Harig wilgenroosje - Epilobium hirsutum

Door Juno - 26-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

Harig wilgenroosje - Epilobium hirsutum

Vrolijk bloeiende oeverplant met paarse bloemen

Harig wilgenroosje een een mooie paarse verschijning die uit de teunisbloemfamilie komt, ook wel Onagraceae genoemd. Deze plant kun je vinden op de wat vochtigere plekken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld slootjes. In Nederland en België komen ze algemeen voor. Ook is Harig wilgenroosje een genot voor de vlinders. Deze plant groeit vaak samen met de Grote wederik, Grote kattenstaart, Haagwinde, Wolfspoot en Bitterzoet.

 

De verzorging van Harig wilgenroosje

Deze mooie paarse plant is een echt aanvuller voor de vijvertuin. Harig wilgenroosje vindt het heerlijk om op een zonnige tot half beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze plant het best tot zijn recht op vochtige tot meestal natte, voedselrijke ondergrond. De bloeiperiode van Harig wilgenroosje valt in de maanden juni, juli, augustus en september. Deze plant groeit ongeveer 60 tot 150 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard maar niet wintergroen.

 

De plaatsing van Harig wilgenroosje

Harig wilgenroosje dient aangeplant te worden in Tuindingen 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat de naam '' Wilgenroosje'' is gegeven omdat de bladeren op die van de Wilg lijken?

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions