Geum / Nagelkruid (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Geum / Nagelkruid (soort)


Geum telt een 50tal  soorten. De soorten bloeien in de lente-zomer met nog wat verschillen naargelang de cultivar.
De Nederlandse naam ‘nagelkruid’ verwijst naar de vrucht waar een nagelvormig uitsteeksel aan te vinden is.
Met tinten van wit over oudroze, rood en oranje die je eigenlijk nergens anders vindt en de frêle bloemetjes op sierlijke bloemstengels is dit een absolute lente-topper.
De bloemstengels zijn slank en dragen de bloemen ver boven het blad.
Hoogte van de planten variëert tussen 30-60cm. De bloemen staan soms alleen, maar vaak ook in groepjes van twee (of meer). Kenmerkend voor de Rosaceae zijn de 5 kroonblaadjes of petalen, bij Geum kan dit ook een veelvoud zijn want vele rassen zijn dubbelbloemig. De bloemen dragen vele meeldraden of stamen (altijd een veelvoud van het aantal kroonblaadjes) en kunnen geel zijn, maar ook wit, oudroze, rood en alle mogelijke tinten van oranje.
Het blad vormt onderaan altijd een rozet, dat in matige winters groen blijft. Bladeren meestal heldergroen en naargelang de soort getand of geveerd, ietwat behaard.
Na de bloei ontstaan de dopvruchten. Hieraan hangt een soort van haakje waarmee de vrucht makkelijk in de pels van dieren blijft zitten en zich op deze manier kan verspreiden.
Plantvoorschriften algemeen
Planten in voor of najaar. In groepjes van minstens 3 stuks, ongeveer 30 cm uit elkaar. (8-11 st. per m2.)
Goed afwaterende organische volle grond, met voldoende vocht. Eens gevestigd is deze plant redelijk droogte tolerant.
Liefst op een open plek met zon.
Geum coccineum is goed te combineren met andere geel, rood of oranje bloeiende vaste planten.
Onderhoud
Strooi ieder jaar wat organische mest rond de planten en heef een laag mulch om de grond vochtig te houden.
Hou de plant het eerste jaar goed vochtig zodat hij goed wortel schiet.
Snij uitgebloeide stengels af in het najaar.
Om de planten in conditie te houden kan je best om de twee jaar de planten splitsen en herplanten. Dit scheuren zorgt ook voor een mooi bloeiende plant en vormbehoud van de plant.
Ziekten
Wanneer zich rond de wortels water ophoopt, krijgen deze te weinig lucht en kan er wortelrot optreden. Omdat rotte wortels geen water meer kunnen transporteren, vergelen de bovengrondse plantendelen en verdorren ze uiteindelijk. Graaf aangetaste planten uit en vernietig ze.
Spinmijt - rupsen - geumzaagwesplarven

Foto: Geum coccineum borisii
Vaste plant. Winterhard. Matig snel groeiend. Doorbloeiend. Snijbloem.
Is een bladverliezende vaste plant met een compact polvormende habitus. De bladeren zijn harig, middengroen, getand en gelobd.
Een prima, pollenvormende borderplant met sierlijk blad.
De plant bloeit van juni tot augustus met middelgrote halfgevulde oranjerode bloemen. Rijkbloeiend.
De bladhoogte van de plant is ongeveer 20 cm, de bloemen steken er op steeltjes bovenuit tot een hoogte van ongeveer 40 cm.
Vooral opvallend omwille van de bloemkleur.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox