Coreopsis / Meisjesogen (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Coreopsis / Meisjesogen (soort)


Coreopsis is een geslacht van kruidachtige planten behorend tot de composietenfamilie en vertoont verwantschap met de zonnebloem. De planten in dit geslacht bereiken hoogtes variërend van 46 tot 120 centimeter, terwijl de vruchten klein en droog zijn. Een aanzienlijk aantal van de maximaal 114 soorten binnen dit geslacht is geschikt voor consumptie of andere toepassingen.

In Noord-Amerika zijn 28 soorten van dit geslacht te vinden, terwijl de rest voorkomt in Centraal- en Zuid-Amerika. De bloemen vertonen over het algemeen een gele kleur. In de Verenigde Staten gedijen deze planten op de prairies, waar ze goed bestand zijn tegen wind en droogte. Ze hebben weinig voeding nodig en stellen weinig eisen aan de bodem, met uitzondering van langdurige natheid, vooral in de winter.

Coreopsis tinctoria is een eenjarige soort die bloeit van juli tot begin september. De gele bloemhoofdjes hebben doorgaans een roodbruin hart. Afhankelijk van het ras kunnen de planten hoogtes bereiken van 30 tot 100 cm, met uitzondering van de stralend rode 'Mahagoni Midget', die slechts 20 cm hoog wordt. Deze soort kan goed gecombineerd worden met gele rassen.

Coreopsis - online zaden leverancier webshop

Coreopsis grandiflora 'Early Sunrise' is een vaste plant, maar wordt vaak als eenjarige gekweekt. Enkele bekende rassen zijn 'Schnittgold' (met lange stengels tot 90 cm), 'Badengold' (met zeer grote bloemen, 80 cm), 'Sunray' (met gevulde bloemen, 50 cm), en 'Early Sunrise' (met halfgevulde bloemen, bloeiend van juni tot augustus en een hoogte van 40 cm). Deze planten hebben vaak een korte levensduur, maar zaaien zich rijkelijk uit in hun omgeving.

Een ander ras, 'Sonnenkind', kenmerkt zich door een bruin hartje en een hoogte van 40 cm. Deze planten bloeien in juni/juli en september/oktober. De lagere rassen vormen dichte, ronde pollen.

 
Coreopsis lanceolata zelf kan een hoogte bereiken van 60-100 cm. Echter, de rassen blijven vaak een stuk lager, variërend van 15-40 cm. Enkele voorbeelden hiervan zijn 'Goldfink', 'Lichtstad' en 'Rotkehlchen', die bloeien van juni tot september.

Coreopsis verticillata is winterhard en bereikt een hoogte van ongeveer 40 cm. Het is een snijbloem en een doorbloeier. Deze Coreopsis bloeit van juli tot september en produceert warmgele enkelvoudige straalbloemen met roodbruine vlekken rondom het centrum.

De bladeren van Coreopsis verticillata zijn middengroen van kleur, waarbij de onderste ongelobd, lancetvormig en fijn behaard zijn, terwijl de bovenste kleiner en samengesteld zijn. De bladeren groeien in kransen van 3 en zijn verdeeld in zeer smalle segmenten. Vanwege het fijne, langwerpige en smalle blad is de plant ook aantrekkelijk als hij niet bloeit.

Hoewel deze plant vaak een korte levensduur heeft, zaait hij zich rijkelijk uit in zijn omgeving. Hij heeft de neiging om zich te verspreiden, maar meestal niet agressief.



Coreopsis tripteris is een langlevende vaste plant die bekend staat om haar geringe eisen en een hoogte kan bereiken tot wel 2 meter. Van half juli tot oktober produceert ze gele bloemen met donkere hartjes.


Coreopsis rosea 'American Dream' is een aantrekkelijke bladverliezende vaste plant met een compacte, bossige polvormende groeiwijze. De bladeren zijn middengroen en fijn gevederd. Deze Coreopsis bloeit van juni tot september met roze enkelvoudige, stervormige bloemen die een geel centrum hebben. De plant bereikt een hoogte van 30 tot 60 cm in volwassen toestand na 2 tot 5 jaar en is een langlevende soort.



Plantadvies Coreopsis, of meisjesogen in detail

Het kweken van Coreopsis, of meisjesogen, vereist aandacht voor bepaalde richtlijnen om een gezonde en weelderige groei te bevorderen.

Aankoop van zaad of compacte jonge planten:

Bij het beginnen van uw Coreopsis-tuin is het raadzaam om te investeren in hoogwaardig zaad of gezonde jonge planten van een betrouwbare kwekerij.

Standplaats Coreopsis

Coreopsis gedijt het beste op een standplaats in de volle zon, hoewel het ook lichte schaduw kan verdragen. Het is van essentieel belang om te zorgen voor goed doorlatende grond, omdat de planten het beste gedijen in losse, goed doorlatende bodem. Ze verdragen enige droogte, maar zware, vochtige grond moet worden vermeden.

Plantafstand en groepering

Bij het planten van Coreopsis is het ideaal om een onderlinge plantafstand van 25 cm aan te houden, bij voorkeur in groepen. Het wordt aanbevolen om ongeveer 7 planten per vierkante meter te planten voor een optimaal visueel effect.

Zaaien en planten Coreopsis, of meisjesogen

Coreopsis kan vanaf maart binnenshuis worden voorgekweekt en vanaf mei in de volle grond worden geplant. De kiemtijd varieert van 7 tot 14 dagen. Voor eenjarige variëteiten kan rechtstreeks zaaien vanaf eind april plaatsvinden, hoewel deze planten dan iets later bloeien dan de voorgekweekte exemplaren.

Onderhoud Coreopsis

Tijdens het groeiseizoen hebben Coreopsis-planten over het algemeen weinig zorg nodig, maar bij aanhoudende droogte is regelmatig water geven belangrijk. Om de bloeiperiode te verlengen, moeten uitgebloeide bloemstengels regelmatig worden verwijderd. In september kan snoei tot op 15-20 cm de winterhardheid bevorderen. Het is ook raadzaam om in het voorjaar de planten op te schonen door oude scheuten te verwijderen, maar wees voorzichtig met jonge groeischeuten. Om de paar jaar is het gunstig om in de late zomer de planten te delen en de jonge delen opnieuw te planten.

Ziekten en plagen

Coreopsis kan vatbaar zijn voor plagen en ziekten zoals luizen, wantsen en meeldauw. Bladaaltjes kunnen gelige of bruine vlekken veroorzaken tussen de nerven van de bladeren, wat leidt tot bladsterfte. Aangetaste bladeren moeten worden verwijderd en vernietigd, en bij ernstige aantasting is het soms noodzakelijk om de planten volledig te verwijderen.




0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox