Filipendula / Moerasspirea

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Filipendula / Moerasspirea


Veel van de filipendula soorten werden vroeger tot het plantengeslacht Spiraea gerekend. De planten zijn kruidachtig en overblijvend. De krachtige bladeren zijn geveerd of gelobd. De crèmewitte, roze of rode bloemen verschijnen in grote pluimen en verspreiden een zachte geur.
Plantvoorschriften algemeen
Natuurlijke habitat : Zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, weinig of niet-bemeste, zwak zure tot kalkhoudende, humeuze grond (leem, zand, löss, rivier- en beekklei, zavel en laagveen, niet op zeeklei).
Aan waterkanten, in hooilanden en in lichte loofbossen. Staat mooi aan de rand van de vijver.
Plantdiepte: tot -5cm in een vijver. Steeds vochtige standplaats.
Onderhoud
Door de plant af te knippen na de bloei wordt de plant gestimuleerd nog een keer te gaan bloeien.
In na of voorjaar oude en verrotte plantenresten verwijderen.
Delen in na of voorjaar.
Ziekten
De bladvlekkenziekte manifesteert zich door gelig bruine, licht omrande vlekken op de bladeren. Deze worden later bruin. Vooral verzwakte planten op de verkeerde standplaats lopen het risico door deze schimmelziekte te worden aangetast. Verwijder en vernietig zieke bladeren.

(FOTO) Filipendula ulmaria
Moerasplant. Inheems. Winterhard / bladverliezend.
Hoogte: Bladhoogte 70cm / met bloem 120/150cm.
Een grasachtige plant met rechtopstaande dicht gebladerte.
De stengels zijn dik en stijf, soms rood en de bladeren zijn van verschillende grootte, bovenkant groen onderkant vaak zilverachtig.
De bloemen zijn klein en talrijk, in witte trossen en geurend.
Bloei: juni / aug
Een kruipende, sterk vertakte, draadvormige en niet verdikte wortelstok.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox