Waterviolier - Hottonia palustris

28 May 2019 in Waterplanten
Afbeelding bij Waterviolier - Hottonia palustris


Bloeiende zuurstofplant of moerasplant. Voor heldere vijvers in niet al te diep water

De Waterviolier is bijzonder omdat dit de enige plant is in Nederland die van het Hottonia geslacht is. Oorspronkelijk komt deze plant voor in Zuidwest-Frankrijk, Oost-Europa, Midden-Europa en Midden-Engeland. In Nederland kun je deze plant vinden in riviergebieden, laagveengebieden en voedselarma zandgronden. 

De verzorging van de Waterviolier

Deze plant is uitermate geschikt voor de vijvertuin. De Waterviolier verlangt naar een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Daarnaast is het belangrijk om hem te plaatsen in stilstaand tot zwakstromend water. De bloeiperiode van de Waterviolier valt in de maanden mei en juni. Deze plant groeit gemiddeld 20-60 centimeter de hoogte in. Verder is hij prima winterhard.

Hier plant ik de Waterviolier aan

De Waterviolier dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2.

Uitleg tuindingen zones

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinteren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Waterplanten

Koninginnenkruid - Leverkruid - Eupatorium cannabinum

Populaire plant die vlinders aantrekt. biedt nectar voor vlinders, bijen en andere insecten.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox