Gegroet, ik ben een boom

01 Jun 2021 in Beplanting

Door Paula kok

Afbeelding bij Gegroet, ik ben een boom


Gegroet, ik ben een boom.

Graag zou ik uw oor lenen. Heeft u even tijd? Vele vinden mij namelijk saai, lastig of zelfs vervelend maar ik leef om u te dienen!

ademhaling

Laat ik beginnen met onze band, want u en ik, wij zijn verbonden. Als u lucht inademt, haalt uw lichaam zuurstof uit de lucht en voegt daar koolstofdioxide aan toe. Dat is een technisch praatje maar ik doe dat dus precies andersom! Dus hoe meer er van mij zijn, hoe rijker de lucht voor u is en hoe makkelijker u kunt ademen. Vaak halen we zelfs nog allerlei andere viezigheid uit de lucht ook. 

Product

Verreweg het meeste van uw fruit en noten, groeit ook aan mij. En als u om u heen kijkt, ziet u vast dingen gemaakt van hout. Een deur, een potlood of papier, (tuin)meubelen, raamkozijnen, muziekinstrumenten. Misschien heeft u zelfs wel een houtkachel? Mijn soortgenoten hebben hun leven gegeven om u daarin te voorzien. 

Dit kunstwerk is geplaatst met toestemming van, gemaakt door en te koop via heidi KY matthijsenDit kunstwerk is geplaatst met toestemming van, gemaakt door en te koop via heidi KY matthijsen

Een wereld op zich

Toch ook bij leven heb ik nog veel meer nut voor u. Zo geven wij u schaduw als de zon schijnt, voorkomen we overstromingen als het regent en bieden we huisvesting aan allerlei andere levende dingen die uw wereld mooier en mogelijk maken. Biodiversiteit noemen ze dat. Van het nestje voor de vogel tot het voer voor zijn jonkies. Ontelbaar veel dieren, insecten en schimmels leven op, in, onder, met, of dankzij mij. Ik ben een wereld op zich!

Oude bomen

Ik kan heel oud worden. Toch zijn er in nederland maar erg weinig echt oude bomen te vinden. Minder dan 1% van alle bomen is ouder dan 100 jaar. Dat komt omdat u vroeger bijna alles gekapt heeft. Eind 19e eeuw veranderde dat. U bent geschrokken omdat u de gevolgen van ontbossing ineens heel erg kon merken. U heeft geprobeerd uw fout te herstellen door heel veel nieuwe bomen te planten. Alle bossen die u nu kent, zijn dus waarschijnlijk toen aangeplant. 

Bomen zijn belangrijker dan we beseffen

Wortelstelsel

En nu heb ik alleen nog maar gepraat over wat u ziet. Er is ook nog een deel wat u niet ziet. Namelijk mijn wortels. Nu moet ik voorzichtig zijn want net als u zijn ook wij niet allemaal hetzelfde maar grofweg de ruimte die ik boven de grond in beslag neem, heb ik onder de grond ook nodig voor mijn wortelstelsel. Met mijn wortels veranker ik mijzelf zodat ik niet om zal vallen. Ook neem ik daar mijn eten en drinken mee op. Maar misschien wel het allermooiste is dat ik met mijn wortels op zoek ga naar de wortels van andere bomen, struiken en planten. Geholpen door schimmels verbind ik mij aan hen en sta ik hen bij om te helpen waar ik kan. En dat gaat ver kan ik u vertellen. Soms wel honderden meters ver. 

Samenwerking

Vooropgesteld die schimmels, die werken voor mij. Ik heb iets wat zij graag willen hebben en zij werken voor ons om dat te kunnen krijgen. Zij maken draden die onze wortels verbinden. U zou dat kunnen vergelijken met uw internet. Wij gebruiken dat planten-internet ook om met elkaar te praten! We voeden de hongerigen, steunen de zwakkeren en helpen de zieken. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor gevaar. Heeft er bv één last van rupsen die al zijn blaadjes opeet? Dan seint hij dat via dat netwerk door naar de rest welke op hun beurt een stofje aanmaken waardoor de rups hun blaadjes niet lekker meer zal vinden en de schade beperkt blijft. 
U heeft een gezegde dat u "door de bomen het bos niet meer ziet" maar voor mij is dat dus precies andersom! Wij zijn één bos. 

Bomen verbinden onderling

De moederboom

De mooiste onder ons is de moederboom. Zij is vaak meer dan een eeuw oud, waardoor zij de allerbelangrijkste schakel is in dit planten-internet. Moeders zorgen graag en vaak belangeloos. Door de enorme voedselvooraad die zij aanleggen over zo'n lange periode, hebben ze een overvloed waar alles en iedereen om haar heen beter van wordt. Zelfs zaailingen uit haar zaad groeien veel beter als ze in haar buurt mogen groeien dan willekeurig ergens anders! 

Eigenlijk dromen we er stiekem allemaal van om een moederboom te worden. 

Wanneer u mij tegenkomt, hoeft u mij niet te knuffelen hoor. Al sta ik niet graag alleen. Ik ben geboren om u te dienen. Wij zijn (eigenlijk allemaal) verbonden.

Was getekend,

Uw trouwe dienaar, de boom!


- Lees ook mijn vorige blog nuttige weetjes over de paardebloem

Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen?  bezoek mijn eigen pagina. >> "Uit de pen gevallen" <<


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Het hele jaar bloeiende vaste planten in de tuin

12 planten uitgelicht voor een bloeiende tuin 12 maanden lang


Door Tuindingen

Beplanting

Maarts viooltje (Viola odorata)

Het lekkerst ruikende viooltje dat er is.


Door Tuindingen

Beplanting

Tuinboon voortrekken (het vervolg 20-12)

Tuinboon winterteelt om vroeg te kunnen oogsten


Beplanting

Wat te doen met een tuin op droge zandgrond?

Een tuin op droge zandgrond stelt eisen aan de beplanting, maar gelukkig hoeft het niet betekenen dat je geen mooie tuin kunt hebben.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox