Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

04 Jun 2021 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)


Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie, en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen.

Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.
De bladeren zijn smal, blauwgroen en ondiep gelobd en vrij onopvallend.
De viertallige bloemen daarentegen zijn meestal fel gekleurd, geurend en kunnen mits het verwijderen van uitgebloeide bloemen voor een uitzonderlijk lang bloeiseizoen zorgen (in zachte klimaatzones is dit bijna het jaar door) In zeer warm weer houd de bloei soms op.

Tal van cultivars, in heel verschillende tinten. De tweekleurige zijn de mooiste, de enkelvoudige gele het gewoonst
De meeste Erysimum soorten zijn goed winterhard, zeker de hybriden.
Afhankelijk van de variëteit worden ze tussen de 20 en 50cm hoog.

Plantvoorschriften algemeen
Zon. Kalk minnend.
De sterke planten gedijen op elke zonnige, niet te droge plaats. Arme goed afwaterende grond bevorderd de levensduur.
Het mooist komen steenraketten uit als u ze in groepen plant. In een landelijke tuin kunnen ze met eenjarige zomerbloeiers en vaste planten worden gecombineerd. In een border met vaste planten kunnen ze na het afsterven van voorjaarsbloeiende bolgewassen als aparte opvulplanten dienen.

Onderhoud
Weinig onderhoud. Verwijder oude bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Afdekken in de winter met wat mulch.
Knip vaste planten na de bloei zo ver terug dat per stengel slechts enkele bladeren blijven staan .
Na een aantal jaar verhout het onderstel en worden ze stakerig, vervang ze voor die tijd liever door jongere exemplaren

Ziekten
Evenals alle kruisbloemigen zijn ook steenraketten gevoelig voor knolvoet. Deze ziekte wordt door een slijmzwam veroorzaakt, die groenten en bloemen uit deze plantenfamilie kan aantasten. Er ontstaan dan aan de wortels knolvormige verdikkingen en de planten verkommeren. De ziekteverwekkers worden door plantenresten en door de grond verder verspreid. Een aantasting treedt vooral in zure grond op. Zorg daarom voor voldoende kalk in de grond.

Steenraketten worden een enkele keer door aardvlooien aangetast. Dit zijn ongeveer 2 mm grote kevers die gaten in de jonge bladeren vreten. Aangetaste planten met steenmeel of houtas bestrooien.

Steenraket (Erysimum) soorten uit mijn tuin


Erysimum rufus
Vaste plant. Matig winterhard. Hoogte 50cm - snelverspreidend - snelgroeiend - struikachtig groenblijver, heuvelvormend. Snijbloem.
Bloeit in mild klimaat vrijwel het hele jaar. Mei/nov.Erysimum 'yellow bird'
Het zijn compacte tweejarige planten die het eerste jaar een pol van groene bladeren vormen en pas het tweede jaar bloeien.
De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. maart tot en met juni. De bladeren zijn groen en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 30 cm. Verdraagt een temperatuur tot -10 gr. C. en blijft de gehele winter groenErysimum bowles mauve
Vaste plant. Matig winterhard. h 60cm br. 60cm snel verspreidend - snelgroeiend - struikachtig groenblijver.
Een kortlevende wintergroene halfheester met een bossige, opgaande vorm. Muurbloem heeft smalle, lancetvormige, grijsgroene bladeren en bloeit in gunstige omstandigheden van april tot september met 2 cm grote lila roze tot lila paarse geurende bloemen aan rechtopstaande bloemstengels.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

Vaste planten

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Ik kom vaak zomaar aanwaaien. Ik begroei makkelijk open plekken en verspreid mezelf ook erg makkelijk. Je zou me daarom onkruid kunnen noemen maar eigenlijk ben ik veel te mooi om onkruid te zijn. Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

Vaste planten

Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie,en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen. Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Berenklauw opgepast

Laat de planten zien aan je kinderen en vertel ze erover


Door Tuindingen

Vaste planten

Phytolacca / Karmozijnbes

In onze tuinen komen over het algemeen twee soorten voor: de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana),en de oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta).


Door tuin.fr.gr

Vaste planten

Phuopsis / Perzische kruisjesplant

Phuopsis is een plantengeslacht dat uit slechts één soort bestaat, namelijk Phuopsis stylosa. De planten zijn meerjarig. Deze vaste plant groeit sterk woekerend en over de grond kruipend. Alleen de bloeiende stengels staan rechtop. Na verloop van tijd ontstaan er grote tapijten. Phuopsis vermeerdert zichzelf via de jonge planten die aan de vierkante scheuten ontstaan.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox