Heb jij een dennenboom in je eigen tuin

22 Jun 2021 in Eten uit eigen tuin

Door Maureen

Afbeelding bij Heb jij een dennenboom in je eigen tuin


Thee van dennennaalden of dennenthee is niet alleen super gezond, maar ook onwijs lekker. 

In ons land kennen we voornamelijk dennen, sparren en lariksen. Om ze van elkaar te onderscheiden kijk je naar de stand van de naalden op het hout.

Bij dennen zijn de naalden twee aan twee ingeplant (Den=Duo), bij sparren is dit per enkele naald (Spar=Solo). Meerdere naalden uit een punt vanuit het hout staat voor Legio en dat staat voor de Lariks.

Het bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine C (tot vijf keer meer dan citroen)

Pluk de nieuwste dennennaalden. Ze zijn het meest vers en hebben de meeste smaak en voedingsstoffen. Ze zijn iets groener van kleur dan de oudere dennennaalden aan het einde van elke tak van de boom.

Dennennaalden plukken voor thee


Jonge dennennaalden bevatten de volgende gezonde voedingstoffen:

  • vitamine C;
  • vitamine E en B;
  • vrij zeldzame vitamine K;
  • vitamine P;
  • caroteen, en dit bestanddeel is zelfs meer aanwezig in naalden dan in wortelen;
  • phytoncides;
  • tannines;
  • oliezuur, benzoëzuur en stearinezuur;
  • calcium en fosfor;
  • koper en mangaan;
  • ijzer en zink;
  • magnesium;
  • kobalt.

Recept dennennaalden thee

Gebruik voor 1 kopje dennen thee twee theelepels gehakte dennennaalden. Verwijder het vliesje voor het hakken. Giet er kokend water over heen en laat de thee afgedekt 15 minuten trekken. Je kunt het desgewenst zoeten met honing of je voegt er nog een paar schijfjes dun geschilde biologische citroenschil aan toe. De smaak zal je verrassen. Als je verkouden bent of grieperig bent laat de dennennaalden dan zeker een half uur goed trekken voordat je het opdrinkt, hoe geconcentreerder de smaak hoe beter!
 

Dennenthee maken recept

Dennenthee is goed tegen:

  • Verkoudheid
  • Griep
  • Stress
  • Depressie
  • Obesitas
  • Dementie

En het helpt bij het ontgiften van je lichaam.

Geniet 😊


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox