Bijvriendelijk en onderhoudsarm

Door de Boswachter - 30-5-2020 in Beplanting
0 reacties

Bijvriendelijk en onderhoudsarme tuininrichting

Mensen vragen mij wel eens of ik tips heb voor ene onderhoudsarme tuin. Of ze hebben hun tuin dichtgetegeld en claimen dan dat onderhoudsarm is. Maar staan dan wel ieder jaar alle grassprietjes tussen de tegels weg te schrapen of branden. Dat heb ik nog niet 1x hoeven doen! Ik laat ze dan mijn tuin zien en die vinden ze dan meestal te rommelig. En dat is denk ik het voornaamste punt.

Voor een onderhoudsarme tuin heb je één heel belangrijk iets nodig en dat is het vermogen om je eigen mening aan te passen. Iedereen is het aangeleerd dat bepaalde planten onkruiden zijn en dat tuinen netjes moeten zijn. Dit zorgt dan al meteen voor veel werk. Als je deze verwachting aanpast naar; mijn tuin is netjes met onkruid. Dan scheelt dat je al heel veel werk. Dit is slechts een voorbeeld natuurlijk en ik zal uitleggen hoe mijn bloementuin in elkaar steekt, maar dit is wel heel belangrijk. Het is gewoon belangrijk voor een onderhoudsarme tuin dat de kijk op 'hoe een tuin er uit moet zien', dat die aangepast wordt. Hoe moet niet uitmaken wat de buren denken. Argumenten als; dat waait dan onze tuin in, zijn zeer verwaarloosbaar en tonen slechts aan dat er zeer beperkte kennis is. Alsof paardenbloem zaadjes niet van mijlen ver met de wind meegevoerd worden, en enkel uit jouw tuin afkomstig zijn. Dus probeer te kijken hoe je jouw eigen draai hier aan kan geven. Let niet op de mening van anderen en wees er ook niet bang voor. Veelal zijn dit slechts meningen. En een mening is slechts het verschil tussen je muur wit of paars verven.

Nu mijn tips voor de onderhoudsarme tuin. Er komt namelijk wel enige ecologische kennis bij kijken. Deze tuin werkt het beste op arme grond, zand bijvoorbeeld. Dit zorgt er voor dat er een grote diversiteit van planten kan ontstaan. Doordat er geringe voeding is, worden planten ook niet zo hoog en zo massaal.  Zaai dit alles in met een mengsel naar keuze. Let dus wel op dat er planten in zitten die van arme grond houden, maar meestal moet dat geen probleem zijn. En voila. een tuin vol met bloemen. Raak niet te enthousiast als ze uitgebloeid zijn door alles dan meteen weg te halen. Als je alles weghaald, hou je namelijk een zandbak over en dat betekent kattenpoep. Daar wordt je grond ook weer rijker van en krijg je hogere en grotere planten. Niet direct, maar op ten duur wel. Dus eigenlijk wat je doet, is zo min mogelijk. Naast dit bloemenmengsel kun je natuurlijk ook wat vaste planten plaatsen. maar hoe meer je dat doet, hoe meer werk je creëert. 

Zit je niet op arme grond, maar op vette klei, dan zal dit iets ruiger worden. Mijn tip is om dan een deel af te graven en te vermengen met zand. Teveel zand, zal leiden tot een hele berg heermoes.

Let wel op! Als je een mengsel neemt met akkerkruiden (bolderik, korenbloem en klaproos), woel dan de grond een beetje om. Deze kruiden hebben dit nodig om weer te kunnen ontspruiten. Zonder dat, komen ze het jaar daarna niet op. Dit betekent niet dat de hele tuin onderboven gehaald moet worden, maar doe dit gewoon op enkele plekken waar dat gemakkelijk kan. Liefst in de buurt van waar de plant gestaan heeft.

Dit werkt het beste bij kleine stukken. Dus neem een bijvoorbeeld net als ik een voortuin. Lekker klein enprima om uit te proberen. Of een plantvak of boomspiegel die van de gemeente geadopteerd is. Zo zorg je veel kleur in je omgeving en doe je vooral de natuur een enorm plezier. Niet alles vanwege de ingezaaide bloemen, maar ook door de wilde kruiden die er tussen opkomen. Vooral die zijn heel erg belangrijk en nu vallen ze niet zo op door de bloemenweelde.

Overigens is mijn tuin nog in aanbouw (zie de stapels met stenen die nog afgevoerd moeten worden). De foto is slechts ter inspiratie.

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions