Een moestuin beginnen in maart

22 Mar 2023 in Moestuinen

Door Feggies

Afbeelding bij Een moestuin beginnen in maart


Maart is een hele goede tijd om te beginnen met het plannen en voorbereiden van je moestuin. 

Of je nu al enige ervaring hebt met (moes)tuinieren of een absolute beginner bent, het starten van een moestuin kan zowel leuk als zeer belonend zijn. Hier zijn een paar eenvoudige stappen om je te helpen de makkelijkste manier te vinden om een moestuin te beginnen in maart.

Stap 1: Kies je locatie

De eerste stap bij het starten van een moestuin is het kiezen van de juiste locatie. Het is ideaal om een locatie te kiezen waar de planten voldoende zonlicht krijgen. Zoek een plekje in de tuin waar de planten minimaal 6 uur per dag in de volle zon staan. Houd er ook rekening mee dat de plek voldoende water krijgt en dat er geen overhangende bomen of struiken zijn die de groei van de planten kunnen belemmeren.

Stap 2: Bereid de grond voor

De volgende stap is om de grond voor te bereiden. Begin met het verwijderen van eventueel onkruid en stenen. Daarna kun je de grond omspitten of losmaken met bijvoorbeeld een tuinvork. Voeg compost of organische mest toe aan de grond om de voedingsstoffen te verbeteren. Als de grond arm is, kun je overwegen om een verhoogd bed te maken en nieuwe grond en compost toe te voegen.

Stap 3: Kies je zaden of plantjes

Je kunt in je moestuin met zaden werken of je kunt voor kleine plantjes gaan die je direct kunt planten. Het is natuurlijk aan jou, maar bij een eerste moestuin kun je kiezen voor makkelijke gewassen zoals kruiden, sla of bijvoorbeeld tomaten. Kies zeker voor gewassen die zelf graag eet, dan zul je zien dat je ze met liefde zal verzorgen. Met zaden werken is het meest kosten efficiënt, met plantjes heb je de grootste voorsprong. Zo kun je ook later in het seizoen nog starten met je moestuin.

Stap 4: Onderhouden

Als alles in de grond staat is het een kwestie van onderhouden. Een heel fijn werkje wat super ontspannend kan zijn. Je kunt dagelijks of om de zoveel dagen een rondje door je tuin doen. Geef water indien nodig. Overdrijf niet, de meeste planten houden niet van een kleddernatte grond. Geef het liefst aan het einde van de dag water en niet in de volle zon. Dan loop je risico je planten te verbranden. Dief je tomatenplanten. En vergeet zeker niet dat je ook nog tot september nieuwe gewassen kunt plaatsten waar je geoogst hebt. Zo maak je het hele jaar optimaal gebruik van jouw moestuin.

Stap 5: Oogsten

Het leukste deel is natuurlijk oogsten. Dit spreekt redelijk voor zich! Er zijn gewassen zoals boerenkool en sommige soorten sla die je dusdanig kunt oogsten dat ze door blijven groeien of nog een heel seizoen mee kunnen. Snijbiet is hier een goed voorbeeld van. Je zult zien dat je van sommige gewassen ineens heel veel hebt. Deel lekker uit, of kijk naar manieren om langer van je oogst te genieten. Zoals invriezen of inmaken.

Wat je ook doet, geniet van je tuin! Voor biologische zaden die ook reproduceerbaar zijn kun je terecht op onze website www.feggies.nl


Berichten van Feggies


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Janssens Frederik Avatar

Janssens Frederik 1 jaar geleden
Zeer interesante uitleg


Arno Avatar

Arno 1 jaar geleden
Wat wordt precies bedoelt met “dieven” van tomatenplanten?


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 jaar geleden
Hey Arno, leuk dat je het vraagt!
"Dieven van tomatenplanten" klinkt misschien een beetje crimineel, maar het is eigenlijk een geweldige truc om je tomatenplanten te laten groeien en meer tomaten te laten produceren. Het gaat erom dat je de kleine takjes die uit de oksels van de bladeren groeien weghaalt, zodat je plant al zijn energie kan gebruiken om groter te worden en meer tomaten te geven. Dus als je ooit iemand hoort praten over "dieven van tomatenplanten", dan weet je dat het een slimme manier is om je oogst te verbeteren!


Feggies Avatar

Feggies 1 jaar geleden
Hi Arno,
Bedankt voor je vraag! Het is inderdaad precies zoals hierboven aangegeven. Daarnaast hebben we zeer binnenkort nog een blog klaar staan over het verzorgen van tomaten van zaadje tot oogst. Hou die zeker ook nog in de gaten!


Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


Moestuinen

Patisson een nichtje van .........

Een bijzondere variant van de courgette/pompoen ook wel de Turkse Pompoen genoemd


Moestuinen

Een moestuin beginnen in maart

Maart is een perfecte maand om je moestuin te gaan beginnen! Start nu en geniet nog dit jaar van je eigen oogst.


Door Feggies

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox