De Hamamelis is een echte eyecatcher en zijn werkelijk betoverend.

28 Oct 2020 in Beplanting

Door Jan de BWinterbloeiers tonen hun mooiste kant wanneer de meeste andere planten in de tuin al lang "in winterslaap" verblijven. Vooral sierheesters hebben in het midden van de winter kleurrijke bloemen - en vaak zelfs voordat de bladeren zijn ontsproten.
 

Sprookjesachtige kleuren in de wintertuin

De toverhazelaar, Hamamelis is een echte eyecatcher en zijn werkelijk betoverend. Ze bloeien ongeacht koude of sneeuw met gele, oranje en rode bloemen op de kale takken en verspreiden een krachtig maar heerlijk zoete geur door de hele tuin.
 Deze bladverliezende struiken, die maximaal vier meter hoog worden, groeien langzaam en vormen trechtervormige rechtopstaande, los vertakte kronen, die op oudere leeftijd vrij breed kunnen worden. Ze hebben een gladde en licht grijsbruine bast

Het geslacht toverhazelaar omvat zes soorten die inheems zijn in Noord-Amerika en Oost-AziĆ«. De Chinese en Japanse toverhazelaar (Hamamelis mollis en Hamamelis japonica) zijn interessant als sierheesters voor de tuin vanwege hun vroege en lange bloeiperiode van januari tot het begin van de lente, maar vooral de vele hybride variĆ«teiten, die onder de botanische naam vallen Hamamelis x intermedia. De Amerikaanse toverhazelaar (Hamamelis virginiana), die in de herfst bloeit, komt minder vaak voor en heeft het nadeel dat de bloemen gedeeltelijk worden bedekt door de bladeren.  

 

toverhazelaar-witch-hazel-winterbloeiende-struik-januari-bloemen

De opvallende bloemen hebben smalle, draadachtige bloemblaadjes die in vorstperiode opkrullen. Ze tonen een breed scala aan kleuren, van geel tot oranje tot rood met een aantal zeer mooie kleurovergangen.

 


**Deze winterbloeiers zijn een belangrijke voedselbron voor bijen en hommels.

 

 

Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Houttuynia cordata 'Chameleon'

Ze is niet mooi, ze is prachtig! De charme die ze uitstraalt, heeft ze niet te danken aan haar bloemen, Nee, haar opvallende verschijning moet ze hebben van het bijna hartvormige blad, dat fris geel/groen gevlekt van start gaat.


Door Marie Mul

Beplanting

Wanneer uitgebloeide bloemen van de hortensia verwijderen

Hoe moet je bloemen uit je hortensia knippen? ... Richt je op de oude bloemen van vorig jaar; knip de uitgebloeide takken terug tot een gezond paar knoppen.


Door Tuindingen

Beplanting

Planten of verplanten in het najaar

Wist je dat het najaar het ideale plantseizoen is om nieuwe planten in je tuin te zetten


Door Roel

Beplanting

UITLEG; NPK formule meststoffen. Hoe wat en welke gebruiken voor de tuin?

van kunstmest, organische, minerale meststoffen, tot groenbemesters.


Door Marie Mul

Beplanting

Het hele jaar bloeiende vaste planten in de tuin

12 planten uitgelicht voor een bloeiende tuin 12 maanden lang


Door Tuindingen

Beplanting

Maarts viooltje (Viola odorata)

Het lekkerst ruikende viooltje dat er is.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox