Wat te doen tegen rupsen op je kool

16 Oct 2020 in Insecten
Afbeelding bij Wat te doen tegen rupsen op je kool


Wat te doen tegen rupsen op je kool

Rond deze periode zullen de meenste van jullie kool en dan vooral boerenkool op de tuin hebben staan. Als het goed is dan zijn het al mooie kroppen en is het wachten op de eerste nachtvorst om daarna te kunnen genieten van deze heerlijke winterse kost.

Helaas zijn wij niet de enige die dol zijn op de kool want de rupsen zijn deze periode heel actief, vooral die van het koolwitje. Het koolwitje is die witte vlinder met een zwarte stip op zijn vleugels. Op zich super mooi om te zien maar heel vervelend voor je kool Natuurlijk want rupsen kunnen in een week behoorlijk wat schade aanrichten.

Koolwitje

Wat kun je doen tegen rupsen?

Gelukkig is er iets goed iets te doen aan rupsen.

Netten

Je kunt je kolen onder speciale insecten netten zetten. Dit houd niet alleen de vlinders tegen maar ook alle andere insecten die bij je kool willen komen. Ook heb je met deze netten in het voorjaar geen last van slakken, duiven of konijnen. Het nadeel van deze netten is wel dat ze behoorlijk duur zijn, je betaald al gauw 50 euro voor een net waar je 10 kolen onder kwijt kunt. Ook heb ik de ervaring dat in de warmste periode van de zomer de temperatuur zo hoog oploopt dat de hartjes uit de kolen smelten.

Kippen en eenden

Kippen of eenden eten alle rupsen zo van de planten af. Niet alleen rupsen maar ook slakken en ze zijn een enorme hulp bij het wieden want ze zijn ook gek op onkruid. Helaas is dit niet voor iedereen weg gelegd op de tuin, Je moet er echt de ruimte en tijd voor hebben.

Rupsen op de kool

Zoeken

Zelf de planten bij langs gaan en elk blad onderzoeken op eitjes en rupsen is ook een goede manier om de rupsen te lijf te gaan. Kijk vooral goed aan de onderkant van de bladeren en bovenop bij de hoofdnerf. Als je het goed wilt doen dan is het aan te raden dit wekelijks te doen want de vlinders komen zeker terug om eitjes te leggen.

Spuiten

Dat klinkt altijd heel vervelend maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel biologische middelen. Zelf kies ik voor deze optie omdat ik behoorlijk wat kool heb staan en de bovengenoemde opties voor mij niet te doen zijn qua tijd en aantal koolplanten. Spuiten doe ik met pyrethrum, dat is een biologisch middel wat snel weer afbreekt en eigenlijk alleen de rupsen dood die op het moment van spuiten op de plant zitten. Pyrethrum is de werkzame stof en is te koop onder veel namen. Op de verpakking staat altijd welke werkzame stof in de verpakking zit.

Heb je nog vragen over rupsen op je kool? stel ze dan hier onder!!

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  HelemaalRonald

Facebook:  Facebook

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn YouTube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Abonneer gratis op mijn YouTube kanaal 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Insecten

Hallo, ik ben een wesp

En als je me eenmaal kent, dan val ik ook best wel mee.


Door Paula kok

Insecten

Zwermseizoen bijen gaat van start

Meldpunt bijenzwermen imkers Nederland


Door Roel

Insecten

De Veenmol een krekelachtig insect met grote klauwen

Veenmollen zien er bizar uit en zingen ook hun eigen lied.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox