Heirloom tomaten, een wereld van verschil

27 Mar 2023 in Eten uit eigen tuin

Door Feggies



Heirloom tomaten zijn bijzonder geliefde soorten die favoriet zijn onder zowel tuinierders als foodies.

Het zijn tomaten die al generaties lang worden gekweekt en doorgegeven zonder de tussenkomst van moderne veredelingstechnieken. Hierdoor hebben ze meer van hun originele en unieke kenmerken behouden. Smaken zijn heerlijk en daarom favoriet bij steeds meer restaurants en fijnproevers. De tomaten komen uit verschillende delen van de wereld zoals Italië, Rusland en Mexico. In dit blog gaan we dieper in op de verzorging van tomaten en noemen we een aantal van onze favorieten!

Verzorgen Heirloom tomaten

Als je besluit om heirloom tomaten te zaaien en te kweken, is het belangrijk om te weten hoe je ze goed verzorgt. Hieronder volgen enkele belangrijke tips voor het zaaien en kweken van tomaten in het algemeen.

Tomaten zaaien

De beste tijd om tomaten te zaaien is meestal in het vroege voorjaar, zo rond half maart tot uiterlijk half april. Je kunt ze binnen zaaien en ze later naar buiten verplaatsen, of je kunt ze direct in de volle grond zaaien wanneer de grondtemperatuur ongeveer 15 graden Celsius is. In Nederland is binnen voorzaaien zeer sterk aan te raden. Zaai de zaden ongeveer 1 cm diep en op een afstand van 2-3 cm van elkaar.

Verspenen & uitplanten van tomaten

Wanneer de zaailingen ongeveer 5 cm hoog zijn, is het tijd om ze te verspenen. Verplaats ze naar individuele potten of cellen en blijf ze water geven en verzorgen terwijl ze groeien. Na ongeveer 6-8 weken zijn ze klaar om in de volle grond of in een grotere pot te worden geplant. Zorg ervoor dat je ze op een zonnige plaats staan. De haren op de hoofdstam vormen allemaal wortels als ze met aarde en water in aanraking komen. Plant ze bij het overzetten dus gerust lekker diep.

Dieven & onderhouden tomatenplanten

Na het uitplanten van je tomatenplantjes is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van tomatenplanten is het dieven. Dit betekent dat je de zijscheuten (dieven) van de plant verwijdert, zodat alle energie naar de hoofdstam gaat. Hierdoor groeit de plant beter en krijg je meer en grotere tomaten. Dit kun je het beste doen als de dieven ongeveer 5 cm lang zijn en nog zacht.

Verder is het belangrijk om de planten regelmatig water te geven en te bemesten. Tomaten hebben veel water nodig, vooral als ze vruchten beginnen te dragen. Geef ze daarom bij droog weer regelmatig water laag bij de grond, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Bemest de planten om de paar weken met een tomatenmeststof voor een goede groei en mooie vruchten. Kijk uit voor teveel water als je al vruchten hebt, om scheuren te voorkomen. Maar wees gerust, de smaak zal er niet minder om zijn!

Oogsten tomaat

Na ongeveer 70 tot 80 dagen kun je beginnen met oogsten. Wanneer de tomaten rijp zijn, hebben ze een mooie kleur en geven ze een beetje mee als je er zachtjes op drukt. Let vooral op bij gele en groene tomaten dat je ze niet te vroeg plukt. Pluk bij twijfel een tomaat om te testen. Draai de tomaten voorzichtig van de plant af om ze te plukken. Als je ze te hardhandig behandelt, kunnen ze beschadigen.

Leuke heirloom tomaten

Er zijn talloze soorten tomaten beschikbaar om te zaaien en te kweken, wij hebben vier soorten uitgekozen die we zelf heel lekker vinden en hard lopen in onze shop. German Gold, Pamplemousse du Grand-Père, Voyage en Gardener's Delight. Deze tomaten hebben allemaal een unieke smaak en textuur hebben die je niet in andere tomatenrassen vindt. Daarnaast is de smaak überhaupt een wereld van verschil met wat je gewend bent uit de supermarkt.

German Gold: deze tomaat heeft een helder gouden kleur en is ideaal om in salades te gebruiken vanwege zijn zoete smaak en sappige textuur. German Gold is ook relatief resistent tegen ziekten en is een goede keuze voor beginnende tuiniers.

Pamplemousse du Grand-Père: deze tomaat heeft een grote, vlezige vrucht met een uitgesproken smaak en aroma. De vrucht heeft een mooie, oranje met roze kleur en is ideaal om in plakjes te snijden voor op broodjes of als smaakmaker in een salade.

 Voyage: deze tomaat heeft een super bijzondere vorm en een dieprode kleur en is vlezig en sappig van structuur. De vorm lijkt bijna een aantal cherrytomaatjes aan elkaar. Hij heeft een rijke, volle smaak en is heerlijk om in sauzen of soepen te gebruiken. De plant is relatief resistent tegen ziekten en kan goed groeien in een pot of in de volle grond.

Gardener's Delight: deze tomaat is een super populaire keuze vanwege zijn zoete smaak en kleine formaat. Vandaar zijn naam. De vrucht heeft een felrode kleur en is ideaal om als snack te eten of om in salades te gebruiken. De plant is gemakkelijk te kweken en kan goed gedijen in zowel potten als de volle grond.

Het kweken van bijzondere tomaten zoals German Gold, Pamplemousse du Grand-Père, Voyage en Gardener's Delight is een leuke en zeer smaakvolle ervaring.
Door de juiste zorg en aandacht te geven aan de planten, kun je genieten van heerlijke en unieke tomaten. Bij Feggies.nl kun je deze bijzondere tomatensoorten vinden en uitproberen. Maar kijk zeker ook welke mooie soorten jij kunt vinden of misschien wel ruilen. Waar wacht je nog op?

Start met zaaien en ontdek de heerlijke smaken van heirloom tomaten!

Zijn er vragen stel ze hieronder in de reacties.


Blog berichten van Feggies


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Roel Avatar

Roel 1 jaar geleden
Bedankt voor het delen van deze nuttige informatie over het zaaien en kweken van heirloom tomaten. Ik vind het geweldig om te weten dat deze tomaten generaties lang worden doorgegeven en hun originele en unieke kenmerken hebben behouden. Het is zeker de moeite waard om te proberen deze tomaten te kweken, vooral omdat ze zo'n heerlijke smaak hebben. Ik zal zeker de German Gold, Pamplemousse du Grand-Père, Voyage en Gardener's Delight proberen, omdat hun unieke smaak en textuur me erg aanspreken. Bedankt voor de geweldige tips!


Feggies Avatar

Feggies 1 jaar geleden
Super leuk om te horen Roel! Heb je nu al andere soorten staan?


Rita Janssen Avatar

Rita Janssen 1 jaar geleden
Ja ze zijn heerlijk. De vorm zal het wel tegenhouden om het in de supermarkten aan te bieden. Daar moet alles perfect zijn zonder kreukje.

Heb de site opgeslagen voor bestellingen in de toekomst.


Feggies Avatar

Feggies 1 jaar geleden
Voor de supermarkt moeten onder andere ook de schillen dikker zijn. Daarom zijn de schillen die wij kennen uit de supermarkt vrij dik, bij de meeste heirloom soorten heb je een vrij dunne schil. Daarmee zijn ze veel te kwetsbaar en dus bijna niet verkrijgbaar. Gelukkig kunnen we ze wel zelf groeien!


Lita Avatar

Lita 1 jaar geleden
Jaah ze zijn zo lekker en niet te vergelijken met de gewone bekende rassen.


Feggies Avatar

Feggies 1 jaar geleden
Echt he? We kijken weer uit naar eind augustus!


Marie Mul Avatar

Marie Mul 1 jaar geleden
Leuk artikel, ben er blij mee. Ga ze zeker op mijn to-do lijstje zetten voor volgend jaar. Bedankt!


Feggies Avatar

Feggies 1 jaar geleden
Leuk om te horen Marie! Succes volgend jaar!


Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox