Grote boterbloem - Ranunculus lingua

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Grote boterbloem - Ranunculus lingua

Sierlijke gele vaste overblijvende plant

De Grote boterbloem is een mooi, priel maar groot plantje die zich niet laat wegcijferen in de vijvertuin. Deze plant komt uit de ranonkelfamilie, ook wel Ranunculaceae genoemd. Deze plant is in Europa een bekende plant. Eigenlijk groeit hij overal behalve noordelijkste en zuidelijkste delen. Ook is de Grote boterbloem te vinden in Azië. Voor vijvers wordt deze plant veel gebruikt om de rand wat vorm te geven. Grappig aan deze plant is dat de Grote boterbloem zichzelf beschermd tegen de grote grazers. Dit komt omdat de Grote boterbloem een vrij bittere smaak afgeeft.

 

Hoe verzorg ik deze bittere Grote boterbloem?

De Grote boterbloem is een echte vijverrand aanrader die zich niet uit het veld laat slaan. Deze plant vindt het heerlijk om op een zonnige tot soms licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze bittere plant het best tot zijn recht op zeer vochtige tot natte ondergrond. Daarnaast is het belangrijk dat deze plant op een plek staat waar het water wat rustiger is. De bloeiperiode van de Grote boterbloem valt in de maanden juni, juli en augustus. Deze plant groeit gemiddeld 60 tot 120 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij uitstekend winterhard.

 

Waar plant ik de Grote boterbloem

De Grote boterbloem dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions