Kaukasische vergeet-mij-nietje - opvallende bladplanten voor de schaduwtuin

31 Jan 2023 in Vaste planten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Kaukasische vergeet-mij-nietje - opvallende bladplanten voor de schaduwtuin


Planten combinaties voor de schaduw tuin

De Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’  in het Nederlands bekend onder de naam Kaukasisch vergeet-mij-nietje heeft schitterende zilvergrijze bladeren met mooie lichtgroene nerven. De intense kleur van deze plant leent zich goed voor het oplichten van schaduwachtige plekken. Brunnera macrophylla is een aantrekkelijk plant met grote, hartvormige bladeren, die het onkruid goed onderdrukken. De grote van de bladeren neemt toe nadat de plant is uitgebloeid en krijgt dan vaak een golvende bladrand. Deze vaste plant is van nature een bosplant en hierom ook betiteld als schaduwplant, groeit graag in tuinen met een humusrijke vochtige grond. Plant deze bodembedekkende schaduwplant in groepen.

De bladeren sterven in het najaar af en verschijnen in het vroege voorjaar weer. Vroeg in het voorjaar is de Brunnera bedekt met hele fijne kleine lichtblauwe bloemen. Eén van de weinige echte blauwe bloemen die we tegen komen bij de vaste planten.

planten-combinatie-voor-in-de-schaduwrijke-tuin-border-beplantingsplan-tuinontwerp-voorbeelden

Verzorging tip brunnera.

Verrijk de bodem elk voorjaar met een laag mulch van 2 cm, waarmee het bodemleven aan de slag kan en op deze manier de behoefte van deze bosplant een extra stimulans zal geven.

Plantcombinatie Brunnera en vroeg bloeiende Sneeuwroem

En kan gewerkt worden met een combinatie van vroegbloeiende voorjaarsbollen van bijv. sneeuwroem  welke ook geschikt zijn voor de schaduwborder en al tevoorschijn komen voordat de brunnera bladeren zullen gaan groeien. Zo creëer je erg vroeg in het voorjaar een kleurrijke tuin die ook nog eens goed bevlogen wordt door insecten.

beplantingsplan-combinatie-voor-de-natuurlijke-moderne-tuin

Al vriest het of ligt er sneeuw; vanaf februari begint sneeuwroem massaal te bloeien.

Ondanks de kou is de groei- en bloeikracht niet te stoppen. De kleine en toch grootse bloemetjes bestaan uit zes bloemblaadjes, die aan elkaar vergroeid zijn. De kleur is meestal blauw, maar soms ook roze of wit. Ze verschijnen in groten getale, waardoor ze gekleurde tapijten vormen in de tuin.

Soorten Sneeuwroem:

  • Chionodoxa luciliae is het bekendst en het gemakkelijkst verkrijgbaar. De planten worden slechts 15 cm hoog en bloeien met losse trosjes. De krachtige kleur verloopt naar het midden toe naar bijna wit. De soort bloeit lavendelblauw, terwijl de rassen ‘Pink Giant’ en ‘Rosea’ roze bloeien en ‘Alba’ zuiver wit.
  • Chionodoxa gigantea lijkt sterk op Chionodoxa luciliae, maar is wat groter en draagt minder bloemen per stengel. De soort bloeit mat violetblauw; de bloemen van het ras ‘Alba’ zijn echter stralendwit.
  • Chionodoxa sardensis bloeit wat later dan de soort Chionodoxa luciliae. De gentiaanblauwe bloemen met een witte vlek in het midden zijn ook kleiner, maar er kunnen er twaalf op een stengel zitten.

Sneeuwroem verwildert, hoe handig is dat?

Dit gebeurt niet via de bol, maar via de zaden van de uitgebloeide bloemen. Aan de zaden zit een ‘mierenbroodje’ (aanhangsel aan het zaadje). Mieren zijn hier gek op en nemen het mee naar de plek waar ze de zoete lekkernij opeten. Het zaadje zelf is bitter en laten ze liggen. Hieruit bloeit volgend jaar nieuwe sneeuwroem.

Welke plantcombinaties staan er in jouw tuin die je met ons wil delen.


-


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox