Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?

12 Nov 2022 in Moestuinieren
Afbeelding bij Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?


Waarom.

Als je op zoek bent naar redenen om seizoensgebonden te eten kun je er vele vinden. Als je het niet wil kan je ook meerdere reden vinden. Bij Lekker Van Eigen Land is de belangrijkste om wel seizoensgebonden te willen eten, dat we die groente en fruit op dat moment kunnen oogsten. De aarde geeft ons wat we nodig hebben op het juiste moment. Maar zoals gezegd er zijn nog veel meer redenen:- De groente en fruit die hoort bij het seizoen, zijn dan meestal het lekkerst.- Lagere ecologische voetafdruk. Weinig tot minimale transport en minder energie etc. nodig- Meestal is dit eten dan juist goedkoper (als je het moet kopen) dan de niet seizoensgebonden.- Levert juist dan de meest geschikte voedingsstoffen. ‘s Winters is het beter om warm en stevig te eten. Stamppotten en stevige soepen, hachee, stoofpotten etc. en ’s zomers lichtere maaltijden frisse salades etc.- Je dwingt jezelf creatief te koken met wat er is, meestal wil je niet iedere dag hetzelfde op je bord.

Aleen seizoensgebonden maar dan?

Je kan best wel buiten het seizoen om eten en wil je je voorraad weg werken (diepvries, gedroogd, jam, geweckt,  ingekuild enz.) zul je dat ook vast wel doen. Een mooi voorbeeld daarvan is bij ons de bietjes die eten we het liefst wel een keer per 2 weken, we zijn er gewoon gek mee en op. Als ze oogstbaar zijn en dat is vrij lang, dan vers en anders vriezen we ze gekookt, schoongemaakt en geraspt per 2 persoonsporties in. Tomaten, sla komkommer bijvoorbeeld, nuttigen we echter alleen als we het zelf kunnen oogsten. Tomaten gaat echter ook als puree in porties de diepvries in voor later in de soep en pastasaus. Uit de winkel, markt is het wat ons gewoon net niet wat betreft de smaak.

Resumé:

Seizoensgebonden eten is niet alleen beter, voorradig, van dicht bij huis en goedkoper edoch het sluit ook nog perfect aan bij waar je in dit seizoen het meest baat bij hebt. Wat je kan oogsten, ligt dezelfde dag op je bord. Je krijgt verschillende voedingsstoffen binnen en kan je experimenteren met allerlei nieuwe recepten.

Boerenkool.

Nog een voorbeeld van seizoensgebonden eten is misschien wel de boerenkool. Een prachtige kool, die in Nederland in de winter wordt klaar gemaakt, bereid met aardappels als winter stamppot, wat uitgebakken spekjes en daarbij een kuiltje jus en de rookworst. Dat waren namelijk ingrediënten die in het winterseizoen voorradig waren. Het lijkt nu echter wel of deze stamppot eigenlijk niet meer mag/kan. En terwijl in Nederland dit wordt gezien als een authentiek, ander woord voor ouderwets, oma’s gerecht is de rest van de wereld helemaal weg van de Kale, (Engels voor boerenkool). Daar is onze "ouderwetse" boerenkool een superfood, hipsterfood bijvoorbeeld met zoete aardappel, in de risotto, op een pizza, in een rauwkost, als smoothie, gedroogd als chips, zelfs als Martini in een bar in New York. Vol antioxidanten, vol met veel vitamine A, C, K en ijzer is deze kool een ware weldoener voor je immuunsysteem, verhoogt het je weerstand en versterkt het de botten en gebit.

Meer lezen over Lekker van Eigen Land volg me dan of kik dan hier Facebook: Lekker van eigen land of lees bijvoorbeeld  mijn vorige Blog:: Wip es een tege


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Roel Avatar

Roel 2 maanden geleden
Heerlijk kijk alweer uit naar het stamppotje boerenkool.


Moestuinieren

Zaaibakjes en kweekkasjes maken van herbruikbare materialen.

In deze video laat ik je zien hoe je kweekpotten van melkpakken maakt, en hoe je een kweekkast kunt maken van groenteverpakkingen


Moestuinieren

zelfvoorzienend moestuinieren op 100 m2

Met nog 'n kasje erbij en het aanpassen van de soorten planten die hier het meest geschikt zijn kan je wel hetzelfde behalen, mijns inziens. En misschien nog wel iets beter als je écht weet waar je mee bezig bent.


Moestuinieren

Potentiële toekomstige vergeten groentes?

Wat eten de jongeren en wat de ouderen? Is dat echt zo anders en verdwijnen de Authentieke groentes uit het tijdbeeld?


Moestuinieren

Deze 5 gewassen moet je kweken in 2023

Ben je bezig met je moestuinplan? Wat ga je planten volgend jaar? Deze vijf gewassen zijn volgens mij een must in elk tuin.


Moestuinieren

Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?

Als je eet wat er op dat moment geoogst kan worden is het zo veel beterder, lekkerder en gezonder voor jou en het millieu


Moestuinieren

Wip es een tegel - Doe het

Tegelgroente? Pompoen in plaats van een tegel. Gezond, goedkoop, onbespoten en onbewerkt.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox