Wat te doen met een tuin op droge zandgrond?

16 Aug 2021 in Beplanting
Afbeelding bij Wat te doen met een tuin op droge zandgrond?


Toen wij veertien jaar geleden startten met het aanleggen van onze tuin, had ik een droom. Een Engelse tuin moest het worden. Borders volgepakt met zomerbloeiers, struikrozen in allerlei kleuren, een pergola begroeid met een leiroos, veel hortensia's en grootbladige hosta's om de schaduwplekken in onze tuin op te fleuren. Dat pakte anders uit! Toen mijn man zijn schop in de grond stak, hadden we al snel in de gaten dat dit andere grond was dan wij gewend waren. Bij ons vorige huis tuinierden we op leemhoudend zand. Dat is de droom van elke tuinier, goed doorlatende grond die toch niet snel uitdroogt. Helaas bleek onze nieuwe tuin door de vorige eigenaar opgehoogd te zijn met ruim een meter magere zandgrond.

Het laboratorium dat wij een grondonderzoek hadden laten uitvoeren was nogal eens snel klaar met de bodemanalyse: onze grond bevatte niets! Geen voedingsstoffen, geen humus en geen bodemleven. "Dode grond" noemen ze dat. Maar ik was écht niet van plan om mijn droom op te geven. Daarom gingen we aan de slag om de bodem te verbeteren: we spitten de graszoden onder en voegden organische mest toe. De plantgaten verrijkten we met flink wat potaarde en plantaardig restmateriaal van onze composthoop en tot slot en bedekten de grond met een laag siertuincompost.

Maar helaas, zandgrond blijft zandgrond. Zandgrond zal altijd relatief arm en droog zijn. Wat je er ook aan doet. Niet iedere plant kan daarmee uit de voeten. Ik leerde al snel dat je je bij de keuze van je planten niet moet laten leiden door mooie plaatjes in tuinboeken maar dat je vooral rekening moet houden met de soort grond waarop je tuiniert. De juiste plant op de juiste plaats. Dat moet het uitgangspunt zijn. Dit betekent dat je sommige planten, waaronder een flink aantal tuinfavorieten, beter niet kunt zetten.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Astilbe (pluimspiraea), Delphinium (ridderspoor), Lilium (lelie), Monarda (bergamotplant), Phlox paniculata (vlambloem) en Paeonia (pioenroos) maar ook voor hortensia’s en rozen. Met name dat laatste was voor mij moeilijk te verkroppen. Jarenlang heb ik geprobeerd om het mijn rozen en hortensia’s naar de zin te maken, maar zonder veel succes. Ondanks plantgaten vol potgrond, extra water en extra mest wilden ze het niet doen. Mijn rozen bleven last hebben van meeldauw, sterroet en bladbluizen en zagen er halverwege de zomer al haveloos uit. De hortensia’s hielden het alleen vol bij de gratie van veel extra water.

2018 was voor mij het keerpunt. Toen ik halverwege die hete en droge zomer al mijn vaste planten moest afknippen om ze in leven te houden, besloot ik het over een andere boeg te gooien. Onze tuin moest klimaatbestendig worden! Op droge zandgrond betekent dit dat je in de volle zon alleen zeer droogtebestendige soorten kunt zetten. Dat najaar hebben wij de warmste en droogste delen van de tuin dan ook opnieuw opgeplant met uitsluitend droogteminnende planten. Dat hoeft gelukkig helemaal niet te betekenen dat je geen mooie tuin kunt hebben. Sterker nog, in 2019 was ik voor het eerst echt helemaal tevreden over onze tuin. Dat we dat dat jaar bovendien ruim 70 kubieke meter minder water hadden verbruikt, was een mooie bonus. 

Wil je graag weten welke planten ik in mijn tuin gebruikt hebt? Lees dan het blog "Droogtebestendige planten van A tot Z" op mijn eigen website! 

Border met droogtebestendige planten 
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

Beplanting

Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


Door Jan de B

Beplanting

Een beplantingsplan maken? Zo doe je dat in 5 stappen

Een beplantingsplan voor je nieuwe tuin maken? Of je tuin opfrissen met nieuwe planten? Met een goed beplantingsplan weet je zeker dat jouw project gaat slagen! Hier lees je in 5 stappen hoe je een beplantingsplan maakt


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox