Crassula Ovata / Jadeplant - Geldboom


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Crassula Ovata / Jadeplant - Geldboom


De crassula is een speciaal soort plant, namelijk een succulent. Succulenten worden in de volksmond ook wel vetplanten genoemd en staan bekend om de eigenschap water op te slaan voor droge perioden.
De bladeren van de crassula kennen een enorme variëteit aan kleuren en vormen, de keuze voor een speciaal uiterlijk ligt dus geheel bij u. Van groen tot rood, geel en paars en rond, langwerpig, ovaal of dun: bijna alles is mogelijk.
Meest courante soort is Crassula Ovata (waarvan voorbeeld)
Plantvoorschriften algemeen
Om de Crassula optimaal te verzorgen kan je het beste speciale cactusgrond gebruiken. Ook vulcastrat is een ideaal substraat voor deze vetplanten.
Crassula's staan het liefst op een zonnige standplaats. Vooral in de winter is het verstandig de plant voor een raam te plaatsen. In de zomer maanden zal het achter een raam op het zuiden erg warm worden. De kamerplant kan dan beter tot 3 meter achter het raam geplaatst worden. Direct zonlicht zal zelden tot problemen leiden, vooral niet als de plant hier geleidelijk aan kan wennen.
Wanneer de Crassula te veel licht ontvangt zal het blad verbranden. Bij te weinig licht laat deze kamerplant zijn blad vallen en is de kans groter op rot.
De Crassula is een plant die zelden in de huiskamer tot bloei komt. De bloemen zijn vaak wit van kleur en niet zo groot.
De Crassula kamerplant is giftig, vermijd dat kinderen of huisdieren de blaadjes opeten. 
Onderhoud
Crassula's verbruiken niet veel water, deze kamerplant slaat namelijk water op in zijn vlezige bladeren en verdampt weinig water door de vetlaag op de bladeren. Geef de Crassula af en toe water, let hierbij op dat de grond eerst goed droog is voor je opnieuw water geeft. In de zomer kan je de Crassula het beste 1 week droog laten staan en in de winter 6 weken voor je opnieuw water geeft. Wanneer de bladeren van de Crassula rimpelig worden is dit een teken dat de plant te weinig water krijgt. Na het water geven verdwijnen deze rimpels over het algemeen binnen een dag. Te veel water geeft meer problemenen. Hierdoor kunnen namelijk de wortels en zelfs de stammetjes gaan rotten. Dit zal het eerste zichtbaar worden door het vergelen van het blad. 
Belangrijk is dat er ten alle tijden wordt voorkomen dat er een laagje water onderin de pot komt te staan of dat de aarde consequent vochtig is, de plant zal hierdoor blijvende schade oplopen. Doordat de Crassula makkelijk is wat betreft de watergift kan je bij twijfel beter te weinig aandacht (water) geven dan te veeL.
De Crassula groeit redelijk langzaam en is van nature een plant leeft op een voedselarme grond. Bijvoeden mag enkel in het voorjaar en de zomer. Let hierbij wel op dat je dit niet te vaak doet, want dit zal de plant doen schaden. Afhankelijk van de dosering is maximaal 1 maal per 1 á 2 maanden is aan te bevelen. Je kan voor de Crassula het beste cactusvoeding gebruiken. Verlaag de dosering wanneer je universele kamerplanten voeding gebruikt. 
Verpotten
Verpot de Crassula wanneer je de groei wil stimuleren. De Crassula zal gaan groeien zodra de wortels hier de ruimte voor krijgen in een nieuwe plantenbak. Verpot de Crassula in dit geval in de lente of zomer.
Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Een Tropische plantentuin in Nederland.
Mediterrane planten

Een Tropische plantentuin in Nederland.

Je eigen exotische prive jungle aan huis. Sylvan vertelt alles over zijn prachtige sterke tropische planten die zelfs de zware Nederlandse winters kunnen trotseren.


Afbeelding bij Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox