Saxifraga / Steenbreek (soort)

29 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Saxifraga / Steenbreek (soort)


Steenbreek (Saxifraga) is een geslacht met ongeveer 440 bekende soorten overblijvende kruiden. De Nederlandse naam steenbreek is afgeleid van de natuurlijke standplaatsen van de planten: de wortels kunnen zelfs in de kleinste rotsspleten houvast vinden, waardoor het er uitziet alsof de zoden de stenen zouden breken. Het plantengeslacht Saxifraga is thuis in de rotsgebieden van Europa en Azië. Voor de tuin is een groot aantal soorten en rassen beschikbaar, die zich van elkaar onderscheiden door uiteenlopende bladeren, bloemkleuren en bloeiperioden. Tot de Saxifraga Arendsii Groep behoren talrijke planten die veel voor de tuin worden gekozen en mossteenbreek worden genoemd. De planten vormen altijdgroene, mosachtig groeiende zoden. Ze bloeien doorgaans in april en mei met een groot aantal kleine bloemen met vijf bloembladeren. In de handel worden talrijke rassen aangeboden.
Plantvoorschriften algemeen
Steenbreek stelt niet veel eisen aan de omgeving. Voor een halfbeschaduwde rotstuin en in de schaduw van gevels en muren is mossteenbreek ideaal. Ook de andere voorjaars- en zomerbloeiende soorten doen het goed op dergelijke plaatsen.
Planten in het voorjaar of in potjes in sept / okt.
Zon, Halfschaduw tot schaduw. De meeste steenbreek houdt van halfschaduw. S. cortusifolia var. fortunei gedijt ook in de schaduw.
Humusrijke, licht vochtige grond, voor S. cortusifolia var. fortunei ook licht zure grond.
Ze groeit in het algemeen vrij snel. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek.
Onderhoud
In voorjaar een handje mest, beendermeel of organisch.
Een mulchlaagje van compost komt de plant ten goede.
Geef het eerste jaar voor nieuwe of gedeelde planten regelmatig water, vooral bij droog weer.
Voorjaar: verwijder afgestorven rozetten, geef een mulchlaag.
Zomer: verwijder uitgebloeide bloemhoofden en snij de stelen af bij de bladrozet.
Kan wegvallen in te natte winters.
 
Gemakkelijk te telen uit zaad of delen in lente of zomer. Geef ze de dag voordien wel royaal water. De zoden worden na enkele jaren vanuit het midden kaal en moeten om de vier tot vijf jaar worden gedeeld. Het lelijk geworden deel mag dan weg.
Ziekten
Steenbreek wordt slechts zelden door ziekten en plagen aangetast. In slecht doorlatende grond kan er echter een enkele keer wortelrot optreden, waarbij de zoden en rozetten vergelen.
Soorten uit mijn tuin
Saxifraga pixie rose
Vaste plant. Winterhard / groenblijvend.
De volwassen hoogte van deze vaste plant met bloem is ca. 15 cm
Compacte plant-polvormend -bodembedekker- randplant
De bloemkleur is purperrood en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei. De bladeren zijn groen en ongeveer 5 cm. Hoog.
Groeit matig snel

Saxifraga arendsii 'Schneeteppich'
 
Vaste plant. Winterhard / wintergroen.
H 15/25 cm br 30 cm
Compacte plant - kussenvormend -bodembedekker.
Bloemen op lange, soms roodbruin gekleurde stengels. Witte bloemen.
Bloei : april / mei. Rijkbloeiend

Saxifraga 'Urbium'
Vaste plant. Winterhard / wintergroen.
H 15/25 cm br 30 cm Kussenvormend -bodembedekker.
Het blad van Saxifraga x urbium wordt meestal niet hoger dan 5 cm.
De roze bloemen van het schildersverdriet staan op ongeveer 15-20 cm lange smalle stengels en verschijnen in de periode mei-juni. Het wintergroene blad van deze steenbreeksoort in vrij dik, ovaal en gekarteld. Saxifraga x urbium vormt vrij grote bladrozetten en is zodenvormend.
Kleine komvormige zuiverwitte bloempjes met een groengeel hart, rijkelijke bloei.

Saxifraga alpino early pink heart
Vaste plant. Winterhard / groenblijvend.
Compacte plant-polvormend -bodembedekker- randplant
De volwassen hoogte van deze vaste plant met bloem is ca. 15 cm
ALPINO Early is een selectie van de Saxifraga x arendsii. De planten zijn vroegbloeiend febr-maart met middelgrote bloempjes, zeer rijk en langbloeiend tot soms 10 weken lang.
Bloempjes in tinten van roze op lage stelen.
De kleur verbleekt niet en de steeltjes zijn tamelijk stevig.

  


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox