Penstemon / Schildpadbloem (soort)

16 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Penstemon / Schildpadbloem  (soort)


Penstemon of schildpadbloem is een geslacht van meer dan 250 soorten, vaste planten en struiken, wel tot niet groenblijvend.
Het zijn prachtige planten voor de border maar spijtig genoeg niet voldoende winterhard. De één al wat sterker dan de andere maar hoe smaller het blad hoe groter de winterhardheid.
Mexicaanse soorten daarentegen verdragen helemaal geen vorst.
Gemeenschappelijke kenmerken zijn twee tegenoverstaande bladen, tweelippige bloemen en zaadcapsules.
Penstemon rassen bloeien in prachtige rode en roze tinten. Ze worden in de handel veelal als kleurrijke mengsels of series met prachtige namen aangeboden, bijvoorbeeld als ‘Skyline’ mengsel, ‘Earlybird’ serie of als ‘Giganteum’ mengsel met daarin uiteraard groot bloemige planten. Een zeer aan te bevelen afzonderlijk ras is ‘Schoenholzeri’, in scharlakenrood. Maar ook ‘Scharlachkönigin’ met een witte keel in tijgerpatroon, de rode ‘Southgate Gem’ en de zachtroze ‘Evelyn’ zijn mooi. De bloemen van deze rassen zijn ongeveer 5 cm lang, de planten zelf kunnen tot 80 cm hoog worden.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar zaad of jonge planten in potten.
Zon. Alleen op een zonnige standplaats groeit en bloeit penstemon uitbundig. Doorlatende, voedselrijke grond. De grond mag niet te droog zijn. Stilstaand water rond de wortels verdragen de planten echter ook niet.
In groepjes het beste effect. Aanbevolen aantal per vierkante meter : 7
zaaien: van januari tot maart bij 20°C. De zaden eventueel een paar dagen in de koelkast bewaren vooraleer uit te zaaien. Kiemtijd: 2 à 5 weken.
Jonge penstemon moet worden afgehard voor ze in de tuin wordt geplant. Breng de planten dagelijks enkele uren naar buiten. Na de laatste vorst in de tweede helft van mei in de volle grond planten.
Onderhoud
Hoge soorten en rassen hebben op tijd een steun nodig, omdat ze anders uiteen kunnen vallen. Snij na de eerste bloei de stengels af. Daarmee bevordert u de ontwikkeling van zijscheuten.
Pas op voor te veel vocht in de winter. In de winter bedekken met een mulchlaag.
Op zure gronden dient u ieder jaar wat kalk in de herfst door de bovengrond te mengen.
Zolang de planten nog niet tegen elkaar zijn gegroeid, kunt u schoffelen en/of wieden.
Na een jaar of vier moet u de plant scheuren en opnieuw planten.
De plant kan gestekt worden d.m.v. wortelstek in de zomer of volwassen planten in het voorjaar scheuren.
Ziekten
Penstemon kan door stengelbasisrot worden aangetast. Deze ziekte wordt door schimmels veroorzaakt en treedt vooral op als er water rond de planten blijft staan.
 

Foto 
Penstemon garnet
Vaste plant. Matig winterhard / bladhoudend
50/75cm hoog en 60cm breed
Snijbloem - opvallend
Goede borderplanten die niet betrouwbaar winterhard zijn.
De stengels met opgaande bloeiwijze zorgen voor een onophoudelijke vorming van buisvormige bloemen in juni-augustus.
Kleur : Roze/rood (volgens variëteit)
Gaat gewoonlijk slechts 3-4 jaar mee
Bloeit soms tweemaal, maar vaak ook met wisselend succes.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox