Heen - Zeebies - Scirpus maritimus

Door Tuindingen - 24-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Heen - Zeebies - Scirpus maritimus

Groene aanvulling voor elke vijver

De Zeebies ook wel Heen genoemd is een sierlijke plant die behoort tot de Cypergrassenfamilie hoort, ook wel Cyperaceae genoemd. Deze plant is over het algemeen te vinden bij brakwaterschorren, kwelders etc. De Zeebies is vrij makkelijk te herkennen aan zijn driekantige stengel en de hoofdjes die compact groeien. Zeebies wordt geassocieerd met Zee. Veel mensen denken dan ook dat deze plant in de zee groeit, dit is echter een misverstand. De Zeebies houdt het absoluut niet vol in zeewater.

 

De verzorging van de Heen

De Zeebies is een mooie grasachtige plant die een mooie aanvulling kan zijn voor de vijver. Deze plant vindt het heerlijk om op een zonnige plaats te staan. Daarnaast groeit de Zeebies het allermooist op een vrij natte, voedselrijke ondergrond. Daarbij is het belangrijk dat deze zoet tot licht zilt is. De bloeiperiode van de Zeebies valt in de maanden juni, juli en augustus maar het kan voorkomen dat hij ook nog groeit in september en oktober. Deze plant groeit gemiddeld 15 tot 150 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard.

 

Waar plant ik de Zeebies aan

De Zeebies dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat de Zeebies vroeger gebruikt werd als vlechtwerk? Dit was vanwege de taaiheid van de halmen.

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions