Kweek je eigen toiletpapier

13 May 2021 in Tuin inspiratie

Door Roel

Afbeelding bij Kweek je eigen toiletpapier


Misschien is de tijd gekomen om het originele toiletpapier “bladeren van planten’’ te herontdekken.

Deze plant doet het heel goed op je achterste

Nu gebruiken we lekker zacht toiletpapier als we naar de wc gaan. Maar dat is niet altijd zo geweest. Toen archeologen steentjes onder de grond vonden, dachten ze dat het stenen van een bordspel waren. Maar ze hadden het mis. De oude Grieken veegden hiermee hun billen af. In sommige steentjes die zijn gevonden, waren namen gekerfd. Wetenschappers denken dat dit de namen van vijanden waren. Ze veegden hun billen dus af met de naam van iemand die ze niet aardig vonden. Je kan je voorstellen dat het vast niet al te prettig moet hebben gevoeld om met een steen je billen af te vegen. De Romeinen hadden het beter voor elkaar, zij gebruikten een stok met een spons eraan. Erg hygiënisch was het niet, want deze werd door meerdere mensen gebruikt. Naar het toilet gaan was als Romein geen rustig momentje voor jezelf. Er waren vooral groepstoiletten zonder muren ertussen. Dat moet vast een gezellige bedoening zijn geweest. In China werd voor het eerst papier gebruikt op het toilet, daar hergebruikten ze papier waar op geschreven was. 

Cowboy toiletpapier - Koningskaars (Verbascum thapsus)
De bloem is genoemd naar zijn verschijning en doet denken aan een kaars. De koningskaars behoort tot de toortsen familie, zoals de zwarte toorts, keizerskaars en de melige toorts.
De Koningskaars is tweejarig, net als de meeste toortsen. Deze soort is  redelijk wollig behaard, bloeit rijkelijk in de zomer en nazomer. Hij komt het meest voor op open onbewerkt land, langs de weg en in de duinen. 

'Verbascum' komt van 'barbascum' en dit komt van het Latijnse 'Barba' of 'baard'. Dit omwille van het wollige, harige uitzicht van de bladeren. 'Thapsus' verwijst naar 'Thapsos', een schiereiland van Sicilië waar dit kruid veel voorkomt. Andere namen voor dit kruid zijn: Toorts, Wit wolkruid, Koningskruid, Kaarskruid, Katoenbloem, Wolblaren, Begijnenthee.

Toortsen worden wel twee meter hoog. Dat gebeurt in hun tweede levensjaar. Blijft het mooie weer tot eind september aanhouden, breit de plant in lengte en zijwaarts nog wat bloemstengel eraan. Wie de grote viltige bladeren kent begrijpt ook waarom deze plant in vroeger tijden als uitstekend toiletpapier werd aanbevolen.

wc papier of bladeren van planten

Voor de bijtjes en de beestjes  

In geen enkele natuurlijke tuin zou de verbascum mogen ontbreken en is goed te gebruiken als accentplant, zowel solitair als in groepen. De stevigste soorten blijven lang overeind, vaak tot in de volgende lente. Op die wijze zorgen ze voor een stoer wintersilhouet. 

Alle soorten van het geslacht Toorts bevatten geen of zeer weinig honing in de bloemen. Ze worden bezocht door insecten die stuif-meel inzamelen of eten. Daarnaast zijn ze heel interessant als overwinteringsplaats voor Lieve-heersbeestjes. En dat is misschien wel al één van de belangrijkste redenen om deze plant in je tuin te hebben. Bovendien bevatten de bladeren saponinen die de bodem vruchtbaar maken.
Omdat ze zich gedurende de winter uitzaait, heb je het volgende jaar heel veel rozetten van koningskaarsen. Je kan die bladeren heel goed gebruiken als mulch. Op die manier geef je aan de bodem ook terug wat er uit gehaald is.
 


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Tuin inspiratie

Rode bladplanten in de border

Bloemriet, ofwel Canna, is een indrukwekkende, niet-winterharde vaste plant met schitterend blad waarmee je je tuin een tropisch tintje geeft. Daarnaast trakteert deze plant je van juni tot oktober op witte, gele, oranje, roze, rode of zelfs meerkleurige bloemen.


Tuin inspiratie

Zoete zomer kleurtjes

Zoete zomer kleurtjes in de Vorst Hof. Ontdek een betoverende border vol kleur en diversiteit!


Tuin inspiratie

Oude brocante zinken vuilnisemmers

Ontdek de opvallende comeback van de nostalgische zinken vuilnisemmer, nu als trendy tuindecoratie. Herbeleef de charme van vervlogen tijden!


Door Roel

Tuin inspiratie

Kwekerij en Plantenwinkel van Frans Nienhuis in dieren Gelderland

Frans Nienhuis uit Dieren tuiniert al 45 jaar en zijn interesse gaat vooral uit naar vaste planten en hun toepassing in de tuin. Wat zijn vaste planten, welke eigenschappen hebben ze, hoe kun je ze vermeerderen en ga zo maar door.


Door Tuindingen

Tuin inspiratie

Hobbyist Willem Schilder laat ons kennismaken met zijn fraaie handgemaakte keramiek werken

Een aantal jaar geleden ben ik hobbymatig begonnen met het maken van keramiek stukken. Waaronder papaverbollen, paddenstoelen en schalen. Hieronder vertel ik hoe een dergelijk werk tot stand komt.


Door Tuindingen

Tuin inspiratie

Tuinontwerpen met vaste planten

Kleuren in de border voor een extra beleving


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox