Epimedium / Elfenbloem (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Epimedium / Elfenbloem (soort)


Epimedium is een geslacht van ongeveer 25 soorten overblijvende kruiden uit de berberisfamilie.
Epimedium kent veel soorten en variëteiten. Sommige soorten zijn groen blijvend. De bladeren van deze soorten verkleuren in de herfst en winter soms naar bronsrood tot rood. De bladverliezende soorten lopen in het voorjaar met een verschillende bladkleur uit. Sommige lopen met groen blad uit, andere met roodachtige tinten.
Ten onrechte wordt Epimedium vaak aangemerkt als uitsluitend bodembedekker. Niets is minder waar. Lagere soorten doen weliswaar als bodembedekker dienst, maar de hogere soorten zijn ware borderplanten, vooral als rand. 
De plant leent zich om in groepen geplant te worden als onderbeplanting, als lagere haaglanden of als solitaire groep. Een licht humeuze grond is een vereiste. Op natte gronden kwijnt de plant langzaam, maar zeker weg. Het duurt een paar jaar, voordat er een gesloten groep van de elfenbloem ontstaat.
Voor wie een schaduwrijke tuin bezit is de elfenbloem een uitkomst. Het mooie,
aantrekkelijke blad en de tere bloemen zijn in het voorjaar een lust voor 't oog. Wie eenmaal een paar plantjes heeft aangeschaft, raakt verslingerd aan de prachtig hartvormig toelopende bladeren. Niet in de laatste plaats zijn de kleine bloemen een lust voor het oog. De kelkbladen van de bloem worden niet groter dan 1,5 - 2 cm. Elke bloem heeft vier honingnapjes. De op orchideeën lijkende bloemen steken in april en mei op draadachtige stengels gracieus uit boven de nieuw uitlopende bladeren. Afhankelijk van het ras en de soort zijn de bloemen geel, wit, roze, rood of tweekleurig.
De hoogte van de plant is 20 -60cm en de breedte varieert van 30 - 45 cm.
Snelgroeiende soorten en rassen zijn Epimedium pinnatum ssp. colchicum (gele bloemen, in het najaar glanzend rood, in koude winters kunnen de bovengrondse delen doodvriezen, Epimedium x perralchicum ‘Erohnleiten’ (gele bloemen, scherp getande bladeren met rode herfst tekeningen), Epimedium x rubrum (gelig rode bloemen, bladeren met bruinrode herfst tekeningen) Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ (lichtgele bloemen, in het najaar roodbruin getekende bladeren) en Epimedium x warleyense ‘Oranje Koningin’ (oranje bloemen, in het najaar koperkleurige bladeren).
Trager groeiend is Epimedium grandiflorum (bijzonder grote bloemen in bloeiwijzen variërend van vier tot vijftien stuks; helder groene bladeren, niet wintergroen). Van deze soort bestaan verschillende prachtige rassen, zoals ‘Rose Queen’ (roze), ‘Lilofee’ (violet), ‘Violaceum’ (donkerpaars), ‘Flavescens’ (gelig) en ‘Elfenkönigin’ (wit).
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte jonge planten met grote, dicht bij elkaar staande bladeren.
Schaduw tot halfschaduw. Op een lichte standplaats zonder directe zon bloeien de planten rijk. Humusrijke grond. Epimedium groeit op bijna elke doorlatende grond. Vochtige, humusrijke bosgrond is optimaal.
Onderhoud
Bij droogte de planten water geven. Bedek de grond, zolang er nog geen gesloten tapijt gevormd is, met organisch afdekmateriaal.
Najaar: Laat afgevallen bladeren van houtige gewassen op en rondom de planten liggen. Dit geeft bescherming en zorgt voor voedsel. Hetzelfde effect bereikt u als u rond de planten compost aanbrengt.
Snij in het vroege voorjaar de bladeren af van rassen/soorten die ’s winters groen blijven.
Vermeerdering. Na de bloei de plant uitgraven, delen en de delen opnieuw planten. Houd er rekening mee dat ze slechts traag groeien. Oude planten kunt u het beste om de zes tot tien jaar na de bloei delen.
Ziekten
Epimedium wordt nog weleens aangevreten door de taxuskever of aangetast door het komkommermozaïekvirus, dat een vervormde, gevlekte groei veroorzaakt. Verwijder en vernietig aangetaste planten direct.
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox