Bonte mattenbies - Scirpus lacustris 'Albescens'

Door Tuindingen - 24-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Bonte mattenbies - Scirpus lacustris 'Albescens'

Inheemse moerasplant met hoge holle stengels

De Bonte mattenbies ook wel zebrabies genoemd door zijn gestreepte blad. De mattenbies is aanzienlijk kleiner dan zijn soortgenoten en daarom ook toepasbaar op de kleinere vijvers. Bij de Bonte mattenbies wordt aangeraden om hem opgesloten te laten groeien in verband met vijverfolie doorboring door de wortels. Deze plant geeft de vijver een sierlijk tintje. De Bonte mattenbies is makkelijk te verzorgen en heeft geen ''extra'' aandacht nodig.

 

Onderhoud en verzorging van de Bonte mattenbies

De Bonte mattenbies is een vaste plant die een toevoeging is aan elke vijver. Deze plant vindt het erg fijn om in een zonnige / halfschaduw plaats te staan en verlangt naar een neutrale vochtige tot nattige (moerassige) grond. De bloeiperiode van de Bonte mattenbies is in de maanden juni, juli, augustus en september. Deze plant kan gemiddeld 75 tot 120 centimeter de hoogte in groeien. Bij de Bonte mattenbies wordt geadviseerd niet meer dan 7 tot 9 stuks per vierkante meter te plaatsen. De Bonte mattenbies is winterhard maar niet wintergroen.

 

Waar plaats ik de Bonte mattenbies

De Bonte mattenbies dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2 en/of 3.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Door de neutrale uitstraling van de Bonte mattenbies kan deze plant gebruikt worden voor verschillende stijlen vijvers (Natuurvijver, moderne vijver)

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions