Gele lis - Iris pseudacorus 'Variegata'

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Gele lis - Iris pseudacorus 'Variegata'

Perfecte oeverplant voor grote vijvers

Gele lis is een sierlijke plantje die behoort tot de lissenfamilie, ook wel Iridaceae genoemd. Dit plantje is te herkennen aan haar lange, maar smalle bladen. Daarnaast blijven ze het hele jaar groen. De Gele lis kun je tegenkomen langs sloten en ondiepe waterwegen. In Nederland is deze plant aardig in aantallen  afgenomen en is dus daarom wettelijk beschermd. Deze plant is goed te gebruiken bij de vijver. Echter heeft deze plant wel een wat ruimere vijver nodig om optimaal te kunnen groeien.

 

Hoe verzorg ik de Gele lis

De Gele lis is een mooie aanvulling van de vijvertuin vegetatie. Deze plant vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast groeit hij het allermooist als hij wat ruimte heeft. Daarnaast snakt hij naar een vochtige tot natte ondergrond, die voedselrijk is. Ook kan de Gele lis in water geplaatst worden. Let hierbij wel op dat het stilstaand of langzaam stromend water is. De bloeiperiode van deze mooie plant valt in de maanden mei, juni en juli. De Gele lis kan groeien tot een hoogte tussen de 40 en 120  centimeter. Daarnaast is deze plant prima winterhard.

 

De aanplanting van de Gele lis

De Gele lis dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2 en/of 3.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. 

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat de Gele lis zich uitbreidt middels de wortelstok?

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions