Heuchera / Purperklokje

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Heuchera / Purperklokje


Heuchera is een geslacht van ten minste 53 soorten kruidachtige, overblijvende planten uit de steenbreekfamilie.
Als luchtige wolkjes staan de bloeiwijzen van heuchera’s boven de aantrekkelijke bladeren. Voor de tuin zijn vooral Heuchera x brizoides en Heuchera micrantha aan te bevelen. De talloze klokjesvormige bloemen verschijnen afhankelijk van soort of ras in rood, roze of wit. Ook buiten de bloeiperiode zijn deze vaste planten decoratief, want de bladeren zijn prachtig gevormd. Ze zijn rond of gelobd en soms ook getekend.
Heuchera’s breiden zich in de loop van de tijd flink uit, omdat ze pollen vormen. De planten zonder bloemen worden doorgaans niet hoger dan 30 cm, de stengels met de bloeiwijzen kunnen tot 70 cm hoog worden.
Van Heuchera x brizoides bestaan talrijke beproefde rassen. Rode bloemen hebben ‘Firebird’, ‘Rakete’, ‘Red Pimpernel’, ‘Red Spangles’ en ‘Widar’. De rassen ‘Coral Cloud’, ‘Jubilee’, ‘Lady Romney’, ‘Scintillation’ en ‘Weserlachs’ bloeien in verschillende tinten roze. Verder zijn er enkele witbloeiende rassen, bijvoorbeeld ‘Pearl Drops’.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compact gegroeide heuchera’s met gezonde bladeren.
Zon tot halfschaduw. De planten gedijen zowel in de zon als in de halfschaduw. In de zon hebben ze echter meer water nodig. Humusrijke grond. Belangrijk is ook een goede doorlatendheid. Kalkhoudende grond met turf verbeteren.
Heel mooi als rand in de border.
Voorzie 7-10 planten /m2
Duurd soms een tijd voor de plant aanslaat na delen.
Onderhoud
Weinig onderhoud, normaal weinig verstoren
Uitgebloeide bloemen afknippen om de plant netjes te houden.
Pollen om de paar jaar na de bloei delen, om te verjongen - buitenste delen terugplanten
De plant heeft de neiging boven de grond uit te groeien. Het rozet met bladeren komt daardoor steeds meer boven de grond te staan. De bladeren worden hierdoor steeds kleiner van omvang en de bloei neemt af. Dan is het nodig om in het vroege najaar (september) of in het voorjaar (maart) de planten uit te graven en te ontdoen van de lange wortel. Breek of snij het rozet met bladeren van de wortel af. Laat een stukje van de oude wortel aan de plant. Plant vervolgens de plant(en) opnieuw uit
Ziekten
Heuchera’s worden nauwelijks door plagen aangetast.
Witbepoederde schildluis - taxuskever
 

FOTO: - Heuchera chocolate ruffles
Vaste plant Winterhard - Bladhoudend
H 30/40 cm br 40 cm - Polvormend
Bloei onbeduidend maar trekt massaal bijen aan.
Kleine klokvormige bloemen.
De bloemen staan aan vrij lange stengels
Bloei juni / aug.

Heeft zogenaamde wortelbladeren, die met een lange steel direct aan de wortel van de plant vastzitten.
Het blad van alle Heuchera-soorten is sierlijk hartvormig.
Geschikt als bodembedekker en onderbegroeiing
Zeer mooie en gemakkelijke randplant.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox