De Bladblazer doet veel stof opwaaien

Door Tuindingen - 3-12-2019 in Gereedschap
1 reacties

bladblazers-stinken-herrie-slecht-voor-insecten-irritatie-

Half 8 's ochtends op een doordeweekse dag, 

Het is weer zover. De blaadjes vallen van de bomen en het blad op straat en in de tuin moet natuurlijk bestreden worden met de bladblazer. De gemeente waar ik woon vindt het nodig om 4 man uitgerust met zo'n lawaaiding op hun rug en gehoorbescherming op hun hoofd, mijn straat te laten terroriseren. Wat een herrie maken die dingen. wat is er gebeurd met die goede oude hark en bezem? Waarom moeten die dingen zoveel herrie maken

Arjan lubach ging de straat op :) 

 


Inzet van de bladblazer is zonde

Van één enkele boom kan al 28 kilo aan bladeren vallen. Gemeenten en tuinliefhebbers gebruiken de bladblazer om het pak gevallen bladeren aan de kant te blazen en parken en grasvelden bladvrij te houden. Vaak wordt het geblazen blad aan de vuilnisman meegegeven, maar dat is zonde. Want je hoeft geen expert in kringlopen te zijn om te bedenken dat wat  je uit een tuin of park weghaalt, je er ook weer in zou moeten stoppen. Nu zijn er een paar praktische bezwaren. Niet alle bladeren verteren even snel. Het blad van een berkenboom is al na een paar maanden verteerd, maar het blad van een eikenboom ligt er na de winter nog net zo bij als daarvoor. Ook beuken- en platanenblad is niet een-twee-drie verteerd. Daarnaast kan dor blad wegwaaien en terechtkomen bij de buren :(
 

Wat blaas je weg

  • Mulchlaag in de tuin belangrijk voor het bodemleven en de bescherming van vorstgevoelige planten in de winter. 
  •  Schuilplaatsen voor meer dieren in je tuin. zoals vogels en kleine dieren zoals motten, padden, kikkers, wormen, eekhoorns, egels, vlinders, ...
  •  Een natuurlijke mulch die onkruiden onderdrukken en ze maken de grond vruchtbaar
  • Een humusrijke bodem zal het vocht beter vasthouden. Waardoor je minder snel water moet geven, Verlaagt je factuur
  • Natuurlijke bestrijders zoals lieveheersbeestjes. Zij kunnen wel 100 bladluizen per dag opeten
  • Vernielen of beschadigen van nesten of rustplaatsen (roodborstjes nestelen laag bij de grond)

bladharken-is-beter-dan-bladblazer

Wist je dat: De bodem de maag van de plant is, hieruit worden immers alle mineralen en sporenelementen onttrokken die leiden tot een evenwichtige groei en een bijzondere bloei. 
Daarnaast is het bodemleven cruciaal voor het opnemen van voedingsstoffen. De cirkel moet rond zijn voor een optimale oogst of gezond tuinplezier, bodemleven, bodem, planten, gewas, beworteling. 
 

Bladeren het goud voor jouw tuin. Bladaarde, bladcompost, bladgrond 

Het zijn verteerde (herfst)bladeren van bomen die vruchtbare grond vormen. Vroeger werd deze grond gebruikt als basis voor potgrond. Vandaag de dag wordt het bijna nergens meer voor gebruikt en is het vervangen voor turf. En dat is geen goede zaak, want daarvoor wordt eeuwenoude kostbare veengronden afgegraven. 
Maar er is niets mis met bladaarde, het wordt niet voor niets het "zwarte goud" genoemd 
 

Lees hier alles over bladaarde het zwarte goud 
 

 

 

3 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.


Marie Mul 26-10-2020
zet de spinnetjes buiten

Brilliant die Lubach en.....hij heeft groot gelijk, als ik die mannen in die ruimtepakken bij ons in die bomenlaan zie werken dan denk ik toch iedere keer weer waar heb dat toch voor nodig?!?!?

Ze blazen van A naar B en terug. That's it. Gewoon voor 't leuk. Speeluurtje voor die ruimtemannen. Iets anders kan ik er niet van maken en wat ik nou al heeeeel lang zou willen weten is: wie oh wie is in Godsnaam de uitvinder van die stierlijk vervelende, takkeherriemakende bladblazer?


De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions