Ajuga / Zennegroen (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Ajuga / Zennegroen (soort)


Ajuga is een geslacht van een 50-tal groenblijvende of half groenblijvende meestal vaste planten die voorkomen in de koelere delen van Europa, Azië, Afrika en Australië.
Zenegroen is een sterke meerjarige inheemse vaste plant, die zich zeer snel uitbreidt en daarbij een dicht tapijt vormt. Hoogte 7.5cm. 
De groeiwijze van zenegroen wordt gekenmerkt door de rozetvormige grond bladeren. Uit het midden daarvan verrijzen de stengels met de sierlijke schijnaren met bloemen. Daarnaast maken de planten 10-30 cm lange uitlopers met bladrozetten, die snel en vrijwel overal wortelen.
De bloemen verschijnen van april tot juni in tot 15 cm lange bloeiwijzen. De kleine lipbloemen zitten in dichte kransen aan de stengels en lokken veel insecten aan. In het tuincentrum of bij de kweker kunt u naast de zuivere soort enkele mooie rassen kopen. ‘Alba’ bloeit wit boven groene bladeren, terwijl ‘Rosea’ roze bloemen heeft. De meeste rassen bloeien echter in blauwe tinten en onderscheiden zich door de kleur van de bladeren. ‘Atropurpurea’ (ook wel Ajuga purpurea) heeft bruinachtige bladeren en is naast de witbont met rood getinte bladeren van ‘Burgundy Glow’ het bekendste ras. ‘Variegata’ heeft wit met geel gevlekte bladeren. Bijna exotisch doen de rood, geel en groen gemarmerde bladeren van ‘Multicolor’ aan (ook bekend als ‘Rainbow’). ‘Catlin’s Giant’ heeft eerst roodachtige, later groene, bijzonder grote bladeren en groeit krachtig.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte, frisgroene, jonge planten in potten
Kruipend zennegroen houdt van een standplaats in zon, halfschaduw of zelfs schaduw en doet het goed in vrijwel iedere grondsoort.
Voorkeur voor een lichte, iets vochtige tuingrond, maar gedijt ook op arme, droge grond.
Geschikt als bodembedekker. Hij breidt zich uit door middel van kruipende wortelstokken. De bovenaardse stengels wortelen overal. De bodembedekking gaat relatief snel.
Kan ook worden toegepast langs een vijverrand of in een rotstuin.
Plant zenegroen op een onderlinge afstand van twintig centimeter. Na één jaar is de bodem er dan volledig mee bedekt.
10/15 planten per m².
Onderhoud
Zomer: Geef zenegroen bij droogte om de zeven tot tien dagen een royale hoeveelheid water. Maai grote vlakken met zenegroen na de bloei met een hoog ingestelde maaier. Van kleinere groepen kunt u de uitgebloeide bloemen met de schaar verwijderen als u uitbreiding wil vermijden. (bijna niet te doen ) . 
Najaar: Hark afgevallen bladeren bij de plant vandaan. Dichte en hoge lagen natte bladeren gaan klonteren, zodat zenegroen kan stikken en rotten. Een dunne laag bladeren schaadt echter niet.
Breid zeer gemakkelijk uit, opgepast voor verspreiding elders in de tuin.
Vermeerderen: Vormt makkelijk uitlopers. Planten splitsen of scheuren.
Ziekten
Bladziekten (spint, schimmel) komen vaak voor als de planten te droog staan. Kies een betere standplaats uit. Ook gevoelig voor slakkenvraat.
In natte en slecht doorlatende grond kan zenegroen af en toe door wortelrot en stengelbasisrot worden aangetast, waardoor de planten afsterven

(foto) Auga reptans / Kruipend zenegroen
Is een halfwintergroene vaste plant met een laagblijvende, bodembedekkende habitus. De plant bloeit met blauwe tot paars getinte muntachtige bloemen van eind april tot juni. De bladeren zijn ovaalrond, gelobd, donkergroen en vaak ook paars getint


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox