Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)

04 Jun 2021 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Erysimum / Muurbloem / steenraket (soort)


Steenraket (Erysimum) is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie, en bestaat uit een geslacht van een tachtigtal soorten van één jarige en overblijvende, struikachtige vaste planten. Het zijn kortlevende vaste planten die zich vaak als tweejarige gedragen.

Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken.
De bladeren zijn smal, blauwgroen en ondiep gelobd en vrij onopvallend.
De viertallige bloemen daarentegen zijn meestal fel gekleurd, geurend en kunnen mits het verwijderen van uitgebloeide bloemen voor een uitzonderlijk lang bloeiseizoen zorgen (in zachte klimaatzones is dit bijna het jaar door) In zeer warm weer houd de bloei soms op.

Tal van cultivars, in heel verschillende tinten. De tweekleurige zijn de mooiste, de enkelvoudige gele het gewoonst
De meeste Erysimum soorten zijn goed winterhard, zeker de hybriden.
Afhankelijk van de variëteit worden ze tussen de 20 en 50cm hoog.

Plantvoorschriften algemeen
Zon. Kalk minnend.
De sterke planten gedijen op elke zonnige, niet te droge plaats. Arme goed afwaterende grond bevorderd de levensduur.
Het mooist komen steenraketten uit als u ze in groepen plant. In een landelijke tuin kunnen ze met eenjarige zomerbloeiers en vaste planten worden gecombineerd. In een border met vaste planten kunnen ze na het afsterven van voorjaarsbloeiende bolgewassen als aparte opvulplanten dienen.

Onderhoud
Weinig onderhoud. Verwijder oude bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Afdekken in de winter met wat mulch.
Knip vaste planten na de bloei zo ver terug dat per stengel slechts enkele bladeren blijven staan .
Na een aantal jaar verhout het onderstel en worden ze stakerig, vervang ze voor die tijd liever door jongere exemplaren

Ziekten
Evenals alle kruisbloemigen zijn ook steenraketten gevoelig voor knolvoet. Deze ziekte wordt door een slijmzwam veroorzaakt, die groenten en bloemen uit deze plantenfamilie kan aantasten. Er ontstaan dan aan de wortels knolvormige verdikkingen en de planten verkommeren. De ziekteverwekkers worden door plantenresten en door de grond verder verspreid. Een aantasting treedt vooral in zure grond op. Zorg daarom voor voldoende kalk in de grond.

Steenraketten worden een enkele keer door aardvlooien aangetast. Dit zijn ongeveer 2 mm grote kevers die gaten in de jonge bladeren vreten. Aangetaste planten met steenmeel of houtas bestrooien.

Steenraket (Erysimum) soorten uit mijn tuin


Erysimum rufus
Vaste plant. Matig winterhard. Hoogte 50cm - snelverspreidend - snelgroeiend - struikachtig groenblijver, heuvelvormend. Snijbloem.
Bloeit in mild klimaat vrijwel het hele jaar. Mei/nov.



Erysimum 'yellow bird'
Het zijn compacte tweejarige planten die het eerste jaar een pol van groene bladeren vormen en pas het tweede jaar bloeien.
De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. maart tot en met juni. De bladeren zijn groen en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 30 cm. Verdraagt een temperatuur tot -10 gr. C. en blijft de gehele winter groen



Erysimum bowles mauve
Vaste plant. Matig winterhard. h 60cm br. 60cm snel verspreidend - snelgroeiend - struikachtig groenblijver.
Een kortlevende wintergroene halfheester met een bossige, opgaande vorm. Muurbloem heeft smalle, lancetvormige, grijsgroene bladeren en bloeit in gunstige omstandigheden van april tot september met 2 cm grote lila roze tot lila paarse geurende bloemen aan rechtopstaande bloemstengels.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox