Echinops / Kogeldistel (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Echinops is een geslacht uit de composietenfamilie.

Er zijn 75 soorten kogeldistels, waarvan er hoofdzakelijk drie in de tuin zijn te vinden. Deze soorten en hun rassen lijken sterk op elkaar. Allemaal hebben ze bolvormige bloeiwijzen, die samengesteld zijn uit een veelvoud van buisvormige bloemen. De geopende, afzonderlijke bloemen zijn door vijf sierlijke kroonblaadjes omgeven. De bolvormige bloemen zitten op los vertakte, hoge stengels boven grote, diep ingesneden bladeren. Deze hebben een grijsgroene bovenkant en een grijsviltige onderkant. De rand is voorzien van fijne doornen.
Kogeldistels zijn uitstekende droogbloemen. Snij ze af voordat de bloemen opengaan. Laat ze dan ondersteboven drogen.
kan tegen droogte. Trek vlinders aan. Na de bloei ook nog mooi en met een mooi winter silhouet. Gewild voor de lange bloei.

Echinops-Distels-Globe-Distels-kogeldistel-Bloemen

Echinops bannaticus 
Bloeit in juli en augustus. Bijzonder aan te bevelen zijn de rassen ‘Taplow Blue’ met een hoogte van 1-1,2 m en talrijke diepblauwe bloemen. ‘Blue Globe’, een snelgroeiend, 1,6 m hoog ras met zeer grote, donkerblauwe bloemen.  'Albus' H 90cm - b 90 cm. Krachtig groeiend. Bloei: juli-sept. De bloeiwijze heeft ongeopend een groenblauwachtige kleur.

Echinops sphaerocephalus
is met 1,5-2 m de hoogste van de drie soorten en is in West-Europa inheems. De grijswitte tot grijsblauwe bloemen bloeien in juli en augustus. Bijzonder opvallend is het witbloeiende ras ‘Niveus’.

Echinops ritro
wordt met 0,5-1 m slechts middelhoog en bloeit van juli tot september. Deze soort is zeer geschikt om te verwilderen in een natuurlijke tuin, omdat hij zichzelf uitzaait. Bijzonder populair is het ras ‘Veitch’s Blue’ met staalblauwe bloemen op 1m hoge stengels.

Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar jonge planten zonder bloemen
Weinig kieskeurig maar de planten gedijen het best op een droge, warme tot hete en zelfs droge standplaats. Doorlatende grond. Kogeldistels geven de voorkeur aan doorlatende grond, die bovendien licht droog en kalkhoudend moet zijn. Genoeg ruimte geven. Draag handschoenen tegen prikkelig blad.
Voorzie 3-5 planten/m2. Uitplanten kan best op een onderlinge afstand van 30 - 40 cm.

Kogeldistels komen altijd goed tot hun recht als ze in groepen worden aangeplant.

Echinops-Distels-Globe-Distels-kogeldistel-Bloemen

Onderhoud kogeldistel
Ze hoeven weinig verzorging en doen het toch goed in bloemenborders. Geef alleen water bij aanhoudende droogte. Verwijder de onderste bladeren als deze bruin zijn. Stut planten met zwakke stengels en verwijder regelmatig verwelkte delen. Uitgebloeide bloemen verwijderen om uitzaaien te voorkomen. Na de winter mag je ze bovengrond afknippen.
Oudere planten kunt u na vijf tot zes jaar vermeerderen door wortelstekken van de zijwortels af te snijden. Let erop dat u hierbij de penwortels niet beschadigt. Vermeerderen door scheuren / delen van de planten in het voorjaar.
Kogeldistels kunnen ook uit zaad worden vermenigvuldigd,kan niet tegen verplanten

Ziekten
Kogeldistels kunnen door meeldauw worden aangetast. Op de boven- en onderkant van de bladeren is dan een poederachtige aanslag te zien. Misvormingen van de bladeren zijn mogelijk. Verwijder aangetaste planten. Maak de grond diep los en werk er algenkalk door.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox