Bijvriendelijk en onderhoudsarm

30 May 2020 in Beplanting
Afbeelding bij Bijvriendelijk en onderhoudsarm


Mensen vragen mij wel eens of ik tips heb voor ene onderhoudsarme tuin. Of ze hebben hun tuin dichtgetegeld en claimen dan dat onderhoudsarm is. Maar staan dan wel ieder jaar alle grassprietjes tussen de tegels weg te schrapen of branden. Dat heb ik nog niet 1x hoeven doen! Ik laat ze dan mijn tuin zien en die vinden ze dan meestal te rommelig. En dat is denk ik het voornaamste punt.

Voor een onderhoudsarme tuin heb je één heel belangrijk iets nodig en dat is het vermogen om je eigen mening aan te passen. Iedereen is het aangeleerd dat bepaalde planten onkruiden zijn en dat tuinen netjes moeten zijn. Dit zorgt dan al meteen voor veel werk. Als je deze verwachting aanpast naar; mijn tuin is netjes met onkruid. Dan scheelt dat je al heel veel werk. Dit is slechts een voorbeeld natuurlijk en ik zal uitleggen hoe mijn bloementuin in elkaar steekt, maar dit is wel heel belangrijk. Het is gewoon belangrijk voor een onderhoudsarme tuin dat de kijk op 'hoe een tuin er uit moet zien', dat die aangepast wordt. Hoe moet niet uitmaken wat de buren denken. Argumenten als; dat waait dan onze tuin in, zijn zeer verwaarloosbaar en tonen slechts aan dat er zeer beperkte kennis is. Alsof paardenbloem zaadjes niet van mijlen ver met de wind meegevoerd worden, en enkel uit jouw tuin afkomstig zijn. Dus probeer te kijken hoe je jouw eigen draai hier aan kan geven. Let niet op de mening van anderen en wees er ook niet bang voor. Veelal zijn dit slechts meningen. En een mening is slechts het verschil tussen je muur wit of paars verven.

Nu mijn tips voor de onderhoudsarme tuin. Er komt namelijk wel enige ecologische kennis bij kijken. Deze tuin werkt het beste op arme grond, zand bijvoorbeeld. Dit zorgt er voor dat er een grote diversiteit van planten kan ontstaan. Doordat er geringe voeding is, worden planten ook niet zo hoog en zo massaal.  Zaai dit alles in met een mengsel naar keuze. Let dus wel op dat er planten in zitten die van arme grond houden, maar meestal moet dat geen probleem zijn. En voila. een tuin vol met bloemen. Raak niet te enthousiast als ze uitgebloeid zijn door alles dan meteen weg te halen. Als je alles weghaald, hou je namelijk een zandbak over en dat betekent kattenpoep. Daar wordt je grond ook weer rijker van en krijg je hogere en grotere planten. Niet direct, maar op ten duur wel. Dus eigenlijk wat je doet, is zo min mogelijk. Naast dit bloemenmengsel kun je natuurlijk ook wat vaste planten plaatsen. maar hoe meer je dat doet, hoe meer werk je creëert. 

Zit je niet op arme grond, maar op vette klei, dan zal dit iets ruiger worden. Mijn tip is om dan een deel af te graven en te vermengen met zand. Teveel zand, zal leiden tot een hele berg heermoes.

Let wel op! Als je een mengsel neemt met akkerkruiden (bolderik, korenbloem en klaproos), woel dan de grond een beetje om. Deze kruiden hebben dit nodig om weer te kunnen ontspruiten. Zonder dat, komen ze het jaar daarna niet op. Dit betekent niet dat de hele tuin onderboven gehaald moet worden, maar doe dit gewoon op enkele plekken waar dat gemakkelijk kan. Liefst in de buurt van waar de plant gestaan heeft.

Dit werkt het beste bij kleine stukken. Dus neem een bijvoorbeeld net als ik een voortuin. Lekker klein enprima om uit te proberen. Of een plantvak of boomspiegel die van de gemeente geadopteerd is. Zo zorg je veel kleur in je omgeving en doe je vooral de natuur een enorm plezier. Niet alles vanwege de ingezaaide bloemen, maar ook door de wilde kruiden die er tussen opkomen. Vooral die zijn heel erg belangrijk en nu vallen ze niet zo op door de bloemenweelde.

Overigens is mijn tuin nog in aanbouw (zie de stapels met stenen die nog afgevoerd moeten worden). De foto is slechts ter inspiratie.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

Beplanting

Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox