Moeraswespenorchis - Epipactis palustris

Door Juno - 26-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

 Moeraswespenorchis - Epipactis palustris

Wit-gele orchidee in eigen tuin

De moeraswespenorchis is een sierlijke wilde orchidee die uit de familie van de Orchidaceae komt. Deze plant heeft hele mooie wit-gele bloemen en komt het meest voor in de Belgische en de Nederlandse vegetatie. De Moeraswespenorchis wordt over het algemeen gebruikt voor watertuinen. Deze plant hoort bij de Knopbies-associatie of junceto baltici- Schoenetum nigricantis. Dit is een plantengroep uit de duinen. In Belgie is de Moeraswespenorchis een berschermde plant. de Moeraswespenorchis is tevens erg aantrekkelijk voor wespen.

 

Verzorging en onderhoud van de orchis

De Moeraswespenorchis zorgt voor prachtige bloemen in de bloeiperiode van juni t/m augustus. Deze plant groeit het aller best op een zonnig plek en heeft daarbij een kalkvrije, voedselarme en vochtige grond nodig. In de bloeiperiode kun je deze plant herkennen aan zijn paars-bruinig buitenste bloemblad en zijn witte binnenste bloemblad. de Moeraswespenorchis is voort te planten doormiddel van de zaadjes maar ook de wortelstok met uitlopers.

 

Waar kan ik deze wit-gele orchidee het best plaatsen?

De Moeraswespenorchis dient geplaatst te worden in Tuindingen zone 1.

 

Uitleg tuindingen zones

Tuindingen zone 1: Oeverplanten


Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet. Lees hier meer over de verschillende vijverzones
 

 

Leuke 

  • Wist je dat de Moeraswespenorchis vanaf 1 januari 2017 niet meer beschermt is in Nederland? Dit komt omdat deze plant steeds weer meer gezien wordt.

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions