ingesneden bladeren en delicate roze bloemen in het voorjaar en de vroege zomer.

Viburnum tinus (Heester):  is een groenblijvende heester met glanzende, donkergroene bladeren en geurige witte bloemen in de winter en het vroege voorjaar, gevolgd door blauwzwarte bessen die vogels aantrekken.

De combinatie van deze planten zorgt voor een verfijnde mix van kleuren en texturen. 



0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox