Dotterbloem - Caltha palustris

Door Juno - 19-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

Dotterbloem - Caltha palustris

Sterke zomerbloeier de Dotterbloem

De Dotterbloem is een welbekende plant die behoort tot de ranonkelfamilie, ook wel Ranuncalaceae genoemd. Deze plant komt voor op natte koele plekken. Oorspronkelijk kun je de Dotterbloem vinden in Europa, Azië, Noord-Amerika, de Andes, Patagonie, Nieuw-Zeeland en Zuid-oost Australië. De bladeren hebben een hart achtige vorm en deze plant wordt ook wel geassocieerd met een open staand boek. 

 

Hoe verzorg ik deze sterke zomerbloeier

Deze mooie gele plant is een echte aanvulling van de vijver. De Dotterbloem vindt het heerlijk om in een zonnige / halfschaduw plaats te staan. Daarnaast kom de Dotterbloem het best tot haar recht in een natte, voedselrijke grond. De bloeiperiode van deze plant valt in de maanden april en mei maar soms wil het nog wel is voorkomen dat ze ook bloeit in augustus en september. Deze mooie plant groeit gemiddeld 15 tot 50 centimeter de hoogte in. De Dotterbloem is winterhard.

 

Het aanplanten van de Dotterbloem

De Dotterbloem dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat Dotter verwijst naar het woord Dooier. Dit vanwege de gele kleur van de bloem

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions