Siberische lis - Iris sibirica

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Siberische lis - Iris sibirica

Slechts weinig planten kunnen concurreren met de charme van irissen

De Lis is een welbekende sierlijke plant die veel gebruikt wordt in de vijvertuin. Er zijn veel verschillende soorten in de lissenfamilie (Iridaceae). De Lis wordt ook wel de Iris genoemd. De Lis komt over het algemeen voor in de noordelijke gematigde klimaatzone. Alle Irissen hebben langwerpige stengels met bloemen die uit zes kroonbladeren bestaan. De Iris sibirica  kun je herkennen aan aan zijn donker blauwe/paarse kleur. 

 

Zo verzorg ik de Siberische Lis

Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. De Siberische lis  vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in een vochtige tot natte ondergrond. De bloeiperiode van de Siberische lis is in de maanden mei, juni en juli. Deze plant groeit gemiddeld 40 tot 80 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard en half wintergroen.

 

De plaatsing van de Siberische Lis

Siberische Lis dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1, 2 en/of 3.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions