Linaria / Vlasleeuwenbek (soort)

08 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Linaria / Vlasleeuwenbek (soort)


Vlasleeuwenbek is een geslacht van ongeveer 100 soorten uit de weegbreefamilie.
Het is een veelvoorkomende en charmante borderplant. De naam Linaria komt van het Latijnse linum dat vlas betekent. De planten lijken als ze nog niet bloeien veel op jonge vlasplanten. De plant valt op door haar tere bloeiwijze en leent zich uitstekend voor een natuurlijke aanplant.
Vlasleeuwenbek is een bossige plant met lange slanke aren vol paarse bloempjes en groengrijze blaadjes. Het is een dankbare en productieve plukplant die tot 1 meter hoog wordt. Voor de tuin kunt u kiezen uit enkele meest voorkomende soorten.
Vlasleeuwenbekken zijn bij ons door de relatief korte levensduur en de specifieke grondwensen, planten voor liefhebbers gebleven.
Linaria alpina, de alpenleeuwenbek, is een 20 cm hoge, meestal een- of tweejarige plant. Als ze langer blijft groeien, kan ze dichte zoden vormen. Van juni tot september verschijnen de violette, leeuwenbekachtige bloemen met witte of gele keeltjes.
Linaria dalmatica is een vaste plant die 30-100 cm hoog kan worden en in juli en augustus geel bloeit. Evenals Linaria alpina gedijt zij uitstekend in de volle zon, in voedselarme, droge gazons, op pLiinhopen of in grind.
Linaria purpurea wordt ook wel paarse leeuwenbek genoemd. Deze 60-80 cm hoge vaste plant heeft van juli tot oktober dichte trossen lila bloemen met paarse strepen. Voor de tuin is vooral het roze bloeiende ras ‘Canon J. Went’ geschikt
Linaria triornit hop hora is met 50-130 cm de grootste en mooiste vlasleeuwenbek voor de tuin, maar helaas niet geheel winterhard. U kunt deze plant het beste ieder jaar opnieuw binnenshuis voorkweken. Ze bloeit van juli tot september.
De eenjarige Linaria maroccana lijkt op leeuwenbekjes. In Engeland en Amerika is de plant populair, maar ze is bij ons amper verkrijgbaar. Ze wordt 45-50 cm hoog en bloeit in talrijke kleuren in juni en juli. Meestal verkocht als zaad onder de naam fairy.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte jonge planten. Zaad van eenjarige planten zult u waarschijnlijk alleen via de zaadhandel kunnen kopen.
Zaai de planten in maart binnenshuis. Zet de schaal op een lichte plaats. Verspeen de zaailingen in turfpotjes, zodra na de kiembladeren het tweede bladpaar is verschenen. In de tweede helft van mei mogen de jonge planten naar buiten. Ze bloeien in juli.
Zon. Vlasleeuwenbekken gedijen alleen goed op een warme en zo zonnig mogelijke standplaats. Doorlatende, kalkhoudende grond. Alle Linaria soorten prefereren lichte, voedselarme of stenige grond.
Onderhoud
Zomer: Na de eerste bloei de stengels onder de bloeiwijzen afsnijden. Hoge soorten zo nodig ondersteunen.
Najaar:  Snij vaste planten terug. Met bladeren afdekken en deze met takken op hun plaats houden.
Verzamel het zaad van Linaria alpina, zodat u deze relatief kortlevende plant opnieuw kunt zaaien. Veel Linaria soorten zaaien zichzelf uit. Onthoud de vorm van de bladeren, zodat u de zaailingen niet voor onkruid aanziet.
Ziekten
Slakken vreten ’s nachts graag aan de bladeren en stengels van vlasleeuwenbekken.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox